De Block

De Block
Adres
Nieuwbaan, 92
1785 Merchtem-Peizegem
Land
BELGIE
Website
www.satanbeer.com
Jaar van oprichting
1887

Aan de rand van het Buggenhoutse bos, in 'den Boschkant', op de scheidingslijn Oost-Vlaanderen en Brabant, ligt de brouwerij De Block.

Een lange brouwerstraditie maakt de band tussen verleden en heden.

In de 14e eeuw, als de eerste brouwersgilden naar Brabant opgang vinden, heeft Henricus De Bloc reeds het brouwersrecht verworven, uit naam van zijn leenmanschap van de Hertog van Brabant en Bourgondië.

Het is echter Louis De Block, tevens maalder en landbouwer en getrouwd met een brouwersdochter uit het landelijke Baardegem, die in 1887 de start zou geven voor de huidige brouwerij De Block. Met ambitie, werklust en volharding moest het wel lukken. Geruggesteund en geholpen door hun kinderen, groeiend in de finesse van de stiel, was het plezierig werken. Het lekkere bier vond alom bijval en de joviale, goedhartige brouwersfamilie werd door jong en oud erkend en gewaardeerd.

Zo volgden de jaren en de generaties, de twintiger jaren met vader Alfons De Block en zijn broers en zussen, en later de afwisseling van de wacht, telkens weer opnieuw, als het voortdurend brouwen en gisten en lageren van hun goede bieren, tot ze rijp waren om gedronken te worden, zoals een echte Block, slok op slok. Dat eeuwenoude proces van bier, gemaakt van fijnste aroma's, van hoppen uit de eigen streek, van mout van hun granen en kruiden en eigen gistculturen, waarvan de recepten en tradities telkens weer doorgegeven worden als een band die oud en jong verbindt en waarvan alleen de kwaliteit als norm voorop staat, levert bieren die luisteren naar namen als : Satan, Kastaar, Abdijbier, Dendermonde, Sint Timotheus, Speciale 6, enz....

Niet gevoelig om productierecords te breken, slechts geleid door zorg en kwaliteit, afwerking en verpakking, bekoord door de grote interesse van vele gretige afnemers, ergens gelijk waar op de wereldbol: Europa, Japan, Amerika, Canada, Australië, ...

Paul Saerens, die met een dochter van de familie De Block trouwde, heeft zijn naam niet op de brouwerij geplakt. 'De Block' klinkt op zijn bier als een klok. Als jonge man van zijn tijd heeft hij gezien hoe de wereld één wordt, de grenzen wegvallen. Hij kijkt over de muren van Merchtem. Opmerkelijk is dan ook, hoe het 'Blockbier' voor 80% naar het buitenland wordt geëxporteerd. Japan en Noord-Amerika zijn er de grote afnemers van. Het was een fijne zet om in het 500ste jaar van de ontdekking van Amerika een "Colombus"-bier te lanceren.