Sint-Arnoldus

 • 7 van 7
Sint-Arnoldus

4e man bij Brouwerij Contreras

Reacties

 • Rony Heymans
  Rony Heymans 3926 dagen geleden

  Sint-Arnoldus ( Arnold of Arnulf van Tiegem) werd geboren omstreeks 1040 te Tiegem​ bij Oudenaarde. Na een ridderleven sloot Arnoldus zich aan bij de Benedictijner-monikken van de abdij van Sint-Medardus te Soissons​. In 1081 wordt hij bisschop​.​ Arnoldus sticht in 1084 de abdij van Sint-Pieter te Oudenburg en overleed er in 1087. Hij wordt heilig verklaard in 1121.

  De patroonheilige van de brouwers, Sint-Arnoldus, wordt gehuldigd in september tijdens een plechtigheid die het jaarlijkse Belgian Beer Weekend op de Brusselse Grote Markt voorafgaat. Waarom hij patroonheilige werd van de brouwers heeft te maken met verschillende verhalen en legendes. ​

  Eén legende vertelt dat Sint-Arnoldus als bisschop op een zekere dag in Vlaanderen vertoefde, waar de pest heerste. In een brouwerij in de buurt roerde hij met zijn staf in het brouwsel en verkondigde dat eenieder die er van zou drinken, zou genezen. En zo geschiedde..

  Een ander verhaal is dat Arnoldus in tijden van waterschaarste, bier brouwde in de Medardusabdij van Soissons. Hij had de kennis meegebracht uit Vlaanderen.

  Nog een andere bron vermeld de gewoonte van de brouwers om jaarlijks water, van de bron van Arnoldus te Tiegem, bij hun eerste brouwsel te gieten tot welslagen van het seizoensbier.