Beer Weekend 2013

 • 5 van 24
Beer Weekend 2013

Optocht van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal naar het Stadhuis van Brussel op de Grote Markt. Op de achtergrond.. het Brouwershuis.

Reacties

 • Rony Heymans
  Rony Heymans 3925 dagen geleden

  De eerste stenen huizen op de Grote Markt te Brussel werden vanaf de 14de eeuw gebouwd aan de zuidelijke kant, de zijde van de Grote Markt waar ook het stadhuis werd opgetrokken. Eén ervan, het huis genaamd 'De Hille' en later 'Den Gulden Boom', was gelegen op de plaats waar het Brouwershuis nu nog steeds staat.

  De brouwersgilde, opgericht in de 14de eeuw, koopt eind van de 16e eeuw het pand 'Den Gulden Boom'. Maar in 1695 bombardeert het Franse leger, onder bevel van Maarschalk de Villeroi, de stad Brussel. De meeste huizen op de Grote Markt worden met de grond gelijk gemaakt. De brouwers financieren echter de wederopbouw van hun huis en doen hiervoor een beroep op architect Willem De Bruyn.
  In de gevel worden barokke en Vlaamse decoratieve elementen verenigd. Het ruitersstandbeeld dat bovenop het gebouw prijkt, is een copie uit 1901 van een kunstwerk uit het midden van de 18e eeuw. Het stelt de weldoener van de gilde voor, Karel van Lotharingen.

  In 1951 neemt de beroepsvereniging van de Belgische brouwers opnieuw haar intrek in het huis dat tweehonderd vijftig jaar eerder onder beschermheerschap van de gilde werd gebouwd. Sedertdien kreeg het vroegere 'Den Gulden Boom' opnieuw de functie waarvoor het destijds werd opgericht.

  In de kelderverdieping bevindt zich een klein brouwersmuseuM;