PALM USA The timing is right!

PALM USA The timing is right!

Bierpassie verbleef enkele dagen in The Big Apple. Om er de opmars van Palm mee te maken, nu al in 300 verkoopspunten in the city that never sleeps.

Gastheer David Van Wees van Latis Imports is een oude bekende in de brouwerswereld. Hij werkte 18 jaar voor ABInbev. Deze Canadees uit Ontario startte zijn loopbaan bij Labatt’s, en zwerfde daarna de wereld rond als ex-pat voor InBev. Hij zat zelfs drie jaar op het hoofdkantoor in Leuven, als lid van het Global Team. Zijn voornaamste job was de Global Marketing van Stella Artois. Ik herinner me hem nog van de lancering van Brahma. Een sales- en marketingman pur sang, maar ook een ondernemer, want hij richtte enkele jaren geleden Latis Imports op, samen met Anthony Giardina, ook een ex-Inbev man.Samen kennen ze maar al te goed het klappen van de bierzweep, en wat ze op enkele jaren tijd gerealiseerd hebben met Palm, Rodenbach en Steenbrugge mag gezien worden. Hun doel is om volgend jaar 12.000 hectoliter bier te slijten in de States, met als hoofdmarkt New York.

Op een zwoele late septemberdag neemt David me mee voor een pub tour in New York. 

Waterfront Ale House

We starten met Waterfront Ale House, 540 2nd Av. Eigenaar Sam Barbieri is goed op de hoogte van Belgisch bier, net als zijn chef Ralph, met een onuitspreekbare Oekrainse achternaam. De Palm die er geserveerd wordt is krakend vers, en loopt lekker naast vele andere tapbieren. Ralph heeft een heel menu met beer & food pairing, op de krijtborden kan je alles lezen. Dit is de nieuwe stijl van bars in NY. Veel keuze aan tapbieren en de juiste gerechten bij elk bier. We proeven er in primeur het Companion bier van Garret Oliver, een “wheat wine” fan 9,1 Vol%alc, gemaakt met floor malts van Weyermann en met een champagnegist.Palm doet het hier uitstekend, er gaat zo’n anderhalf vat van 50 liter per week door, het bier wordt verkocht aan 7$ per glas, maar daar kijkt geen enkele New Yorker van op.

Petite Abeille

Dit is de volgende stop. We worden ontvangen door Patrick van Roosendaal, een Antwerpenaar die hier al jaren woont maar nog steeds vindt dat er niets boven ‘t Stad gaat. 

Een man naar mijn hart!Petite Abeille is een leuke, frisse bar en restaurant met heel wat verwijzingen naar België. De Brusselaar Yves Jadot (foto) startte de zaak op en heeft er ondertussen al vier. Hij is nu bezig met een Belgian House in Bryant Park. Belgium is hot here, weet Patrick, het bier, de chocolade en de mode, daar kijken de New Yorkers naar op. Naast Palm zien we hier ook St. Feuillien aan de tap staan. Ook Duvel is alomtegenwoordig.

Walkers 

Walkers (14 N Moore)is zo’n typisch New Yorkse bar voor de New Yorkers. Heel “English’, want je krijgt je Palm tot aan de rand gevuld zonder schuim. Aan de toog zakenmannen met  bretellen en de hemdsmouwen opgerold. Zij willen hun Palm zo, ijskoud en zonder schuim en David heeft daar geen problemen mee. Hij wil net met Palm doorbreken in al deze typische zaken, want het is een doordrinkbier en smaakvol alternatief voor pils. Sinds Palm hier aan de tap zit, is bv. Radenberger flink gezakt in volume. Kan hij het Belgisch verhaal van de jaren tachtig overdoen? Misschien wel, het is alleszins slim om niet alleen te focussen op Belgian themed cafés.

BXL, Belgian Estaminet

125W 43rd street. Een echt belgisch biercafé! Matt Gebhard ( met een Hercule Poirot draaisnor) is een bijzonder sympathieke manager van dit weer door een Belg opgestart café, waar je alle Belgische bieren kan proeven terwijl je live naar de Champions League kijkt.
Terwijl we praten worden de Palm-50 litervaten geleverd. Jan Toye wilde zijn 20 liter vaatjes in Amerika slijten, maar de leidingen worden hier ( door de uitbaters zelf) zo goed onderhouden en het debiet is zo hoog dat het toch halve hectolitervaten zijn geworden. 
Met Matt hebben we een leuk gesprek. Wat zijn zijn favoriete bieren bijvoorbeeld? Rodenbach, Westmalle Tripel en Gouden Carolus Hopsinjoor, maar ook de Petrus Aged Pale.  Wat denkt hij over de craft brewers?  Dat ze vaak ‘unbalanced” zijn, Allagash en Ommegang zijn de uitzonderingen. De experimenten met “sour ales” vind hij als Rodenbach-fan wel geslaagd. Ook de hoppige bieren uit België verwelkomt hij, zo is er Houblon Chouffe van het vat. Matt heeft trouwens zijn hele bovenarm laten tatoueren met hopbellen. Voor 22$ eet je hier mosselen frites à volonté en je vindt ook witloof met hesp op het menu voor 15$. Tot nu toe de meest sympathieke bar, hier kom ik zeker terug.

Oyster Bar

Grand Central Station. We eindigen onze kroegentocht in het prachtige Grand Central Station, iedereen die New York bezoekt moet dit gezien hebben. Nog mooier dan dat van Antwerpen, en dat wil wat zeggen. Trapje naar onder en je belandt in de wereldberoemde Oyster Bar, misschien wel de meest prestigieuze plek om Palm te drinken, bij je oesters natuurlijk. Palm is een bier dat zich trouwens bijzonder goed leent voor food pairing, het past zowat bij alle gerechten.

Beerdiner

We nemen de trein naar Greenwich, een veertigtal minuten bollen. Greenwich is waar de rijke New Yorkers wonen, zowat het Brasschaat van Antwerpen. Ook Carlos Brito heeft er zijn stek, maar ik vermoed niet dat hij de trein neemt.
The Ginger Man is een leuke tent, met op het verdiep een ideale zaal om een bierdiner te geven. David heeft niet alleen klanten uitgenodigd, maar ook nog liefhebbers geronseld via facebook. Totaal maken veertig bierliefhebbers hun opwachting. Ze krijgen een prachtig menu van vijf gangen voorgeschoteld met de bieren van Latis. Palm bij de lobster, Rodenbach Grand Cru bij de red snapper, Steenbrugge Tripel bij de rabbit confit, Theakston Old Peculier ( zit ook in de Latis Portefeuille) bij de roasted venison en Kriek Boon bij de cheesecake, het New Yorkse dessert bij uitstek.
Ik geef ze bij elke combinatie een uitleg bij het bier, en de historische achtergrond. Het publiek kan het allemaal wel smaken, en heeft “ a good time”, ook voor mij is het heel leuk, mijn eerste tasting trouwens met jetlag.

Facebook

Na enkele maanden heeft Palm al 5000 fans op facebook. Een “chat”’ met ondergetekende de volgende dag levert dan ook heel wat vragen op. Ze willen alles weten over beer & food pairing, en je voelt duidelijk dat dat hier heel sterk leeft.

Conclusie

Palm ging voor een eerste keer naar de States in 1984. Als onderdeel van Flanders Gourmet Beers. De timing zat echter verkeerd. Het was te vroeg. Ondertussen werd er heel wat werk geleverd door onze Family Brewers en vooral de mensen van InBev deden een reuzenjob. Stella Artois zie je overal. Belgisch bier is heel gewild, en Palm heeft alle troeven mee om volume te maken: een lekker doordrinkbaar speciaalbier uit België, in handen van bekwame biermensen die in het verleden resultaten haalden. Rodenbach wordt hier door de kenners als een Belgisch ikoon gezien, maar is eigenlijk ook een session beer. Dus dat kan ook nog wel wat worden. En dan is er nog Steenbrugge en….niet te vergeten, Estaminet Pils, onlangs nog gelauwerd in de Testaankoop-pilstest. David doet er testen mee in Florida. Op een duitse pils zit niemand meer te wachten, maar op een artisanale Belg? Wait and see…. 

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2012, nr. 53

Reacties

  • Rony Heymans
    Rony Heymans 3929 dagen geleden

    Facebook Palm - 25 juni 2013
    34.310 personen vinden dit leuk ยท 292 praten hierover

    Goed gewerkt Palm marketeers!