Liefmans (on the) rocks

Liefmans (on the) rocks

Liefmans Fruitesse on the rocks……een toevallig concept om fruitbier van blokjes ijs te voorzien werd een hit, en blaast deze wat vermoeide markt nieuw leven in.

Op de marketing-stoel van Duvel-Moortgat zit nu al een jaar een dame: Anouk Lagae. Voelen we haar stempel al op de nieuwe Liefmans-campagne? Zij komt van Coca-Cola, en het is misschien wel logisch dat ze haar kennis en kunde meteen toepast op een nieuwe propositie in de biermarkt: fruitbier met ijsblokjes. Dit was oorspronkelijk een gek idee van brouwmeester Hedwig Neven achter pot en pint.

Maar het werkte: het grote voordeel van de ijsblokjes is dat ze het zoete wegnemen in het bier, en het drinkbaarder maken. Om van het “coole’ effect nog te zwijgen. Anouk restylde de verpakking, “prêt à porter” toegepast op Liefmans, de tijdloze elegante rood-witte ringen op het halsetiket zijn ongewoon voor een bier. Maar spreken we hier nogwel van bier, of zitten we meer in de frisdrank- of cocktail beleving? “Met Liefmans Fruitesse herdefiniëren we de fruitbiersector” weet Lagae, die al lang gezien had dat de klad wat zat in dit segment. Het unieke idee om ijsblokjes in een Liefmans-tumbler ( 5 of 6 is genoeg) te gooien zorgt nu voor booming business: vorig jaar 29.000 hl, dit jaar wordt gemikt op 43.000 hl. Een abribuscampagne in juni, een nieuwe website met een Liefmans HotLline aktie: als het 30 graden is buiten trakteert Liefmans in 45 horeca-zaken over Belgie, in navolging van het succes vorig jaar en veel sampling-akties.

Op het event “ Antwerpen Proeft” kon ik er al eentje zien, al was het buiten maar 10 graden toen in de meimaand. Het werkt wel, zo’n toog in wit hout met jongelui in  rode Liefmans shirts en zwarte schorten die je bedienen…En op het etiket kijkt madame Rosa over de schouders mee…deze Rosa Merckx was heel haar carrière, meer dan veertig jaar,  in de weer met Liefmans, eerst als secretaresse van een van de vorige eigenaars Van Gheluwe, nadien (jaren zeventig, tachtig) voerde ze het beleid in Oudenaarde tot Riva overnam in 1989. Thans wordt ze bij Duvel-Moortgat, die de brouwerij enkele jaren geleden uit faling overnam, terug in ere hersteld.

Deze kranige vrouw ( ze is al een stuk in de tachtig) kom ik nog vaak tegen bij de “Kortrijkse Brouwers”, waar ze nog bij vrijwel alle activiteiten present geeft. Haar zoon Olav Blancquaert werkt al jaren als commercieel directeur bij Duvel-Moortgat. Rosa maakte de Liefmans Kriek  (nu nog ‘Cuvée Brut genoemd, maar dat gaat niet lang meer duren) groot, een blend van Liefmans Oud Bruin en kriekenbier ( van echte krieken uit Limburg). Hoewel…het “groot” moet je eerder zien in functie van het grote respect dat bierliefhebbers steeds voor dit product gehad hebben. Samen met de GoudenBand zijn dit eerder de ‘Haute-Couture’ bieren volgens Lagae. Liefmans voert niet voor niets “master blenders” in het vaandel, ook door het blenden van jaartallen worden die ook vaak de ‘wijnen van de bieren’ genoemd. Gelukkig bleef er één master blender over uit het faillissement, ene Elfried Anckaert, die dan nog zijn jonge leeftijd mee had.

De meer dan honderd jaar oude techniek  (oorspronkelijk blendde men Gouden Band met kriekenoverschotten van nabije fruitbieren, zo rond 1900) ging zo niet verloren. Maar grote volumes kan je van dergelijk bier niet maken (vandaag zo’n 4000 hl, meestal bestemd voor de export). Dat is wel het geval dus met Liefmans Fruitesse,  Omdat de basis verzuurd bruin bier is, heb je nog dat streepje zuur in het overigens vrij zoete bier, dat accenten heeft van rode vruchten, kriek, framboos, bosbes, vlierbes en aardbei.

Met het ijs erbij wordt dat nog een ander verhaal, en krijg je het frisdrank-effect. Of cocktail-effect, niemand minder dan Manuel Wouters van de Antwerpse SIPS creëerde 3 cocktails; Liefmans Crushed Ice, Liefmans Orange Bourbon en Liefmans Mint ‘n Lime.  De Nielsen-cijfers spreken ondertussen boekdelen: Liefmans Fruitesse on the rocks bezet momenteel een stevige plaats in het segment. En dat zal alleen nog maar toenemen…

Schrijf u in op www.facebook.com/liefmans en bij 30° krijgt u een berichtje voor een Liefmans traktatie!

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine, 2013, nr. 59

Reacties

  • Lynn
    Lynn 3484 dagen geleden

    heerlijk drankje voor op een terrasje tijdens de zomer!