Geen Duvel maar een Sloeber

Geen Duvel maar een Sloeber

Sloeber is een minder bekend zwaar blond bier uit de stal van brouwerij Roman. Michael Jackson noemde die categorie ooit 'the wicked beers', naar de vele 'duivelse' namen in dit succesvolle segment. Denk aan Duvel, Satan of Judas. Twintig jaar al gaat het deze duivels voor de wind.

Duvel voert het peloton vandaag meer dan ooit aan, met vorige week nog prachtige groeicijfers voor de aandeelhouders (meer dan 15%). Maar ook Satan (van het Brabantse De Block), Judas (van Alken-Maes) en Lucifer (onlangs door brouwerij Het Anker overgenomen uit de failliete boedel van Liefmans), klinken vrij duvelachtig.

Sloeberse rondjes

De andere bieren in dit segment zijn Hapkin (Alken-Maes), Piraat (Van Steenberge), Brigand (Van Honsebrouck), Deugniet (Lefebvre) en Sloeber. Vooral dit laatste bier klinkt schattig, iedereen heeft wel een sloeber in de familie. In de streek rond Oudenaarde, waar Roman nog heel wat eigen cafés bedient, worden er nog wel wat rondjes met Sloeber gegeven.

Vals blondje

Oorspronkelijk was dit bier in zijn beginperiode (de jaren tachtig van vorige eeuw) wel wat voller van kleur, maar door het succes van de blonde Duvel besloot brouwmeester Jozef Snauwaert van Roman het bier ook wat blonder te maken. Blond is immers de kleur die vandaag in trek is. Denk maar aan de abdijbierenmarkt die in twintig jaar tijd van bruin quasi volledig overschakelde naar blond, met Leffe Blond en Grimbergen Blond op kop. Zelfs de paters van Westmalle voelen het vandaag, ze verkopen veel meer van de (duurdere) tripel dan van hun dubbel. Wat is daar de oorzaak van? Bruin bier is helemaal niet zwaarder, maar het wekt wel die indruk. De bruine kleur wordt steevast geassocieerd met zwaar. In veel gevallen geheel ten onrechte, behalve wanneer de bieren te zoet en te plakkerig zijn. Blond bier doet echter aan pils denken, en als buitenlanders een Duvel bestellen, trappen ze al te makkelijk in die val. Amerikanen vooral. In hun overmoed drinken ze er drie of vier, met de spijtige gevolgen van dien. Duvel is geen Budweiser.

In de touwen

Profiteert Sloeber mee van de Duvel-manie van vandaag? Ja en nee. Op zich is het een geweldig lekker bier, maar over het zorgvuldig opgebouwde merkimago van Duvel beschikt Sloeber natuurlijk niet. Het bier lijkt dus veroordeeld tot een lokaal bestaan, en pikt misschien nog wat export mee want Roman is er trots op om lid te zijn van de Belgian Family Brewers. En dat lijkt ook het geval voor de andere Duvel-klonen. De concurrentie ligt in de touwen en wie toch een vuist wil maken, stuit op de wetten van de markt. Iedereen wil Duvel.

Veertiende generatie brouwers

Toch pleit ik voor het openstellen van de smaakpapillen en bieren als Sloeber toch een kans te geven. Laat je niet alleen leiden door sterke merken. Jozef Snauwaert heeft zijn ziel in dit bier gelegd, het is een van onze beste brouwers en binnenkort gaat hij met pensioen. Onlangs was ik nog op bezoek in de brouwerij, en samen met hem proefde ik de Sloeber. Hij werd geflankeerd door Carlo en Lode Roman, de jonge zaakvoerders van deze prachtige familiale brouwerij en de veertiende generatie al. Het zal een groot verlies zijn voor de brouwerijwereld als de innemende Jozef Snauwaert de roerstok opbergt. Proost, Jozef, op een schitterende brouwerscarrière.

Bron: Ben Vinken, De Morgen, 6 april 2009