222 jaar brouwerij Bosteels

222 jaar brouwerij Bosteels

Ouder dan de Belgische staat, nu al in zijn 7e generatie: Brouwerij Bosteels viert niet alleen 222 jaar maar ook mooie groeicijfers. De brouwerij is immers nu al goed voor ± 100.000 hl, niet slecht voor een familiebedrijf pur sang!

Dat het hier één grote familie is wordt snel duidelijk als we de kantoren binnenlopen in het statige brouwershuis van de hand van architect Minnaert, gebouwd op het einde van de 19e eeuw. In het prachtige salon op het gelijkvloers hangen de portretten van de voorvaderen. “Ze kijken naar ons, of we het wel goed doen. Of we goed bier blijven brouwen,” lacht pater familias Ivo Bosteels.

Maar er hangt ook een foto uit 1997 van het bezoek van Michael Jackson die toen voor zijn boek “The Great Beers of Belgium” het nieuwe bier Tripel Karmeliet kwam proeven. Ik was er ook bij en zal die dag niet vlug vergeten. Dit eerste driegranenbier had wereldpotentieel, zoveel was duidelijk. Jackson beschreef het bier dan ook uitvoerig in zijn boek. Hij roemde de finesse en complexiteit van het bier, te wijten aan de 3 granen: mout, tarwe en haver, aan het gecontroleerde gebruik van Stiermark-hop, de rijkelijke toevoeging van kruiden en het bananen- en vanillearoma van de huisgist. Nu, 15 jaar later, en sinds 4 jaar, heeft Tripel Karmeliet Kwak in verkoop ingehaald. “Tripel Karmeliet heeft de tripelcategorie qua concept en smaakprofiel verruimd,” weet Antoine Bosteels, “de kwaliteit is primordiaal wat resulteert in appreciaties van velen waaronder ook de echte speciaalbierkenners. Dit blijkt ook uit het behalen van meerdere erkenningen zoals bvb. de Worlds Best Ale bekroning op de wba, voorlopig als enig Belgisch bier. Daarenboven is het een historisch bier en de presentatie mag gezien worden.” Qua presentatie moet je de familie Bosteels niets meer leren, kijk maar naar het Kwak-glas in zijn houten staander en de mooie Deus-fles, die doet denken aan oude champagnes.

Investeringen

Om deze fenomenale groei van de laatste 5 jaar waar te maken moest er ook fors geïnvesteerd worden in brouwinstallaties – aan een investeringsritme van een paar miljoen euro per jaar. Als de huidige werken klaar zijn zullen we hierover rapporteren in één van onze volgende nummers. “Wij herinvesteren onze cashflow jaarlijks,” weet Ivo, “maar we zijn eigenlijk niet met geld bezig. We willen uitstekend bier maken. Capaciteit is één ding, maar constante kwaliteit is zeker zo belangrijk. En we willen ook kwaliteitsmensen rond ons.” Een deel van het team van Bosteels komt er even bijzitten voor de foto: Ivan Demeyer en Hans Van Remoortere, ingenieurs, en Jack Van Antwerpen, exportverantwoordelijke. Maar ook moeder Bosteels is erbij. Dit is een echt familial bedrijf, waar hard gewerkt wordt maar waar het er ook gemoedelijk aan toegaat. Er is maar 1 aandeelhouder - de familie – waardoor wij ons op lange termijn kunnen toespitsen en er zijn geen schulden bij de bank. Maar zaten ze onlangs niet zonder bier? Ivo: “Dat klopt, maar door bepaalde keuzes die we gemaakt hebben - en nog steeds maken - wordt het binnenland grotendeels gespaard. België, en zeker de horeca, blijft een prioriteit! We nemen ook geen nieuwe landen aan.” Jack Van Antwerpen moet dus voor een stuk trappistenbroeder spelen, 2 paletten Deus aan Brazilië leveren i.p.v. de bestelde 8, enzovoort. Lijdt de brouwerij ook onder de verhoogde accijns op bier in Frankrijk? “Dat is geen goede zaak,” weet Antoine, “maar gelukkig zitten we in een categorie van minder dan 200.000 hl productie, die relatief iets minder getroffen wordt, waardoor de gevolgen misschien nog redelijk zullen meevallen.

Kopies

Bosteels is zeker en vast creatief met zijn bieren. “Ik haal alvast geen plezier uit het kopiëren van anderen” zegt Antoine, “brouwers zouden steeds de fierheid moeten hebben om te trachten zelf met iets origineels te komen”.

Van iets nieuws gesproken: valt er bij Bosteels nog wat te verwachten op dat vlak? “We hebben er jaren van gesproken, maar eigenlijk is dit niet meer aan de orde wegens capaciteitsproblemen. We hebben onze handen meer dan vol met onze 3 bieren en kunnen zo al nauwelijks volgen.” Wat is dan de sleutel voor al dat succes? “De bieren hebben een persoonlijkheid. Kwak is heel wat meer dan een amberkleurig speciaalbier, Deus is “divine and delicate” (dixit Michael Jackson) en Tripel Karmeliet is een origineel concept, het bier is gemaakt volgens een historisch recept uit 1679. Zonder veel aan marketing te doen, herkent de consument deze persoonlijkheden automatisch. Wij brouwen hier al 222 jaar op deze plaats en onze familie zal dit verderzetten. Wanneer onze foto’s hier zullen hangen, kunnen wij dit ook in het oog houden!” 

Noot: om de 222 jaar te vieren zal dit getal binnenkort het Kwak-glas extra sieren.

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2013, nr. 58

Reacties

  • Rony Heymans
    Rony Heymans 4125 dagen geleden

    222 jaar Bosteels. Mooi getal..