Maison Leffe

Maison Leffe

Wie de geschiedenis van het abdijbier Leffe wil doorgronden brengt best een bezoek aan één van de mooiste biermusea in het land.

In een voormalig klooster werd een hotel ondergebracht, La Merveilleuse, ongetwijfeld vernoemd naar het schitterende uitzicht op Dinant en de vallei van de Maas. De kapel van het klooster werd gereserveerd voor het nieuwe Leffe Museum, dat de naam Maison Leffe meekreeg. Dit alles is gelegen op een boogscheut van de abdij (je moet wel door het drukke centrum laveren).

Leffe: een succesverhaal

Als je 1 miljoen hectoliter in Frankrijk alleen al wegzet, mag je wel van een succesverhaal spreken. Eric Lauwers, manager Benefralux, is dan ook in zijn nopjes. Het lijkt wel of alles wat Leffe aanraakt in goud verandert: goud op de recente World Beer Cup met Leffe Bruin, zilver voor Leffe Blond. Bovendien is Leffe Ruby een schot in de roos in Frankrijk, waar vorig jaar ook Leffe Nectar uit de startblokken schoot. En dan is er nog Leffe Royale, een premium versie van Leffe zonder weerga. En hoe zit dat met het Maison Leffe? We bezochten het museum en zagen dat het goed was! De oude kloosterkapel met zijn indrukwekkende glasramen is het ideale decor voor een goed uitgekiend interactief bezoekerscentrum, waar het erfgoed van Leffe centraal staat. Alles wordt tot in de puntjes uitgelegd, van de eerste Leffe in 1952 – met een reuzenfoto van Albert Lootvoet en abt Neys die op het succes van Leffe klinken, toen nog enkel een bruin abdijbier - tot het huidige omvangrijke gamma. Er wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan het brouwproces, de zythologie en vooral … foodpairing. Leffe mag dan wel in de eerste plaats – vooral in Frankrijk - de status hebben van een aperitiefbier, dankzij het grote gamma is het ook een ideaal bier om aan foodpairing te doen. Wat dacht u van een Leffe Royale en zeevruchten, Leffe Bruin met buikspek en Leffe Ruby met aardbeiendessert. Ik ben fier aan die foodpairings te hebben meegewerkt enkele jaren geleden. In de ‘infomercials’ op VTM, hebben chef Jeroen De Pauw en ik het begrip foodpairing alleen al duidelijk gemaakt, daar profiteren nu alle bieren van.

Maar ik ben ook fier ooit, in mijn jonge jaren, een bijdrage te hebben geleverd aan dit succesverhaal van Leffe. En daar ga ik nu eens een lekkere Leffe Royale op drinken!

Maison Leffe is open van dinsdag tot zondag van 11u tot 19u. De toegang bedraagt € 7. Op het einde van het bezoek kan je genieten van een Leffe en krijg je een aandenken mee.

Adres: Charreau des Capucins, 23, 5500 DINANT. www.facebook.com/Leffe.

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2013, nr. 58