Great taste

Great taste

Als oude rot in het biervak sta ik altijd sceptisch tegenover biercocktails of vermenging van bier met andere dranken. Waarom een goed product aanlengen met een of andere smaakmaker? Toch sta je soms voor aangename verrassingen: Maes Radler is een mix van bier en natuurlijk citroensap, die dichter bij het moederbier staat dan je zou denken.

Onderzoek wijst al lang uit dat de consument van vandaag minder en minder pils drinkt. Bier is wel hip en trendy, maar dan praten we vooral over speciaalbier, dat zich in de wereld van de genieters beweegt en zich tegenwoordig veel codes uit de wijnwereld aanmeet. Pils moet dringend terug in het dagelijkse consumptiepatroon komen, maar dat is niet zo simpel. Gewoon op café gaan zoals wij vroeger deden is minder en minder aan de orde. Controles, minder volkscafés, rookverbod ... bovendien willen mensen overdag wel verfrissing, maar liefst met niet te veel alcohol als er ‘s avonds nog een feestje is. De consument van vandaag is ook vrouwelijker en kieskeuriger geworden: er is een groot aanbod van frisdranken en water, maar het aanbod aan ‘bierproposities’ is eerder mager. De pilsbrouwers hebben te weinig geïnnoveerd, zoveel is zeker. Alken-Maes wilde daar iets aan doen en vond inspiratie in Oost-Europa.

Daar maakt het Radler-bier al enkele jaren furore, waardoor de pilsmarkt terug groeit. Het concept (in 1922 uitgevonden) is heel eenvoudig: 40% pils en 60% citroensap (wel 100% natuurlijk sap). Ik proef het bier, mij aangeboden door marketingmanager pils Tim Vandenbulcke en Lies Eeckman die we nog kennen van de grote Maes-herlancering in 2010. Beide marketers horen graag mijn verdict en ik kan ze gerust stellen: het is lekker. Wanneer ik er een Maes Pils bij vraag, proef ik duidelijk dat ze van dezelfde familie zijn. De Radler is niet zoet, je proeft de mout en het citroensap en een heel lichte bitterheid van het bier. De 2% alcohol die erin zit, geeft het voldoende body. Ik zie dit wel zitten na een tennispartijtje! Ook op een barbecue of een zomerse festivalweide is dit product op zijn plaats. Verfrissing, dat is het, en dat was ook de bedoeling van deze innovatie, een nieuwe categorie in de pilswereld. Dit is een bier dat het groepsgevoel zal aanwakkeren.

Maes Radler mikt natuurlijk op een jong publiek (18-35) en wil het bier lanceren met een gigantische samplingactie, nog altijd het beste wat je kan doen: het bier laten proeven, op de tong krijgen. Meer dan 1 miljoen blikjes zullen binnenkort uitgedeeld worden. Outdoor reclame en ook tv-spots zullen het merk bekend moeten maken. Er zullen 3.000 cafés bezocht worden met stalen en P.O.S.-materiaal. En de prijs? Het bier zal 10 % duurder zijn dan een gewone Maes: € 3,49 voor 6 flesjes (25 cl) of € 5,19 voor 6 blikjes (33 cl) in de handel, € 2,20 i.p.v. € 2 in het café.

Met Maes Radler heeft het bedrijf een leuke opstap gemaakt naar de klassieke pils. Het is een complementair product geworden, dat je op andere momenten drinkt en dat gewoon veel lekkerder is dan gelijk welke frisdrank. Een frisbier?

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2013, nr. 58