Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2011

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2011

Tijdens de beurs Horecatel in Marches, die elk jaar in maart wordt gehouden voor de Waalse horeca, ontdekte ik een machtig nieuw bier. Machtig, want in een imposante magnum fles gebotteld. Nieuw, omdat de gekende Saison Dupont nu ook “dry hopped” is in deze versie.

“Saison” is nog altijd een minder bekende bierstijl in België. Nu ja, bierstijl is misschien niet het juiste woord. Dat ondervonden we toen we in 2002 een blind tasting hielden van de voornaamste Saison-bieren. Het resultaat van de tasting was dat de zeven geproefe bieren eigenlijk allemaal individuele kleuren, geuren en smaken hadden. Waar het panel het wel over eens was: een “Saison’  moet een bier van hoge gisting zijn, hergist op fles, met een kleur van goudblond tot amber, licht tot middelsterk van densiteit, hoofdzakelijk met gerstemout gemaakt, sterk gehopt en/of sterk gekruid, ver uitgegist dus droog, afkomstig uit Henegouwen en: een goede dorstlesser zijn!

Nu zijn we er. Saisons zijn immers plattelandsbieren. In de grote Henegouwse boerderijen van weleer brouwde men in de winter, als het landbouwbedrijf stil lag, bier. Dit moest het dan uithouden tot in de zomer, om de dorst van de landarbeiders te lessen. Omdat er in die tijd geen koeling was, voegde men veel hop toe, want hop heeft naast smaakmakende (bittere) eigenschappen ook bewarende eigenschappen. Denk maar aan de IPA’s, de Imperial Pale Ales, die destijds met veel hop naar Indie verscheept werden, de hop zorgde er voor dat het bier nog te drinken was bij aankomst drie maanden later.

Een van de meest gekende Saison-bieren is de Saison Dupont, van de gelijknamige brouwerij uit Tourpes, een klein dorp niet ver van Doornik. Als je de brouwerij bezoekt zie je er nog de oude hoeve in met binnenplaats, en wat opvalt in de brouwzaal is een speciaal verhittingselement dat de koperen brouwketels met directe vlam kan verhitten, en niet met stoom. Michael Jackson zaliger zweerde bij de “direct flame”. Als je het beslag zo verhit, krijg je een kristallisatie van suikers en dat geeft een bijzondere smaak aan het bier. Ik ken geen ander brouwer die dit nog doet. De versie van Saison Dupont die we vandaag proeven is een extra drooggehopte “cuvee dry hopping 2011”. Het bier krijgt nog een derde hopping op het einde van het brouwproces, men voegt verse hop toe als het bier in zijn laatste fase zit. Dit geeft een extra droog effect aan dit reeds mooi gehopte bier, een must voor bierliefhebbers om dit eens te proeven!

PROEVEN

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2011
Herkomst: Brasserie Dupont, Tourpes
Fles: 1,5 liter Magnum ( limited edition)
Alcoholvolume: 6,5 vol%alc
Uitzicht: bleekblond met mooi wandklevend wit schuim.
Aroma: kruidig en sterk bitter
Smaak en afdronk: volmondig met een licht-zurig toontje  en droog in de afdronk, lemony &dry. Een smaakvolle dorstlesser!

Food pairing

Bij dit bier moet je niet ver gaan zoeken. Op de brouwerij maakt men met rauwe koemelk van boeren uit de buurt schitterende kazen, in de stijl van Munster, Maroille of Herve. Daar past deze Saison gewoon fantastisch bij. 

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine