Oude Geuze en Art Nouveau

Oude Geuze en Art Nouveau

Lindemans Cuvée René oude geuze is één van de bieren die u moet proeven op de komende “Tour de Geuze” ( op 1 mei). Op die dag kan u alle geuzebrouwerijen in dit land bezoeken, want ze houden hun tweejaarlijkse opendeurdag. Wij proeven alvast een van de pareltjes van het pajottenland.

De lente is in het land, en dan komen de eerste warme middagen opzetten, je kan al eens een stoel buiten zetten en een aperitiefje nemen. Het beste aperitief ter wereld is een frisse oude geuze. Want de wrangheid van het zure bier zet je smaakpapillen helemaal open. Het verschil tussen geuze en oude geuze moeten we hier niet meer uitleggen. In het kort: oude geuze is een blend van jonge en oude lambiek, gerijpt op eiken tonnen, met een gemiddelde van één jaar ouderdom en zonder toevoeging van suiker. Oude geuze geniet van een Europese bescherming.

In Vlezenbeek, niet ver van Anderlecht, staat de familiale geuzebrouwerij Lindemans.

Vader René loopt daar nog regelmatig rond, maar het werk wordt gedaan door zoon Dirk en neef ……. Het is een groot bedrijf geworden, dankzij het succes van de zoete Lindemans Kriek, eind de jaren zeventig gelanceerd. Dit bier kende grote bijval in Amerika, en zette ook de zoete fruitbierentrend in ons land. Vandaag nog is het het meest verkochte bier bij de O’Cool-keten, gespecialiseerd in speciale bieren in 75cl.

Deze kriek wordt niet langer met echte vruchten gemaakt, maar met ingevroren sappen. Ook de commerciële geuze wordt gemaakt met houtschaafsels, in roestvrije stalen tanks. Toch wilde de familie Lindemans de authentieke methode om geuze lambiek en kriek te maken in ere herstellen, en liet ze een aantal eiken foeders aanrukken om oude geuze te maken. Het bier kreeg de naam van zijn maker, Cuvée René, en voor het etiketontwerp zorgde de toenmalige Amerikaanse importeur Charles Finkel. Deze laatste was sterk geinspireerd door onze Belgische art nouveau, en tekende een prachtig oranje etiket vol sierlijke Horta-letters. Ik bezocht ooit zijn huis in Seatlle en dat hing vol reclame- en etiketontwerpen voor bier. Zijn importcompany ‘ Merchant du Vin’ verkocht hij, maar met het geld ervan bouwde hij een pubbrouwerij in hartje Seattle, de Pike Brewery. Als Amerikaan verbond hij het Lindemans bier met art nouveau, we zouden er waarschijnlijk zelf niet zijn opgekomen. Is er iets meer Brussels dan geuze en Horta?

Maar nu terug naar het bier. Oude geuze is geen gemakkelijk bier, op proeverijen krijg ik soms de wind van voor. Het smaakpalet van de jongere generaties is danig verzoet. Toch zijn deze oude geuzen bijzonder verfrissend en dorstlessend, en passen ze heerlijk als aperitiefbier met frisse hapjes of bij complexe kazen, bv. alles wat blauwgeaderd is. Geuze is de oudste bierstijl ter wereld (spontane gisting), en enkel nog in België te vinden. Deze bierstijl mag niet verloren gaan. ABInbev haakte al enige tijd geleden af ( ze brouwen nog wel commerciele geuze en kriek, maar niet meer het authentieke spul), gelukkig ( maar hoelang nog) maakt Heineken nog oude geuze en kriek in Kobbegem ( Mort Subite) en zijn er nog een zevental koppige kleine producenten in het Pajottenland, aangevoerd door hun kopman Frank Boon ( De Troch, Drie Fonteinen, Cantillon, Girardin en de geuzestekers De Cam, Hanssens en Oud Beersel. Mis op 1 mei de kans niet om hen te bezoeken, en hen te steunen, want ze zijn onze grote trots in het buitenland! Bovendien zal er weer een Geuze Megablend in limited edition te proeven (en te kopen) zijn, het beste van alle lambiekmakers persoonlijk geassembleerd door de grote meester uit Lembeek.

 

PROEVEN LINDEMANS CUVEE RENE GRAND CRU

Herkomst: Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek
Alcohol: 5 vol%alc
Uitzicht: gelig amber met een fijn, wit, romig en stabiel schuim
Aroma: een combinatie van de typische bitterheid van een oude geuze met prikkelende toetsten van witte peper en verwijzingen naar cederhout.
Smaak: zachte zurigheid en fruitigheid (appel) overheersen. Zoals bij een betere champagne geeft dit bier als het ware een CO2 explosie in de mond, waardoor het zeer volmondig overkomt.
Afdronk: droog en lang, met nog een licht frisse opstoot op het einde. Ideaal bij warm zomerweer.
Food pairing: blauwe kazen zoals Roquefort, Stilton, Gorgonzola…

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine