Keizer Karel. Dat is een naam uit de geschiedenis die doet spreken. Geboren in Gent, in 1500. Acht jaar na de ontdekking van Amerika. Terwijl ik dit schrijf dank ik Columbus op mijn blote knieën, want de Taino’s leerden hem sigaren roken, een andere passie van mij. Keizer Karel zelf rookte geen sigaren, maar was een groot bierliefhebber. Hij verdeelde zijn tijd in zijn rijk “waar de zon nooit onderging” tussen Spanje en Vlaanderen, waar “de lentes het zachtse waren”. En het bier het best. Zo liet hij altijd het beste bier uit de buurt naar zijn paleis in Mechelen, Brussel of Gent brengen, en genoot met volle teugen. Iedereen kent wel het verhaal van de pot met drie oren, een anecdote die legendarisch werd na zijn doortocht in het onooglijke plaatsje Olen. Maar de keizer hield niet van slap bier, hij wilde een krachtig brouwsel.
Dat inspireerde de brouwerij Haacht in de vorige eeuw om een donkerbruin, vrij zoet Keizer Karel-bier te maken. Ter gelegenheid van de vijfhonderdste verjaardag van de geboorte van Keizer Karel werd het bier volledig terug aangepakt, de formule werd gewijzigd en het bier kreeg een mooie balans tussen het karamel van mout en suiker en het droge van de hop. Een blond broertje kon niet uitblijven, gezien het grote succes van blonde bieren in de markt. Je zou het misschien niet verwachten van een pilsbrouwer, maar dit is gewoon een heel lekker bier van hoge gisting. Misschien dat bierfanaten het te weinig karakter vinden hebben, want het is niet hergist op fles en mist daardoor wat fruitigheid. Maar de keizer himself zou zijn koetsier zeker doen stoppen hebben langs de stoffige Vlaamse wegen, moest hij het kunnen drinken hebben in een of andere herberg. Moest hij vandaag nog leven, zou dit geen enkel probleem zijn, want het bier is aanwezig in elk van de vijfduizend cafés waar deze enige nog volledig familiale grote pilsbrouwer van het land levert. De familie van der Kelen maakt een goede pils, Primus, en over hun Tongerlo Prior kon u al heel lovende kritieken lezen in deze rubriek. De brouwerij is “state of the art”, onlangs werd er nog geinvesteerd in een indrukwekkende vatenlijn, volledig gerobotiseerd. Over kwaliteit wordt daar niet flauw gedaan, op dat gebied evenaren ze de trappisten.
Ik had trouwens vorig jaar het genoegen om het wijndomein van de van der Kelens te bezoeken in St. Emilion, ook daar kon je zien hoezeer ze met kwaliteit begaan zijn, het stak met kop en schouders boven de omliggende wijnboeren uit qua installaties.
Ik denk dat we wel fier mogen zijn als Vlaming of Belg ( zolang dat nog duurt) op zulke producenten. De toekomst is aan hen!
Keizer Karel Goud BlondHerkomst: Brouwerij Haacht, Boortmeerbeek.
Fles: 75cl met kurken stop
Alcoholvolume: 8,5 vol%alc
Uitzicht: bleekblond, met abondant wit schuim dat aan de wand van het glas kleeft.
Aroma: floraal ( een toets van vanille), een beetje moutig.
Smaak en afdronk: kruidig, volmondig, zoetig, met toch een fijne hoptoets. De smaak is wat eendimensionaal maar heel lekker, zeker voor mensen die van pils naar speciaalbier willen overstappen.
Food pairing: kabeljauw of tong met een smeuïge sauce hollandaise. Kaasmeester Van Tricht beveelt hier een Mothais sur feuilles bij aan, een rauwe geitenmelkse kaas uit de Loire.