Rochefort 8 ‘Pints of Chocolate’ ( Michael Jackson)

Rochefort 8 ‘Pints of Chocolate’ ( Michael Jackson)

Onlangs werden de bierliefhebbers opgeschrikt door een brand in de abdij van Rochefort. Gelukkig vond die plaats in een technische ruimte en ging er geen enkele liter van het heerlijke bier verloren. Wij proeven vandaag voor u de meest populaire van de drie: de “acht’.

De cisterciënzer-abdij Notre-Dame de Saint-Remy uit Rochefort is gelegen in de prachtige Famenne-streek en is één van de zes brouwende Trappistenkloosters die ons land nog rijk is. Er worden enkel bruine bieren gemaakt van hoge gisting: de Rochefort zes, de acht en de tien. Men gebruikt het bronwater, afkomstig van La Tridaine, een bron die zo’n 42 meter hoger ontspringt dan de ligging van de brouwzaal. Deze laatste is meteen de mooiste die je kan vinden in ons land. Het is een echte koperen kathedraal, en bij het brandbericht sloeg me de schrik om het hart dat dit pareltje zou verdwijnen…Hoge glasramen laten hun licht schijnen op het glimmende koper van de beslag- en kookketels, de originele koperen lekbakken dat dit niet voor het publiek bezoekbaar is.

Het blijven paters: in alle stilte en discretie verder werken, het is een abdij met een brouwerij en niet andersom. De 6 wordt enkel geschonken in het gastenverblijf, maar het is wel geen licht bier, want die “6” duidt op “Belgische graden”, in normaal volumeprocent alcohol komt dat overeen met 7,5. Het is de “acht “( 9,2 vol%alc) en de “tien” (11,3 vol%alc) die  je gewoon in de handel kan vinden, wij proefden zelfs ooit een 8 uit een 75cl-fles, eenmaal per jaar wordt die afgevuld voor een plaatselijke Lionsclub. Wist u dat de typische Rochefort-smaak ( ik moet altijd aan rozijntjes denken) afkomstig is van de huisgist, destijds nog ter beschikking gesteld door een vroeger brouwmeester van Palm, dhr. Carlier?

De Rochefort 8 is de populairste schitteren in het felle licht, de roodoranje buizen reiken tot in de hemel…wat spijtig Rochefort. Meteen ook de jongste: hij werd pas voor het eerst gebrouwen in 1954 ter gelegenheid van Kerstmis. Het zou maar een “one shot” worden, maar zoals al zoveel keer gebeurde viel het bier zodanig in de smaak dat het later opgenomen werd in het vaste assortiment, net zoals dat met de Chimay Bleu geschiedde, aanvankelijk ook een kerstbier. Ondertussen maakt de Rochefort 8 ruim 54% van de productie uit. De 10 is inderdaad nogal een zware klepper, die ook wel eens de “kardinaal van de trappisten” genoemd wordt.

De 8 is toegankelijker, en laat zich ook beter pairen met gerechten of kaas.

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine