De Moeder van Alle Tripels

De Moeder van Alle Tripels

Westmalle tripel hoort in de top-3 op elk bierlijstje. De abdij van Westmalle bestaat dit jaar 175 jaar en brouwt sedert 1935 deze uitzonderlijke tripel.

Dat de paters van Westmalle conservatief zijn is een publiek geheim. Ze hebben een “abdij met een brouwerij” en niet omgekeerd. Ik heb de tijd nog gekend dat broeder Thomas in de brouwzaal werkte als brouwer, broeder Amandus als verkoopsdirecteur en broeder Lode als algemeen directeur. Deze laatste serveerde me eens op een bloedhete ochtend in juli een       “tripel van het schap”, ik was er te gast met Michael Jackson en we kregen een rondleiding in de prachtige brouwerij, daterend uit de jaren dertig van vorige eeuw. Koperen ketels en lekbakken, als je in de brouwzaal binnenstapte, rook het er lekker naar hop en mout. Broeder Thomas maakte in zijn vrije tijd nog een “Poire Williams” van het moutdistillaat. Vandaag, 20 jaar later, wordt het werk geheel door leken gedaan en start men het brouwsel al om kwart voor vijf s’ochtends op, want men is niet meer zoals vroeger de broeders gehouden aan de vaste gebedstijden. Toch zijn de paters nog sterk betrokken bij de brouwerij,  vooral vader Abt en broeder Benedict volgen alles van nabij op. Zo tekende deze laatste – van opleiding architect- geheel de nieuwe bottelarij en warme gistingskamers, die onder de grond zitten om de melkkoeien die bovengronds grazen niet te verstoren. Die leveren dan weer de melk die in de eigen kaasmakerij verwerkt wordt tot halfharde abdijkaas, die je kan kopen in het Café Trappisten aan de overkant, dat twee jaar geleden afgebroken werd en volledig heropgebouwd in moderne stijl: getekend Broeder Benedict, of wat dacht u.  Dat café Trappisten,langsheen de Turnhoutsebaan, is trouwens ook een fenomeen, op een doordeweekse dag zit dat stampvol, je kan er dan ook de beste Westmalle Dubbel van het vat drinken, met een bordje kaas erbij natuurlijk. Zowel de brouwerij als de kaasmakerij beschikken over de meest moderne installaties. Het enige leidmotief van de paters is immers kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit. Dan wordt er niet op een euro gekeken. De Tripel is zonder meer hun beste bier, en misschien wel het beste bier dat er is tout court. Het was ook de eerste tripel in de wereld, naar een recept van de brouwer van het nabijgelegen Witkap in Brasschaat, Henri Vanderlinden, destijds adviseur in de brouwerij. Vele tripels zouden volgen, de ene al beter als de andere, maar een echte Antwerpse Kempenaar drinkt enkel die van Westmalle. Ze hebben er lang over gedaan om hem zo goed en zo constant te krijgen, maar Broeder Benedict verwijst naar de canongezangen, waar ook honderden jaren overheen gingen eer die op punt stonden. Voor goede dingen neem je best je tijd.

De distributie van het bier geschiedt enkel in bak of per fles. Geen clips, dat vinden ze niet “groen” genoeg. Er is nu wel een stoffen draagmandje waarmee je zes flesjes uit je kelder kan gaan halen. En sinds het millennium is de Westmalle Tripel ook beschikbaar in flessen van 75cl met kurk, en dan smaakt hij een tikkeltje zachter, niet veel maar je proeft het. Ik krijg hem dus het liefst geserveerd in grote fles, mooi gefrappeerd in een ijsemmer. Vraag ernaar in het café, want de mensen van Westmalle ontwikkelden een mooi gepersonaliseerd exemplaar met aangepaste kleine kelkglaasjes van 20 cl.

PROEFNOTITIE WESTMALLE TRIPEL

Herkomst: Abdij O.L.V. van Westmalle
Alcoholgehalte: 9,5 vol%alc
Flesvolume: 33cl met kroonkurk (in 75cl fles met kurken stop ook beschikbaar, in dit geval iets zachter met een lichte vanilletoets)
Uitzicht: Goudblond, met verbazend fijne pareling en een witte, romige, fijne en overvloedige schuimkraag.
Aroma: Heel fruitig( overrijpe banaan), gekoppeld aan een moutigheid en een fijne bitterheid.
Smaak: In de mond is dit bier delicaat zoet, zonder plakkerig te zijn. De nasmaak is aangenaam bitter.
Food pairing: zeetong met garnalen in roomsaus. De fruitig-bittere tripel gaat mooi doorheen de room snijden.

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine