Xavier Vanneste is nog maar dertig jaar. En heeft op vijf jaar tijd een huzarenstukje verwezenlijkt. Deze telg uit de zesde generatie van het gekende Brugse brouwersgeslacht Maes-Vanneste kwam als jong afgestudeerd economist en brouwingenieur op het juiste moment in het wat weggedeemsterde familiebedrijf. Vijf jaar geleden lanceerde hij de “Brugse Zot”, een blond en goedgehopt speciaalbier dat ondertussen prijs na prijs haalde op internationale biercompetities. Zo won het bier afgelopen jaar zilver op de World Beer Cup en kregen zowel de blonde als de bruine versie van Brugse Zot goud op de European Beer Star Awards in November. Het bier dat de jury daar geproefd had was al afkomstig van de nieuwe bottellijn die Vanneste pas gebouwd had op het industrieterrein Het Waggelwater, even buiten de stad. Meer dan vier miljoen euro werd hierin geinvesteerd, en het zegt iets over de enorme expansie van dit bier, dat al naar 15 landen wordt geexporteerd. ( de productie van het bier zelf geschiedt nog voor 100% in de installaties van De Halve Maan aan het Walplein in hartje Brugge)
Voor al deze successen kreeg Xavier onlangs ook nog de titel van “Young entrepeneur of the year”, uitgereikt door de Belgisch-Luxemburgse kamer van Koophandel in Londen.
Toen Michel Moortgat – nog zo’n prijsbeest, want onlangs door het weekblad Trends uitgeroepen tot “Manager van het Jaar’ - twee jaar geleden Liefmans overnam kwam het merk Straffe Hendrik vrij, en Xavier aarzelde geen moment om dit aloude Brugse merk terug in huis te halen. Zijn brouwerij ‘ De Halve Maan” was er destijds groot mee geworden. Hij brouwde het bier terug op 9 graden alcohol, want “nomen est omen”, en door de jaren heen was de Straffe Hendrik eerder een Slappe geworden want hij had maar vijf graden alcohol meer. Dit bier proefden we al eens voor deze rubriek, maar onlangs kreeg ik de kans om de nieuwe, nog zwaardere versie te proeven, de Quadrupel. De naam wijst al op een straffere versie van een tripel, en de 11 graden alcohol die het bier torst gaan al zo’n beetje naar het maximum dat een biergist kan halen. Enkel Bush Ambrée zit hoger (12 vol%alc).
De vraag naar een heel zwaar bier kwam vooral van het buitenland, zowel de Amerikaanse als Nederlandse importeur vroegen vooral naar vaatjes met hergisting op het vat. De term “Quadrupel” is net als “tripel” of “dubbel” een generieke merknaam en kan dus niet beschermd worden.
Wij proefden het bier met een maagdelijk smaakpalet, fris getapt van het vat, en kwamen tot volgende proefnotities;
Herkomst: Br. De Halve Maan, Brugge
Fles: 33cl of 75cl, of vat. ( vb te proeven in de taverne aan de brouwerij, Walplein 26)
Alcoholgehalte: 11 vol%alc
Uitzicht: heel donker, bijna een stout. Prachtig “caffe latte” lichtbruin en dik schuim.
Aroma: lichtjes geroosterd, kruidig, zwoel.
Smaak en afdronk: het bier is uiteraard zeer volmondig, maar dank zij de hergisting proef je een mooi evenwicht tussen mout, hoppe en kruidigheid. De gebruikte koriander tilt het zware bier wat op en maakt het eleganter.
Food pairing: Belgian chocolates or Cuban cigars!