Het bier dat wij tijdens een recente kerstbierproeverij aan de lippen zetten was één jaar oud. En misschien is dat wel het geheim van het succes. Ik vroeg het aan brouwer Charles Leclef van “Het Anker”, en hij beaamde dit: ze waren er zelf achtergekomen dat het bier beter wordt als je het een jaar laat liggen. Hij verkoopt trouwens nu nog zijn stocks van vorig jaar uit. Hoe komt dat? “ de tijd zorgt ervoor dat de mouten en kruiden zich beter “zetten”, aldus Leclef. Dit jaar haalde hij nog goud op de World Beer Awards in Londen, met zijn “Gouden Carolus Classic”, het bier waarop de Xmas gebaseerd is. Volgens de Britse bierauteur Tim Webb is dit bier “ a clear, beefy dark brown ale gaining a touch of the Rocheforts about it”. Nu is die Tim Webb zowat de Jeremy Clarkson in de bierwereld, want hij durft al wel eens een brouwer tegen de schenen schoppen. Maar hier heeft hij toch gelijk. De Gouden Carolus is voor mij een absolute klassieker onder de Belgische bieren, eigenlijk is het een echt cultbier, want het is er altijd geweest, zelfs in de periode dat de Belgen eigenlijk alleen maar pils dronken en hun speciale bieren van weleer links lieten liggen, zo in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw. De brouwerij Het Anker in Mechelen gaat terug tot 1369 ( dat kan je aflezen op de fles) en de Begijnhofbrouwerij zoals ze er nu nog altijd bijstaat in hartje Mechelen dateert van 1872, nog met een heus koelschip op de hoogste verdieping, van waaruit je een prachtig zicht hebt op de St. Romboutstoren. De brouwerij kwam wel eens in vreemde handen terecht, maar sedert 1997 is ze terug de eigendom van een telg van de Van Breedam-familie, Charles Leclef, een veertiger die de brouwerij volledig moderniseerde en er zelfs een hotel bijbouwde. Je kan er dus “slapen bij de brouwer”, en ook sedert kort terug terecht in de eigen brasserie, want die ging einde September dit jaar terug open na grondige renoveringswerken. Daar kan je ook met vrienden ( of met de biersommelier) een tasting organiseren, want er is op het hoogste verdiep een speciale tastingroom gebouwd. Beneden is er ook een winkeltje waar je de Carolus-bieren kan kopen, waaronder de Gouden Carolus Classic in 3liter fles, een leuker kerstgeschenk is moeilijk in te denken. Bovendien smaakt het bier nog beter, want hoe groter de recipient, hoe minder contact met lucht en hoe puurder het bier. Moest Keizer Karel- het bier werd genoemd naar de gouden munten met zijn beeltenis uit de zestiende eeuw- nog leven, hij zou hier zeker afstappen om dit bier te gaan proeven. Wij gaan ons rond de open haard scharen en ontkurken een heerlijke Xmas!
Fles: 75 cl met kurken stop
Alcoholgehalte: 9 vol%alc
Uitzicht: donkerbruin en licht gesluierd, dik wandklevend schuim
Aroma: bijzonder complex in de neus, eerst tonen van nat gras en aarde, later komen ook geuren van fijne gebrande mout vrij.
Smaak en afdronk: een bier dat mooi het midden houdt tussen alcoholwarmte, kruiden, karamelmout en met dat typische Mechelse zure trekje, subtiel aanwezig.
Food pairing: hier hoort het beste stukje wild van de feesttafel bij, ik denk aan een ragout van hertekalf.