Jack-op doet bij vele oudere bierliefhebbers wel een belletje rinkelen. Het bier ontstond in 1869, toen brouwer Felix Van Roost een brouwerij startte in het Hagelandse plaatsje Werchter. Jack-Op is een versnijbier, op basis van hoge gistingsbier en lambiek. Dat maakt het zo uniek. Indertijd was het biertje razend populair, mede door de Leuvense studenten en de boeken van Ernest Claes. In 1924 was Jack-Op de zevende brouwerij in België. Na de tweede wereldoorlog kreeg de brouwerij het moeilijk. Hieraan lagen familietwisten over de zeggenschap van de brouwerij aan de oorsprong. Maar ook de opkomst van pilsbieren deed Jack-Op geen goed. In 1954 wordt het overgenomen door het Brusselse Caulier. Deze ging op haar beurt op in “Brasserie de Ghlin”, maar in Werchter viel het doek in 1965. De productie werd overgeheveld naar brouwerijen van Belle Vue, dat in 1991 in handen van Inbev kwam. In 2008 werd de productie van Jack-Op volledig gestopt. Inbev zag er geen verkoop meer in. Maar dat was zonder de burgemeester van Werchter (Rotselaar) gerekend. Dirk Claes, een cafébaas en parlementair die zich vaak laat opmerken, nu weer met het wetsvoorstel voor een totaal rookverbod in cafés, onderhandelde met AB Inbev en kreeg gedaan dat het bier in beperkte mate terug gebrouwen wordt. Het is maximum 200 hl en de verkoop mag maar in een straal van 15km rond de verdwenen brouwerijschoorsteen gebeuren, door het eigen depot van Inbev in Leuven. Wie zou het bier brouwen? AB InBev houdt zich niet met dergelijke kleine volumes bezig, daarom werd het brouwen uitbesteed aan een heuse lambiekbrouwer, Frank Boon uit Lembeek, die beschikking kreeg over recept en ingrediënten. Over de brouwerij zelf bestaat weinig of geen archief meer, maar toch speelde Herman Voets uit Rotselaar-Heikant het klaar om een vlot geschreven en mooi geillustreerd boek te maken over de brouwerij, en zo is er nu een uniek document over wat ooit een van de grootste brouwerijen van het land was.
Natuurlijk hebben we dit bier uitvoerig geproefd, tijdens een van onze laatste “Bier op hout” tastings voor Bierpassie magazine. Het is geen alledaags bier, maar toch een vlot doordrinkbaar bier met lage alcoholgraad en een zeker karakter.
Herkomst: Brouwerij Boon/Lembeek onder licentie van AB Inbev
Fles: 25 cl met kroonkurk
Alcoholgehalte: 5.5 vol %
Uitzicht: Oud-goud van kleur, briljanthelder met zeer bescheiden koolzuurgaspareling en slechts een dunne schuimkraag.
Geur: In deze Jack-Op ruikt men vooral de brouwerij, wort dus in de plaats van bier. Verder zijn er nog karameltoetsen en een lichte fruitigheid.
Smaak en afdronk: Ook de smaak doet denken aan wort (= onvergist bier) waardoor de indruk verwekt wordt dat het gaat om alcoholvrij bier! Verder is er ook nog een lichte zurigheid (melk- en appelzuur) en een wrange bitterheid. Ook in de afdronk overheersen deze twee smaken.
Food pairing: bij aperitiefhapjes of gewoon als een smaakvolle verfrisser.
Boek: Brouwerij Jack-Op, Herman Voets, 136p, prijs 17.50 eur.
Verkrijgbaar via www.bierboom.nl