10 jaar Cuvée des Trolls: een Bush Light?

10 jaar Cuvée des Trolls: een Bush Light?

Cuvée des Trolls is een biertje dat de gemiddelde Morgen Magazine-lezer  misschien niet veel zal zeggen. De brouwerij waaruit het komt des te meer: Brasserie Dubuisson uit Pipaix bij Doornik, die de onovertroffen Bush brouwt, die we in deze kolommen al eens bespraken. Het zwaarste bier van België, met 12 tot 13 graden alcohol, dat enkele jaren geleden zijn 75ste verjaardag vierde.  Toen de brouwerij eind de jaren negentig een microbrouwerijtje met de naam ‘Brasse Temps” neerpootte in het studentenkwartier van Louvain-la-Neuve zocht het dan ook naar een lichter bier voor de studenten. Zo ontstond Cuvée des Trolls, met licht, niet te zoet en aangenaam fruitig karakter. De naam werd ontleend aan de populaire Tolkien-reeks “ De ban van de ring”, die fel bevolkt wordt door allerlei trollen. Op het etiket kwam er een trol met de benen in spreidstand, en het bier werd eerst getest in het studentenbrouwerijtje. Het sloeg meteen aan, mede door de gewaagde en door de studenten fel gesmaakte reclamecampagnes. “tu vas déguster” of “ dat wordt slikken”, deze laatste slogan werd nog tussen pot en pint door ondergetekende bedacht want vertaal dat maar eens…en het blijft wat dubbelzinnig, als je dan nog het promomateriaal onder de vorm van met trollen bedrukte condooms en dames-strings bekijkt.

NIet iedereen was te vinden voor dit soort onderbroekenhumor, maar bij de studenten ging het er in als zoete koek. Mondreclame deed de rest. Het bier ging van 0 naar 14.000 hectoliter in tien jaar, de helft in vaten en de helft in flessen. 45% van de productie wordt uitgevoerd, vooral naar Frankrijk. Een opmerkelijk succes in de eerder trage en conservatieve bierwereld, een pluim die manager Marc Lemay, een oud Inbev-gediende, op zijn hoed mag steken. Hij bedacht de gekke naam en nog gekkere campagnes, en als top of the bill vroeg hij aan brouwer Hugues Dubuisson een speciale hergiste versie uit te brengen in grote flessen, voor de tiende verjaardag. Deze ligt nu op onze proeftafel, er werden in het totaal 20.000 flessen van gemaakt en ze smaken overheerlijk. Maar het beste blijft voor mij een Cuvée des Trolls van het vat, probeer die maar eens op een of ander bierfestival aan de haak te slagen, een lekkkere doordrinker met heel veel smaak.

PROEFNOTITIE CUVEE DES TROLLS 10 YEARS

Cuvée spéciale met hergisting op fles.
Herkomst: Brasserie Dubuisson, Pipaix
Alcoholvolume: 7 vol%alc
Uitzicht: bleekblond met fijnmazig schuim en dikke bellen, mooie sprankeling.
Aroma: beetje zwoel exotisch fruit
Smaak: licht, rond, fruitig met citrustoets en zachte bitterheid. Wat eendimensionaal en niet te moeilijk maar lekker doordrinkbaar met veel smaak.
Food pairing: lekker bij een toast met gerookte zalm en dille.

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine