Het gebeurde allemaal op een bierkaartje. Toen een delegatie van de biervereniging “ De Lambiekstoempers” op bezoek was in Breendonk, ontstond er een discussie aan de toog tussen de bierfanaten en Johan Van Dyck, de marketing manager van Duvel Moortgat. Als er minimaal 10.000 facebook-vrienden konden gevonden worden die Duvel Tripel Hop terugwilden ( het was in 2007 een eenmalig brouwsel van 22.000 genummerde flessen) dan zou het bier terug gebrouwen worden. Van Dyck zette hier zijn handtekening onder en na afloop ging hij veiligheidshalve naar de brouwmeesters om toch al de nodige grondstoffen te bestellen…..en hij kreeg gelijk: dank zij de kracht van het facebook-medium werden het er 17.000, en zo kunnen we nu terug een flesje kraken van dit edele vocht. Je kan hier twee dingen uit concluderen: de kracht van een “limited edition”, iets wat schaars is ligt altijd goed in de markt, en de kracht van de sociale media. Zo zijn heel wat microbrouwers groot geworden in de States dank zij het internet. Het komt er op aan om een zo groot mogelijke community te creeeren en dan regelmatig iets te hypen, “rumour around the brand” heet dat in marketingtermen. Eigenlijk is dit een heel goedkope manier om aan marketing te doen, en het stemt tot nadenken, want heel wat kleine brouwers in dit landje hebben niet de middelen om op TV te komen of langs de baan te staan met billboards. Facebook of twitter, dat biedt heel wat mogelijkheden, als je deze media creatief gebruikt.
Maar nu terug naar het bier. Het wordt – net zoals alle 75CL flessen bij Duvel-Moortgat- afgevuld in Achouffe. Daar staat immers een ultramoderne afvullijn die 12.000 flessen per uur aankan. En het toeval wil dat ik op het moment van het schrijven van deze lijnen op biertrip ben in Duitsland met een fles Duvel Tripel Hop in de koffer….meegebracht door Chris Bauweraerts, mijn reisgezel. Chris is een van de stichters van de brouwerij van Achouffe en ligt mede aan de basis van dit bier. Toen hij in 2006 de brouwerij verkocht aan Duvel-Moortgat, werd er tijdens de onderhandelingen bijna uitsluitend Houblon Chouffe gedronken, een sterk gehopte versie van La Chouffe van 9 graden alcohol die het inmiddels behoorlijk doet op de markt. Chris vond de inspiratie voor dit bier in Amerika, waar de IPA-bieren ( India Pale Ale) een hype waren. IPA’s zijn vooral gekend voor hun sterke hopgift, en Chris brouwde zijn Houblon Chouffe met drie verschillende hoppen, Amarillo, Tomahawk en Saaz. Dit heeft ongetwijfeld Michel Moortgat geinspireerd om een jaar later uit te komen met zijn Duvel Tripel Hop, gebrouwen met de Amerikaanse Amarillo, de Tsjechische Saaz en de Sloveense Styrian Golding-hop. De 22.000 flessen werden duur verkocht ( 10 eur) en waren in no time de deur uit. Het ging over een eenmalige versie, maar daar hebben de Lambiekstoempers inmiddels anders over beslist. Benieuwd hoe snel ze nu de weg zullen gevonden hebben naar de kelen van de Duvel-lovers.
Reacties
mooi hoor ik heb hier nog een fles staan van de eerste trippel hop van duvel anno 2010 het toeval wil dat die gebrouwen werd op 18 mei 2010 en dit juist de verjaardag van mijn dochter is dus hoop ik dat deze duvel ook nog lekker zal zijn op 18 mei 2016 de dag dat ze 18 jaar zal worden maar aangezien ik ooit een duveltje heb gedronken die nog veel ouder was dan 6 jaar in 2016 en deze fantastisch lekker was het normaal geen probleem zal zijn.