Primus, het bier van de koers

Primus, het bier van de koers

Dit stuk wilde ik al lang schrijven. Maar het heeft geduurd tot het moment dat de brouwerij Haacht me uitnodigde voor het bijwonen van een door hen gesponsorde wielerwedstrijd: de tweede rit in de ronde van België, van Eeklo naar Knokke-Heist.

De samenwerking tussen Primus en de koers loopt al 10-tallen jaren. Tijdens een dineetje vooraf in Restaurant Lagaar in Zeebrugge verneem ik de hele toedracht. Bij een schitterende food pairing tussen Keizer Karel Blond en slibtongetjes. De event manager van Haacht, de ex-voetballer Marc Talbut ( ik zag hem nog spelen bij Germinal Ekeren) vertelt voluit. Het begon allemaal met Raymond Impanis, de wielerlegende uit Kampenhout. Deze bakkersgast die leerde fietsen op zijn bakfiets ontpopte zich tot een meesterknecht die later tal van koersen won. Hij is ondertussen al 85 maar mist nog steeds geen enkele koers. Impanis reed in het begin ( jaren tachtig) met Primus-volgwagens in de koers. Van het een kwam het ander. Ondertussen zit Primus al meer dan dertig jaar in de koers, en je mag zeggen dat Haacht met zijn pils het terrein als sponsor wel bezet heeft. Haacht riep ook de “Grote Prijs Raymond Impanis” terug in het leven, met start en aankomst in de brouwerij te Boortmeerbeek. De belangrijkste Vlaamse koers blijft echter de Ronde van Vlaanderen, ondertussen deel uitmakend van de “Flanders Classics’ tour van zes wedstrijden die in handen vielen van mediatycoon Wouter Vandenhaute.

Primus wil zich wel meer gaan profileren in al deze wedstrijden. Dat horen we van marketing directeur Boudewijn van der Kelen, die er ondertussen is komen bijzitten.

Waar eerder enkel geinvesteerd werd in boarding en vlaggen in de wedstrijd, en hospitality achteraf ( zo’n koers trekt telkens heel wat kijklustigen en VIP-onthaal, ik maakte het zelf mee en zag de Primus-pompen in volle werking, want dorst hebben de gasten altijd), wil van der Kelen meer gaan werken met consumentenakties. Zo slaagde hij er in een ‘ronde –blik” te maken, dit blikje Primus werd de dag voor de ronde meegegeven bij de krant Het Nieuwsblad, nog zo’n aloude sponsor van wielerwedstrijden. Meer dan 250.000 blikjes vonden zo hun weg naar de consument, die zo met de fijne smaak van deze nog echte Belgische pils kon kennismaken. Ook de visibiliteit in de wedstrijden heeft hij fors opgedreven, met grote borden en vlaggen in zwarte doek met het glas Primus in z’n nieuwe uitmonstering, iets wat vorig jaar tot stand kwam. Nu ze toch al zo lang verbonden zijn met wielrennen, wil hij de lijn doortrekken en de zaak op lange termijn bekijken.

Tijdens de “ceremonie protocollaire” kreeg uw dienaar nog de onverwachte eer om de winnaar van de rit  Kenny Van Hummel en de leider in het klassement Philippe Gilbert een magnum fles Primus te overhandigen. Wat een biersommelier toch allemaal meemaakt! 

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine