Timmermans Oude Kriek: Anthony Martin hield zijn belofte

Timmermans Oude Kriek: Anthony Martin hield zijn belofte

Vorig jaar lieten we u kennis maken met de Timmermans Oude Geuze, de vervanger van de Geuze Caveau van Timmermans. Brouwmeester Leo Adriaensen had enkele jaren gewerkt op dit nieuwe product, en het resultaat mocht er zijn: een zure, toegankelijke geuze geheel volgens de Europese richtlijnen gemaakt, met een blend van jonge en oude lambic met een gemiddelde leeftijd van minstens twaalf maanden. We schreven het al meermaals in deze kolommen: sour ales zijn in, vooral in Amerika, en onze brouwers haasten zich om die oude zure bierstijlen terug tot leven te brengen.Anthony Martin, eigenaar van de Timmermans-lambiekbrouwerij, beloofde toen bij ons bezoek voor het programma ‘ De Biersommelier” dat hij na de oude geuze ook met een oude kriek zou komen. Die is er nu eindelijk. Wat is een oude kriek? Dit heeft niets, maar dan ook niets te maken met het zoete spul dat al jaren onze smaakpapillen in België teistert. Zoete kriekbieren zijn bieren op basis van een (beetje) lambiek, of witbier, of zelfs bruinbier, die aangelengd zijn met kriekensap of kriekenconcentraat, en waarbij nog eens een pak suiker is toegevoegd. Klinkt ongezond, niet? Er zijn er nog heel wat op de markt, maar hun succes is al enkele jaren aan het teruglopen. De hype is over. De consument gaat terug voor authentieke producten. En oude kriek is een Europees beschermd product. Er moeten minstens zes maanden krieken gelegen hebben op lambik van gemiddeld één jaar oud, daar komt het op neer. Bij Timmermans spreekt men van een mélange van 75% kriek Lambiek en 25% Lambiek, oude en jonge lambiek die tussen zes en zesendertig maanden gegist en gerijpt heeft op houten vaten, gemengd met Kriek Lambiek ( een mengsel van sappige krieken die verschillende maanden in jonge Lambiek hebben gebaad).

Michael Jackson sprak van ‘maceratie”. Het is de jonge lambiek ( ongeveer zes maanden gerijpt) die op de fles een spontane gisting veroorzaakt. Men laat de flessen op de brouwerij maar vertrekken na vier maanden gisting op fles, twee maanden langer dan wettelijk vereist. Maar je kan het bier rustig een aantal jaren laten liggen in je kelder, het wordt er alleen maar beter op. Timmermans spreekt zelfs van 12 jaar na productie! Ik geloof het best. Oude kriek is de koning der kriekbieren, en wat smaakt er beter als je op een warme dag bezweet en moe thuiskomt en zo’n frisse oude kriek ontkurkt? De frisse zuren geven je meteen een opkikker.

Timmermans is ook de oudste nog werkende lambiekbrouwerij in dit land. Al meer dan 225 jaar is ze in bedrijf, en de huidige eigenaar verdient wel een pluim. Hij maakt er immers een erezaak van om de brouwerij met haar open koelschip en mooie “foeder” gaanderijen in goede conditie te houden, en om de oude geuzestijlen terug nieuw leven in te blazen, terwijl hij natuurlijk ook wel goed geld verdient met de commerciele producten, zoals het onlangs gelanceerde aardbeibier ( Timmermans Strawberry). Het Itterbeekse geuzebedrijf is echt wel een bezoek waard, want huisvest een prachtig ( en levend!)brouwerijmuseum. Anthony Martin stelde het eind vorig jaar op punt n.a.v. de 100ste verjaardag van de Martin’s groep. 

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine