Ken uw klassiekers: Gouden Carolus Classic

Ken uw klassiekers: Gouden Carolus Classic

Vandaag nemen we u mee naar Mechelen, waar er nog één brouwerij staat, Het Anker, ze bestaat al sedert 1369. Ze maakte de rijke geschiedenis van de hoofdstad van het Bourgondische rijk mee, en haar bier is navenant: een stevig donker degustatiebier genaamd naar de beroemdste inwoner van de stad: Keizer Karel, die er in 1500 het levenslicht zag.

Op het dak van de brouwerij, met zicht op de Mechelse skyline en de imposante St.Romboutstoren, staat er over de hele lengte nog een open koelschip, waar het wort vroeger in afkoelde, een mooi voorbeeld van brouwindustriële archeologie. Charles Leclef, de huidige brouwer en nazaat van de familie, investeerde echter in moderne installaties  en bracht nieuw leven in de brouwerij, die in de jaren tachtig wat in verval was geraakt. Met respect voor de oude recepten kocht hij beetje bij beetje het nodige materiaal om perfect bier te brouwen. Hij investeerde in een bezoekerscentrum met pub-brasserie en een hotel op de site. Zo kan je in “Het Anker” alle bieren van de brouwerij proeven en een maaltijd bereid met de Carolus-bieren gebruiken ( op dit moment echter wordt de brasserie verbouwd, ze zal tegen de zomer terug open zijn).  Je kan ook terecht in “het Ankertje”, even verderop langs de Dijle, een prachtig gerestaureerd cafeetje met alle memorabilia van de oude brouwerij. Charles werkte de laatste jaren ook aan een gamma, hij bracht eerst de Gouden Carolus Triple, een prachtige tripel die in 2002 nog de World Beer Cup in zijn categorie won. Later kwam hij nog met een Gouden Carolus Ambrio en een hoppige Hopsinjoor op de markt. Vorig jaar verraste hij met Lucifer, de merknaam kwam via Duvel-Moortgat in zijn handen en hij herstelde het zware blonde bier terug in eer. Als doordrinkbaar blond bier maakte hij “Maneblusser’, een knipoog naar de Mechelaar.

Elk jaar is er in februari een open brouwdag, waar je in de prachtige brouwzaal uit 1950 het brouwproces kunt meemaken. Je kan er ook een speciale versie van Gouden Carolus meenemen, de Cuvée van de Keizer, in 75cl-fles gebotteld en onbeperkt houdbaar. Dit bier is een beetje zwaarder (9,5 graden) en heeft een portsmaak. Michael Jackson noemt het “ a majestic example of Belgian brewing”. Sedert kort is de Gouden Carolus classic ook in grote flessen van drie liter verkrijgbaar ( jeroboam). In het omvangrijke gamma van het Anker blijft dit toch wel de absolute topper. Het is ook een van de oudste speciale bieren in ons land, het is er precies altijd geweest. Ik dronk het voor de eerste maal tijdens mijn studententijd in Leuven, in een linkse rakkers-kroeg op de Oude Markt. Het waren flesjes zonder etiket, maar met opdruk. Er stond op: dit bier is onbeperkt houdbaar. Aan de rijke smaak is nooit iets veranderd. Het is een van onze absolute bierschatten en werd vorig jaar terecht met goud bekroond door het Britse “Beers of the World” magazine. 

Bron: Ben Vinken