Het bier van de koetsier

Het bier van de koetsier

KWAK kent iedereen vooral wel van het heel fraaie glas, het zogenaamde koetsiersglas in de houten staander. Brouwerij Bosteels uit Buggenhout heeft er met dit amberkleurige bier een lange traditie opzitten. Ze noemen het zelf een “historisch bier”. Maar het glas is bekender dan het bier dat er in zit. De naam KWAK verwijst naar ene Pauwel Kwak, die in de Napoleontische tijd bier brouwde in zijn afspanning op de weg van Mechelen naar Gent. Hij ontwierp dit glas speciaal voor de koetsiers, die volgens de nieuwe code Napoleon niet van de bok mochten stappen als hun koets stopte aan zijn herberg. Dit “stijgbeugel”glas konden ze aan hun koets hangen en zo leden ze ook geen dorst. In menig café vandaag de dag moet je bij het bestellen van een Kwak een schoen afgeven als onderpand voor het glas. Het is dan ook een spectaculaire verschijning, zo’n uitgeschonken Kwak. Ik houd persoonlijk heel veel van de bijzondere amberkleur, echt diepamber, zoals je er bijna geen vindt. Ik herinner me een tocht met de Kwak-koets en de familie Bosteels door het oude stadscentrum van Brugge, in het gezelschap van Michael Jackson. We hadden heel wat bekijks met deze koets, gemend door twee koetsiers in traditionele rijkleding met lange kapmantels en hoge hoeden. Vader Ivo Bosteels blies de hoorn en dronk regelmatig van zijn Kwak-glas dat in de speciale houders bleef hangen. De koets stopte voor het befaamde restaurant De Karmeliet, waar we vergast werden op een uitgebreid menu, want het was de lancering van dat andere bekende bier van Bosteels: de Tripel Karmeliet, die een waanzinnig succes zou kennen. Later kwam daar nog de Deus Brut de Flandres bij. Bosteels is een eigenzinnige brouwerij met eigenzinnige bieren, en doet het zeer goed, ook op de internationale biermarkt waar het prijs na prijs wegkaapt. Dit jaar wordt rekening gehouden met een productieverhoging van 20%.

Koetsen als marketingondersteuning.

Die koetsen zijn heel belangrijk ter ondersteuning van het merkimago van Kwak, en op de binnenkoer van de brouwerij tref je een fraaie verzameling aan, zorgvuldig onderhouden door vader Ivo Bosteels, die ook nog een old timer Mercedes Cabrio uit 1956 ( een erfstuk uit zijn jeugd) heeft rijden. Op elk groot bierevenement zie je vader en zoon Bosteels in traditionele rijkleding (kapmantel en bolhoed) opdraven met hun paardenkoetsen. Het is een boost van authenticiteit, en dat weet de bierliefhebber wel te waarderen.

Kwak is een lekkere doordrinker, vooral van het vat ( eerder zeldzaam) geserveerd. Met het stijgbeugelglas moet je wel uitkijken, let vooral op de laatste slok, als je te hevig drinkt krijg je die over je kraag!

Persoonlijk vind ik de Pauwel Kwak het best gecombineerd met rundvlees, in tartaar of gebakken met een lekkere vleessaus. De gebrande toetsen van het vlees mariëren bijzonder goed met de geroosterde mouttoetsen in het bier. Het is alsof we genetisch geprogrammeerd zijn om bij gegrild of geroosterd vlees geen wijn maar wel een amber of donker bier van geroosterde mout te drinken: dat versterkt mekaar. Er wijn bijdrinken zou hetzelfde zijn als een rode fruitsaus over je vlees gooien.... 

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine