Chimay La Première

Chimay La Première

CHIMAY is de eerste trappistenbrouwerij in het land als het op volumes aankomt. Meer dan de helft van de productie gaat naar de export. Het begon allemaal in 1860, tien jaar nadat het klooster op een heuvel die Scourmont heet werd gebouwd, in de bosrijke streek bij het gehucht Forges, vlakbij de stad Chimay in de provincie Henegouwen. Binnenkort dus de 150-jarige viering!

De naam Forges verwijst naar ijzerbewerking, waarvoor de streek bekend was sedert eeuwen. Met de teloorgang van deze industrie ten voordele van de mijnbouw in het midden van de negentiende eeuw verarmde deze streek. De prins van Chimay stond toen gronden af om er een klooster te bouwen, en in 1850 arriveerden 17 monniken. Die beslisten al snel om bier te gaan brouwen, want landbouw was bijzonder moeilijk in de moerassige streek. Ze gingen van meet af aan voor een ‘bière forte”, een hooggegist donker bier dat waarschijnlijk geinspireerd was op het bier van hun moederabdij Westvleteren, waar reeds sedert 1839 werd gebrouwen. Ook van in het begin werd dit bier afgevuld in flessen van 75cl, alles met de hand natuurlijk.Het bier genoot snel een heel goede reputatie, “ een hygiënische drank, zeer voedzaam en volledig vrij van scheikundige stoffen en minderwaardige grondstoffen, die gedurende meer dan tien jaar kon worden bewaard”, zo schreven dokters en scheikundigen. Het bier overleefde twee wereldoorlogen, maar het is toch maar nadat Père Theodore ( een Westvlaming die intrad in 1932) een brouwopleiding in Leuven had gevolgd dat, mede onder impuls van Professor Jean Declerck van de K.U.L., de brouwerij en het bier op hoog niveau kwamen. De pater selecteerde immers de beroemde Chimay-giststam, die wat voor een vlezige, gerookte smaak zorgt. Hij moderniseerde de brouwerij en leverde in 1948 de Chimay Rouge af, in grote fles Chimay Première genoemd, om voor de handliggende redenen. Zes jaar later kwam daar de Chimay Bleue bij , een zwaardere versie oorspronkelijk als kerstbier bedoeld. In 1966 werd dan het gamma vervolledigd met de Chimay Blanche,  een tripel maar blanche genoemd o.w.v. de witte kroonkurk, net zoals de rouge en de bleue naar de kleur van hun kroonkurk genoemd waren. Ondertussen kregen ook deze bieren een andere naam als ze in 75cl flessen zitten: Grande Réserve voor de bleu en Cinq Cents voor de blanche. Binnenkort worden alle etiketten trouwens terug opgefrist, waarbij ze een schitterende glans zullen meekrijgen, alsof er uit de hemel een zonnestraal op valt…

Maar terug naar de Chimay Rouge of Première in 75Cl. Dit bier vertegenwoordigt maar 25% van de volumes en men wil daar in Chimay iets aan doen. Door het bv. te positioneren als ideaal bier om gerechten mee te combineren. Dat kon ik aan den lijve ondervinden in het restaurant ‘La Malterie” op de marktplaats in Chimay. Dit terroir-restaurant met een heuse winkel met terroir-producten serveert bij de Rouge een duo van kalfszwezeriken  en kalfniertjes met chimay rouge, een delicatesse!

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine