De Tripel van Floreffe

De Tripel van Floreffe

We blijven even in het abdijbiersfeertje van vorige week. Van Grimbergen naar Floreffe is wel een eindje rijden, want Floreffe ligt op een tiental kilometer van Namen, aan de N90 die van Namen naar Charleroi loopt. Maar we blijven wel in de Norbertijnerorde. Deze keer werd een royalty-overeenkomst afgesloten met brasserie Lefebvre uit Quenast.

De gebouwen van de abdij zijn nagenoeg intact gebleven dank zij een bloeiende school met wel 1500 leerlingen. Maar zoals elke orde gebrek aan geld heeft om alles in stand te houden, werd er al in de jaren zestig contact gezocht met brouwers om Floreffe-bier onder licentie te laten brouwen en plaatselijk te verkopen. De abt had dit gezien bij Westmalle, en liet eerst zijn bier nog brouwen in Mechelen, bij het Anker. Maar daar kwam in 1983 een einde aan, wellicht om ‘communautaire” redenen. De paters vonden het waarschijnlijk niet kunnen dat hun bier door een Vlaamse brouwerij werd gemaakt. Toen Philippe Lefebvre van de gelijknamige brouwerij uit Quenast dit nieuwtje vernam haastte hij zich naar Floreffe en haalde het contract binnen. Pater-econoom Jacques Ferminne had nochtans een andere brouwer in zijn hoofd, nl. de familie Belot van Brasserie du Bocq uit Purnode, van wie de kinderen school volgden in Floreffe. Maar Belot stelde een etiketbier voor, terwijl de Norbertijn originele bieren wilde.

Vandaag staat het Floreffe-gamma voor vier bieren, blond, dubbel, tripel en Prima Melior. Op de etiketten staat de abdij afgebeeld op respectievelijk groene, rode, gele en blauwe achtergrond. Wij proefden de Tripel voor u tijdens een proeverij van tripels, georganiseerd door Bierpassie magazine in de gezellige taverne ‘ Taverne du Moulin d’Arenberg” in de hoofdgemeente Rebecq. Een tip voor de bierliefhebber, want naast een leuk aantal streekbieren is er aanpalend een gerestaureerde molen en een biermuseum te bezoeken ( van mei tot September, tussen 14 en 17.30u) Er is ook een “musée du Porphyre”, de kasseisteen speelde immers een grote rol in de streek, ook de geschiedenis van de brouwerij Lefebvre is er mee verbonden. Waar kasseien werden gekapt werd er immers grote dorst geleden, en Jules Lefebvre die boer, cafébaas en stichter van Brasserie Lefebvre was deed dan ook een werk van barmhartigheid om al die dorstige arbeiderskelen te laven. Vandaag is de vierde generatie , Pol-Emile en Celine, al druk in de weer om hun ouders (Philippe en Ann) binnen enkele jaren op te volgen. Het is een typische familiebrouwerij waar alles van vader op zoon overgaat, en dit jaar zal men de 100.000 hl gaan bereiken. Het vorig jaar gelanceerde hoppige Hopus-bier heeft het al heel goed gedaan, men spreekt van 3000 hl.

De Floreffe-bieren zijn zeer gegeerd in Frankrijk. Misschien doet de naam wat denken aan Leffe….nu al 70% marktaandeel in het segment abdijbieren in Frankrijk. Maar de smaak van de Tripel is buitengewoon, zowat z’n eigen smaakpatroon dat je nergens terugvindt. Misschien had Pater Econoom dus wel gelijk om voor een origineel bier te gaan….

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine