Strong blond, strong brand, strong future

Strong blond, strong brand, strong future

Brouwerij Haacht laat zich de laatste jaren flink zien langs de speciale bieren-kant. Geleidelijk aan werd een volledig gamma van speciale bieren klaargestoomd om haar 5000 horecaklanten van haar eigen assortiment te kunnen voorzien.

De kroon op dit werk mochten we begin dit jaar proeven, de Tongerlo Prior. Een tripel om u tegen te zeggen en een van de revelaties van dit jaar. Maar ook Keizer Karel is aan een sterke opmars bezig. Dit biermerk werd in het jaar 2000, vijfhonderdste verjaardag van Karel V, volledig afgestoft en gerestyled. Ook het bruine bier zelf werd aangepast, van zeven naar achtenhalf alcoholvolume. Regelmatige reclamecampagnes rond de figuur van Keizer Karel zorgden voor een gestage groei van het bier. Maar er ontbrak iets: een blonde versie. Iedereen in de markt weet dat er meer vraag naar blond dan bruin bier is. De trappisten van Westmalle verkopen zelfs meer van hun tripel dan van hun dubbel, en dat was vroeger wel anders. Blond is aantrekkelijk, komt ‘minder zwaar” over dan bruin bier, alhoewel dat in blind tastings wel meevalt. Het is waarschijnlijk het donkere uitzicht dat de consument doet denken dat het bier zwaarder is. Brouwerij Haacht lanceerde dan in 2006 ook haar Keizer Karel Goud Blond, een blond hogegistingsbier van 8 graden. Dit bier behaalde de laatste 2 jaren een Gouden Glas in de categorie “Geprononceerde Degustatiebieren” op het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem.  

Wij proefden het onlangs op de Horeca Expo-beurs in Gent. Door de ‘late hopping” op het einde van het brouwproces verkrijgt men een fijne hoptoets in aroma en smaak. Doordat het goed uitgegist is, komt dit bier heel fris en lichtjes droog over, waardoor het natuurlijk heel vlot wegdrinkt maar pas wel op: acht graden is behoorlijk wat alcohol, dus drink het niet tijdens de alcoholcontroles. Marketingverantwoordelijke Boudewijn van der Kelen ( zoon van grote baas Frédéric) geeft toe dat het bier moeilijk onder te brengen in een categorie, het is blond, niet hergist en geen abdijbier…maar als je 5000 cafés kan beleveren dan kan je met dit bier wel wat kanten uit. Het is origineel, en profiteert van het sterke Keizer Karel-merk. “Hoewel we daar ook niet teveel mee spelen, want we willen oubolligheid vermijden.”  Het thema van de huidige campagne ‘ Het grandioze bier’ is sterk, en dat grandioze uit zich in allerlei toebehoren rond het bier in het café: grote biervilten, extra lange bartowels….maar met wat geluk vind je ook nog de “pot met vier oren” om het bier uit te drinken, net zoals Keizer Karel dat zelf deed toen hij afstapte in Olen om zijn dorst te lessen. Toen zal hij zeker een bruin bier gedronken hebben, zou hij vandaag nog langskomen zou dat bijna zeker een blond bier zijn, want Keizer Karel Goudblond heeft zijn bruine ( of liever robijnrode) broertje ondertussen wat in de schaduw gezet.

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine