De Meesters van de Gist

De Meesters van de Gist

Vorige week hadden we het over Dobbel Palm. Vandaag gaan we even zitten voor de Winterkoninck, het Antwerpse alternatief. Misschien wist u wel dat de amberkleurige bieren het momenteel niet zo goed doen in de markt. Ze hebben flink te lijden van een verminderde belangstelling, vooral bij de jeugd. Ook bij brouwerij De Koninck voelen ze dat, en om geen marktaandeel te verliezen werden er de laatste jaren drie nieuwe bieren gelanceerd naast het Bolleke. Het gaat hier over de Blond, Tripel en voor de winter, de Winterkoninck. Inmiddels kreeg dit trio er nog een gastronomisch duo bij: Gusto 1833 Golden Blond en Ruby red, twee op de fles hergiste bieren en dat is nieuw voor De Koninck. Ze hebben daar 175 jaar voor nodig gehad, beide bieren werden immers twee jaar geleden gelanceerd tijdens deze verjaardag. En heel wat Antwerpse chefs combineerden deze bieren al met heerlijke gerechten, er werd zelfs een boek ‘ Con Gusto” over uitgebracht. De Koninck verbaasde vorige week trouwens vriend en vijand met een heuse ‘beer & food pairing” stand op de Gentse Horeca Expo beurs. Elke dag kwam er een gerenommeerde chef koken op de stand. We proefden er gerechtjes van ‘La Brasserie d’Eygalières” ( de ex-zaak van Wout Bru) , de Refter uit Brugge, De Godevaer uit Antwerpen... steeds vergezeld van een droge Gusto Golden Blond of Ruby Red. De Koninck werkt trouwens ook aan een hergiste tripel momenteel. Als die klaar is kan u hem zeker in deze kolommen proeven. Maar nu terug naar het winterbier. Winterkoninck is een wat zwaardere versie van het klassieke Bolleke, nu al voor het zevende jaar op rij beschikbaar,  vanaf de overschakeling op wintertijd. Winterkoninck is gebrouwen met zomergerst, biologische rietsuiker, aromatische Saazhop ( de beste ter wereld) en uiteraard de typische De Koninck-gist. Het is net die gist die dat speciale cachet geeft aan alle De Koninck-bieren. Ik heb momenteel een flesje gist van De Koninck in mijn ijskast staan, een overblijfsel van een fotoshoot,  en af en toe drink ik er een glaasje van. Heerlijk en super gezond!

Vroeger kon je in het café De Pelgrim tegenover de brouwerij een glaasje gist bestellen bij je Bolleke. Ik zag vorige week tijdens het voorbijrijden dat er een uitbater gezocht wordt, de brouwerij is volop bezig met verfraaiingswerken ( zonder het originele “bruine kroeg” cachet te verliezen) en hoopt begin april terug van start te kunnen gaan met dit Antwerpse cafémonument, waar het Bolleke het verst getapt wordt.

Maar bierliefhebbers die gek zijn op een fris getapt bolleke kunnen ondertussen (tot aan het zomeruur) een tandje bijzetten met de Winterkoninck, want die is anderhalve graad zwaarder. Al naargelang de voorkeur van de cafébaas kan je de Winterkoninck van de fles drinken (het etiket werd onlangs nog aangepast) of vervangt hij het Bolleke aan de kraan door Winterkoninck. Een beetje Antwerpenaar wacht dan ook elk jaar met spanning het winteruur af, want dan kan hij meer smaak en volmondigheid in zijn glas krijgen. Een beetje afgekeken van de Dobbele Palm, maar voor één keer mag dat. Zijn we Sinjoren of zijn we het niet? 

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine