La Trappe: Nederlandse Trappist omarmd door de Belgen

La Trappe: Nederlandse Trappist omarmd door de Belgen

We zien ze reeds enkele jaren actief op de Belgische markt: de trappistenbieren van La Trappe uit Koningshoeven ( Tilburg). Stand op de Horeca Expo, deelname aan onze tastings…en we leerden al dat het La Trappe Dubbel bier in blind tastings heel hoog scoort, en in de combinatie met kazen ook sterk uit de hoek komt.

Maar hoe zit het met de andere bieren? En er was ook nog een nieuw bier, de Isid’or, aangekondigd, nav de 125ste verjaardag van de brouwerij. Toen we lekenmanager Thijs Thijssen (uit de Bavaria-Swinkels dynastie) tegenkwamen op een receptie sprak hij zelfs van ongefilterde bieren…redenen genoeg om eens af te zakken naar Koningshoeven.

Het is altijd even onthaasten als je de drukke autoweg van Breda naar Tilburg afslaat en na enkele kilometers in het rustieke landschap terecht komt van Berkel-Enschot waar de abdij met haar trotse twee torens uitsteekt, een “landmark’ in de streek. Langs het vorig jaar gebouwde proeflokaal met rieten dak (een verwijzing naar ‘ De Schaapskooi’ en  een topper geworden met dagelijks een groot aantal bezoekers) kom je vanzelf terecht in de brouwerij, waar het lekker ruikt naar versgebrouwd bier. Thijs Thijssen neemt me al onmiddellijk mee naar een speciaal vertrek, want hij heeft iets nieuws te tonen. De sleutel gaat om en wat zie ik…een batterij eiken vaten. “Op deze port- en sherryvaten rijpt onze Quadrupel’ zegt Thijs fier. Hij opent een vat en tapt vervolgens een beetje bier af en we proeven. Dit smaakt al heel lekker, en binnen enkele maanden, als het bier klaar is, zal het afgevuld worden in 37,5 cl flesjes met kurk en zo zijn weg misschien vinden naar enkele fijn gedekte tafels. “ We gaan dit bier blenden met de QUADRUPEL, vervolgt Thijs, die zich liet inspireren door de ‘Lost Abbey” microbrouwerij tijdens een tournee door de Verenigde Staten.

In het proeflokaal ontkurkt hij een La Trappe Isid’or. Dit bier bevalt me uitstekend, verlaat immers de huisstijl die gekenmerkt werd door stevige carameltoetsen in blond en tripel. Neen, dit bier is fruitig en vrij droog in de afdronk. Een droge La Trappe, dat hadden we nog niet geproefd. Het bier is ver uitgegist en geeft een lichte indruk voor z’n 7,5 graden alcohol. Brouwmeester Lodewijk Swinkels ( ook van de familie)  is met dit procédé van ongefilterde hergisting ook aan de slag gegaan met de Tripel, die als het ware ‘geisidoord” werd. We proeven een eerste botteling. Veel vanille in de neus en een fijne bitterheid, hij is ook wat lichter van kleur geworden en vrij droog in de afdronk. De carameltoetsen van weleer zijn nagenoeg volledig weg. Het bier dat we proeven is nog zeer jong, slechts twee maanden oud, en best zouden we dit bier binnen zes maanden nog eens terug proeven. Dan zou het wel eens heel sterk kunnen verrassen ( in de positieve zin natuurlijk).

Bij La Trappe kijken ze vooral naar België, het is hun grootste exportmarkt geworden., bevestigt Gijs Swinkels, die er is komen bijzitten. Hun bieren worden door dezelfde exclusieve Belgische Trappistendistributeurs verdeeld, een grote troef. Met de kwaliteit die nu voorhanden ligt horen ze er ook gewoon bij. 

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine