Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel

Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel

Drie jaar geleden  brouwde  voormalig mede-eigenaar Pierre Gobron van Brasserie d’Achouffe een speciale hoppige versie van zijn succesbier La Chouffe, exclusief bestemd voor de Amerikaanse markt. Dit bier was dus niet te koop in België, tenzij u er op zijn Westvleterens voor naar de brouwerijwinkel in Achouffe reed. Daar komt nu verandering in, dank zij de overname door Duvel-Moortgat.

De ontstaansgeschiedenis van dit bier is interessant.  In Amerika is er al enige jaren een rage bezig van extreme bieren, meestal extreem gehopt, en de liefhebbers hiervan worden ook wel eens “hopheads” genoemd. Het is echter niet gemakkelijk om een goed bier met extreme hopgift te maken. De hoppe gaat natuurlijk snel het hele brouwsel overheersen, en dan heb je geen goede balans meer. Belgische sterke hopbrouwsels als Hommelbier van Van Eecke en XXBitter van De Ranke slagen daar zeer goed in, en ook bij deze Houblon Chouffe mag het resultaat er zijn. Chris Bauweraerts, de vennoot van Pierre, reisde veel voor La Chouffe en ontdekte al die bittere bieren in de Verenigde Staten.  Ze inspireerden hem om een hoppige Chouffe te maken, voor één keer werden de rollen omgedraaid en liet een Belg zich beïnvloeden door Amerikaanse microbrouwers. De benaming “Dobbelen IPA Tripel” is wel wat verwarrend, en misschien van het goede teveel. Dobbelen slaat op het dubbel gebruik van hop, IPA is een typische term uit de Angelsaksische brouwwereld, het wil “ Indian Pale Ale “ zeggen, en slaat op de destijds zwaar gehopte ales die naar India verscheept werden, de hop werkte als bewaarmiddel.

Tripel zal wel alles met de kleur en de hergisting te maken hebben.

Resultaat van dit alles: een beendroog bier dat zowel voor als bij het eten voortreffelijk smaakt. Duvel-Moortgat besloot om vanaf heden het bier ook in 33cl aan te bieden, net als de klassieke Chouffe. Ondertussen is dat geen slechte beslissing gebleken want het merk stevent af op verdubbeling sedert de nog vrij recente overname. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de sterke Duvel-distributie, maar toch, kleine bierflessen zijn toegankelijker dan grote.

HOPPIGE VOLGERS

In deze kolommen passeerden er na de Houblon Chouffe, die werkelijk de pionier was, nog heel wat hoppige brouwsels. Vorig jaar  konden we immers Brigand IPA, Buffalo Belgian Bitter en  Gouden Carolus Hopsinjoor verwelkomen als hoppige nieuwkomers. John Martin’s Pale Ale ( het bedrijf uit Genval viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan) is nog steeds de hoppigste pale ale van het land, en ook de hoppige Saison-bieren kennen een kleine opmars dit jaar in eigen land, nadat ze al jaren hoge ogen gooien in het buitenland ( vooral in  Amerika, hoe kan het ook anders).

Benieuwd of met de komst van Houblon Chouffe met zijn sterke distributie dit hoppige proces gaat versnellen, echte bierliefhebbers dromen hier van. Op het laatste Weekend van het Bier begin September in Brussel waren er nog 66 zoete fruitbieren te proeven, hopelijk zijn die binnen enkele jaren vervangen door 66 bittere! En viert men in Achouffe ( postnummer 6666) de 66.600 hectoliters.

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine