The Key to Heaven

The Key to Heaven

Brouwerij Bavik uit Bavikhove ( Harelbeke) is zo’n typische familiale brouwerij die heel gezond bezig is, met de voeten op de grond en met de gekende West-Vlaamse nuchterheid. Er wordt hard gewerkt en elke euro twee keer omgedraaid. Ik ken deze mensen heel goed van diverse marketingprojecten en ze staan model voor de “hardwerkende Vlaming”, dat is wel zeker. Ze maken ook goede bieren, die ze lokaal slijten in een stevig eigen cafépatrimonium van wel 1000 zaken, maar ook uitvoeren, vooral naar het dichtbijgelegen Noord-Frankrijk. Petrus is een vlag die vele ladingen dekt: van oud bruin tot blond, amber, dubbel en tripel, en recentelijk ook een “aged pale”, een neusje van de zalm voor echte bierliefhebbers, want het bestaat voor 100% uit foederbier, uit grote eiken Calvados-vaten waarin speciaal gebrouwen bleek hogegistingsbier twee jaar heeft gerijpt ( je proeft de appelzuren!) 

De Petrus Gouden Tripel is voor mij echter hun beste bier. De typische huisgist  zorgt voor dat eerder zure trekje dat alle speciale bieren van de brouwerij zo typisch maakt. Het verhaal van de Gouden Tripel is wel speciaal. Ooit heette dat bier Cuvée Saint-Amand, naar de Bavikhoofse St.Amanduskerk, vader De Brabandere had het veertig jaar geleden als kerstbier op de markt gebracht. Het bier had nogal succes en was uiteindelijk heel het jaar verkrijgbaar. In 1984 kwam het bier onder de Petrus-vlag, naast de Petrus Oud Bruin en de Petrus Spéciale ( vroeger de amberkleurige “Speciale Stop”) .Pas in1989 maakte brouwmeester Chris Van Acker het eerste brouwsel van 100 hectoliter met nagisting, ongewoon voor een pilsbrouwerij. De hergiste Petrus Triple was nu eindelijk een volwaardige tripel geworden, want het is net die nagisting op de fles die voor de pittige fruitigheid en complexiteit zorgt. Enkele jaren geleden kreeg heel het Petrus-gamma een klassevolle restyling, de getekende figuur van Petrus met de sleutel van de hemel werd behouden, want onderzoek in Frankrijk wees uit dat dit geassocieerd werd met een kwaliteitsvol en gezellig bier uit België.

Bavik maakt ook een van ’s lands beste pilsen, meerdere malen onderscheiden. Vorig jaar nog investeerde Ignace De Brabandere meer dan vier miljoen euro in zijn installaties, die de brouwcapaciteit in een klap verdrievoudigden. Dat is trouwens een algemeen verschijnsel in onze brouwindustrie: onze brouwers investeerden de laatste jaren stevig in hun installaties, beduidend meer dan hun andere collega’s in de voedingsnijverheid, en gelukkig maar, met de huidige crisis zou dat niet meer zo evident zijn.

De aflossing van de wacht bij Bavik ligt in het verschiet met de jonge Bert, die binnen enkele jaren de fakkel zal overnemen van de huidige Ignace De Brabandere, toch wel stilaan een brouwersmonument te noemen. Met de mensen van het beroemde Château Petrus sloot hij destijds een minnelijke overeenkomst over het naamsgebruik, genietend van een goed glas wijn. Petrus is here to stay!

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine