Gentse Strop, de stad maakt het bier!

Gentse Strop, de stad maakt het bier!

Waar kan je beter het Gentse Strop-bier proeven dan op de Gentse Feesten? Bierpassie Magazine trok met Lode Roman door de straten van de fiere stad Gent, op zoek naar de ziel van dit dorstlessende blonde bier.

Lode Roman ( 35) is in de fleur van zijn leven. Hij begon twaalf jaar geleden als commercieel hulpje in de brouwerij van zijn vader Louis, en bracht het inmiddels tot verkoopsdirecteur. Met broer Carlo, die instaat voor productie en administratie, en zus Natalie ( personeel) runt hij het familiebedrijf, dat het steeds beter doet, met dank aan het succes van de speciaalbieren.

Lode ontvangt me tijdens een zwoele dinsdagnamiddag in Café Kanon, vlakbij ‘het groot Kanon”, waar hij gewillig poseert voor de foto. De Gentse feesten zijn volop aan de gang, de straten lopen stilaan vol met feestgangers die het er eens goed van gaan pakken. Wat zijn wij toch een bourgondisch land. Overal zitten de terrasjes vol, hebben de eetkraampjes goed te doen, klinkt er muziek door de straten. De Gentse Feesten zijn een van s’werelds grootste stadsevenementen, met meer dan anderhalf miljoen bezoekers per editie. In het Kanon nemen we de eerste Gentse Strop tot ons. Het is een aangename hernieuwde kennismaking, want twee jaar geleden konden we het eerste brouwsel proeven tijdens het Bierpassieweekend. Dit bier heeft alles wat een bierliefhebber wenst: blond, stevige doordrinker, pittig maar niet extreem gehopt zodat de balans in evenwicht blijft. Nu is het bier voor de derde keer aanwezig op de Gentse Feesten, en het is volledig ingeburgerd bij de Gentenaars-stroppendragers. Die lopen elk jaar in optocht doorheen de stad op blote voeten en in tabbaard, een strop rond de hals. Keizer Karel – wiens buitenechtelijke dochter Margaretha van Parma in Oudenaarde werd geboren, zo rond het tijdstip dat daar de brouwerij daar Roman ontstond- had de fiere Gentenaars gestraft omdat ze weer eens in opstand kwamen tegen de hoge belastingen die hij oplegde. Zo moesten de edellieden en notabelen door het stof, met de strop om de hals. Dit verhaal overbrengen naar een bier, het blijft een goede vondst. Want elk bier heeft een verhaal nodig. Ook de “packaging” van het bier, het zilveren etiket met de stroppendrager en het dito glas is gelukt, getuige ook de awards die het ontwerpbureau er mee haalde. Gentse Strop is natuurlijk vooral een lokaal verhaal, hoewel heel Vlaanderen het leert ontdekken, weet Lode. Roman kreeg als bedrijf het label “verdienstelijke Oostvlaming” en dit lag ook aan de basis van het bier. De voor de hand liggende naam werd trouwens aangebracht door een oud-vertegenwoordiger. Hij kwam eerst met “Strop” aan, maar het werd Gentse Strop, om meer de link met de stad te leggen. Een Gentenaar wordt ook wel eens een Stropke genoemd.

Van het vat: exclusief een eenmalig.

Het Gentse Stadscafé op het Emile Braunplein krijgt jaarlijks de eer om als enige zaak de Gentse Strop van het vat te tappen. Daar kijken we naar uit, en als we het bier proeven samen met uitbater Lucien De Vos, proeven we een supervers bier, bijna “van de tank”, de scherpe kantjes zijn er wat af en het smaakt heel volmondig en rond, waarbij de pittige afdronk gebleven is, gewoonweg een van de beste bieren die we de laatste tijd proefden. Is dat niets voor Bierpassieweekend volgend jaar? “ We shall see”, is het voorzichtige antwoord van Lode. Hij geniet nu met volle teugen van de Gentse aandacht voor zijn bier, maar er wordt niet alleen op Gentse Strop ingezet, ook zien we veel Gulden Draak en Augustijn van het vat. (Br. Van Steenberge)  De Gentenaars mogen fier zijn op hun lokale bieren. Het is namiddag maar er wordt al volop gedanst onder het dak van de  “Schaapsstal”, zoals de Gentenaars het houten gebouw aan de stadshal noemen. Vroeger stonden hier de Duvel-tenten, maar nu is het al Gents bier dat de klok slaat. Later op de dag zullen Black Elvis en zelfs good old Eddy Wally hun opwachting maken.

Expansie door de export

Roman is nog een typisch familiebedrijf, vader Louis Roman (78) komt nog elke dag naar de brouwerij om zijn kinderen bij te staan. Heel wat eigendommen en hoofdhuren werden door de generaties heen verzameld waar de Romy Pils en het typische bruintje ( Adriaen Brouwer) door de kranen vloeit. En een oude bekende van dit blad, voormalig aankoper bij O’Cool Jean-Paul Van Luchene heeft er nu de job van zijn leven. Hij staat in voor de “contracting”, de horecawereld wordt steeds zakelijker en dan heb je zo’n professionals wel nodig, weet Lode. Maar de echte groei komt vandaag zoals bij zovele brouwerijen hier van de export, nu al goed voor 20% van de productie. Toen Lode begon was het maar 3%. Hij gelooft sterk in het oosten: Rusland, Japan, China zijn de groeimarkten. Het witbier Ename, het abdijbierengamma Ename en zelfs Romy Pils zijn sterke producten voor de export. Markten waar er veel koopkracht is willen immers onze bieren, algemeen beschouwd als de besten ter wereld.

We nemen nog een Ename Blond fris getapt van het vat in het Groot Vleeshuis, waar de streekproducten troef zijn. En eindigen doen we in de Mammelore, waar twee grote zwarte Gentse Strop-parasols het terras ‘upgraden’. Hier, recht tegenover het stadhuis, is het aangenaam fris binnen, dankzij de airco. Buiten is het 34 graden, maar hier genieten we van onze laatste Gentse Strop, het meest gevraagde bier door de toeristen.Of hoe een stad een bier kan maken!

Bron: Ben Vinken, Bierpassie Magazine, 2013, Nr. 60

Reacties

  • Rony Heymans
    Rony Heymans 3879 dagen geleden

    Ook te krijgen in 'Het Groot Vleeshuis' aan de Groentenmarkt in het promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten.

  • tom
    tom 3503 dagen geleden

    Iemand al opgemerkt dat de stroppendrager op het flesje op de Gentse burgemeester Termont lijkt?