Bokbier is als de Hollandse Duvel

Bokbier is als de Hollandse Duvel

Bij de Nederlandse brouwers waait een nieuwe wind. Zowat gelijktijdig met het verschijnen van onze Sven Gatz nam in Nederland Cees-Jan Adema de federatie in handen. Acht brouwers zijn lid, en naar jaarlijkse gewoonte presenteerden ze op 1 oktober hun nieuwe bokbier.

Bokbier is top in Nederland. Het wordt jaarlijks gebrouwen enkel voor de herfst en een stuk van de winter. Het is oorspronkelijk een laaggegist (of ondergistend zoals de nederlanders zeggen) bier van rond de zes graden, gemaakt met geroosterde moutsoorten. Maar vandaag gaat dat veel verder, ik proefde enkele bokken die aardig in de buurt van een dubbele trappist kwamen.

Huize Frankendael

Dit is een mooi kasteeltje aan de rand van Amsterdam, door cultuursubsidies in leven gehouden. Het is de prachtige setting voor iets on-hollands: een warme lunch met drie gangen, bereid door topkok Jerry Gontscharoff in samenspraak met Henri Reuchlin, de man van ‘Bierburo”. Henri heeft de zware opdracht gekregen om de twaalf bokbieren te koppelen aan de drie gerechten, en doorheen het consumeren van de totale lunch vind ik wel dat hij daar bijzonder goed in geslaagd is. Bij het voorgerecht, een pittige kalfstartaar serveert hij het Alfa bokbier, de Bavaria Hooghe Bock, de Budels Herfstbock en de Gouverneur Dubbelbock. Hij heeft deze bieren gekozen omwille van hun kruidige tonen, ideaal pairend bij de tartaar. Ik proef in de Gouverneur een waardige dubbel, 7,5 vol%alc en bovengistend! Het hoofdgerecht, een zacht gegaarde sukade en stoofvlees, laat hij vergezellen van niet minder dan vijf bokbieren, ditmaal gekozen omwille van hun gebrande tonen:Amstel Bock, Brand Dubbelbock, Hertog Jan Bockbier, La Trappe Bockbier en Lindeboom Herfstbock. Vooral de uiteraard bovengistende La Trappe kan mij hier bekoren, duidelijk het meest complexe bokbier van de dag, hoewel men duidelijk toont dat laaggegiste donkere bieren ook wel wat hebben. Het dessert laat zien welk een artiest die Jerry is: een chocoladehazelnoottaart zoals ik er nooit een at. Daarbij de zoetste bokbieren ter aarde: Grolsch Herfstbock, met tonen van geconfijt fruit, Gulpener Herfstbock en zowaar Heineken Tarwebok, fris door de tarwe natuurlijk.

Conclusie

Bierpassie was maar wat blij hier bij aanwezig te zijn. Een vernieuwde kennismaking na vele jaren met Neerlands bierhoop in bange dagen: de bokbieren. Dat Nederlandse brouwers niet creatief zouden zijn, vergeet het maar. En dat ze volop aan het “food pairen” zijn, (zij noemen dat bier en spijs combinaties) kan je ook zien, een recent onderzoek wees dan ook aan dat drie vierde van de Nederlanders bier bij het eten wel ziet zitten, al is dat vandaag overwegend nog een gewoon pilsje.

Bron: Ben Vinken, Bierpassie Magazine, 2013, Nr. 57