Lupulus, of de wolf in hoppevacht

Lupulus, of de wolf in hoppevacht

We openen onze “Tour de Wallonie” met Lupulus, de brouwerij van Pierre Gobron in Courtil. De ex-brouwer van La Chouffe kent het klappen van de zweep, en dat proef je!

Het is een zomerse dag in september als we Pierre bezoeken in “les 3 Fourquets”, de microbrouwerij die hij na het verkopen van brouwerij Achouffe doorstartte. Hij maakt nu 14 brouwsels per week van 100hl, dat is niet niks! De mooie Ardense hoeve herbergt nu een flink uitgedeinde brouwerij, overal zie je nieuwe gisttanks, vaten en kratten.
Pierre stelt ondertussen al zeven mensen voltijds te werk. Zelfs de zoon van zijn schoonbroer Chris Bauweraerts, Benjamin (24), werkt er, naast de twee zonen van Pierre, Julien (30) en Tim (24). De brouwerij verzet ondertussen al vijfduizend hectoliter bier, waarvan 70% naar de export gaat, dankzij Pierre’s veelvuldige Chouffe-contacten uit het verleden (denk bijvoorbeeld aan de
Zwitserse familie Amstein). Er liggen dan ook weer uitbreidingsplannen op tafel, er komt 1000 vierkante meter bij voor een nieuwe brouwzaal en bottelarij. Als we gaan zitten komt er juist een vrachtwagen 9 paletten halen voor de USA, niemand minder dan Christine Celis, dochter van, heeft ze besteld.

Proeven

Het is heet buiten. Pierre laat het eerste bier aanrukken: een Lupulus van het vat. Acht graden sterk en hergist op vat. Het bier smaakt voortreffelijk, lekker droog en fris bij dit weer. Pierre’s black brewer Serge ( die van Leffe komt en een brouwingenieur van Louvain-la-Neuve is) kent zijn stiel, hoewel de Leffe in de Lupulus wel ver te zoeken is.
We schakelen over op de flessenversie van de Lupulus blonde. Die heeft natuurlijk meer complexiteit, en is mijn favoriet. De Bruine van 8,5 graden verrast me: heel fruitig, licht, met veel fraîcheur. Was Pierre hier geinspireerd door Mac Chouffe? In elk geval, hier wordt goed bier gemaakt, in alle discretie, op een boogscheut van Achouffe. Gaan ze het verhaal opnieuw waarmaken? De toekomst zal het ons leren, maar alles is hier aanwezig om er terug een groot succes van te maken.

 

Bron: Ben Vinken, Bierpassie Magazine, 2013, Nr. 57