Nieuw boek "Trappistenbier van A tot Z"

Nieuw boek "Trappistenbier van A tot Z"

Westmalle – 21 mei 2014 – Biersommelier Ben Vinken brengt een nieuw en zeer toegankelijk boek uit over Trappistenbier met als titel “Trappistenbier van A tot Z”. In dit boek geeft Ben Vinken zijn ervaringen weer van zijn bezoeken aan de verschillende Trappistenbrouwerijen. Hij verbleef telkens een  nacht in elke Trappistenabdij en hij beleefde wat de monniken elke dag ervaren. Voor Ben Vinken was het tijdens zijn verblijf ora et labora. Maar tegelijkertijd proefde hij opnieuw alle Trappistenbieren, waaronder de nieuwe Trappistenbieren van Engelszell, Zundert en Spencer.

 

Ben Vinken is niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef eerder  Foodie! Belgisch Bier, Bier op het menu,  Vinken & Van Tricht, Bier van A tot Z en Abdijbieren van A tot Z. Verder geeft hij de tijdschriften Bierpassie Magazine en El Gusto uit en werkte hij mee aan diverse tv programma’s over bier.  De auteur is al meer dan 30 jaar actief in de bierwereld. Vroeger als commercieel directeur van een aantal grote Belgische brouwerijen, nadien als consultant en uitgever van boeken en bladen.

 

Ben Vinken kwam vorig jaar al op het idee om een boek te schrijven over Trappistenbier. Na het succes van “Bier van A tot Z” en “Abdijdier van A tot Z” contacteerde Ben de IVT, de Internationale Vereniging Trappist. Deze internationale vzw telt 18 kloostergemeenschappen , die een gemeenschappelijke visie onderschrijven. Die gemeenschappelijke visie waarborgt een kwaliteitsvolle productie, maar ook ethisch verantwoord management en marketing.  

 

De IVT verleende Ben Vinken alle ondersteuning, maar vroeg hem om het boek enige tijd uit te stellen. Het uitstel had natuurlijk te maken met het feit dat er nieuwe Trappistenbieren zaten aan te komen. Naast de 7 bestaande Trappistenbieren kregen in 2012 de bieren van Engelszell en eind 2013 ook de bieren van Zundert en Spencer het label “Authentic Trappist Product” toegekend.  Toen begon Ben meteen met zijn voorbereidingen, en werden afspraken gemaakt met de betrokken monastieke gemeenschappen van de Trappisten in Nederland, België, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Verder greep hij terug naar zijn archiefmateriaal om de bezoeken optimaal voor te bereiden.

 

Tijdens de maanden december en januari bezocht Ben Vinken alle betrokken trappistenabdijen. Hij koos ervoor om in elke abdij een nacht te verblijven om te voelen hoe de monniken er leven. Dat betekende dus ook vroeg uit de veren en 6 keer per dag bidden. Hij sprak er met de brouwmeesters van elk trappistenbier en proefde de verschillende bieren opnieuw.  Eénmaal thuis werden alle notities en verhalen gebundeld tot het boek “Trappistenbieren van A tot Z”.

 

Het boek bevat een aantal interessante inzichten die Ben met ons wil delen. Hij proefde als één van de eerste Belgische journalisten het trappistenbier van Spencer, dat waarschijnlijk nooit in België geproefd zal worden.  Ben Vinken stelt bovendien dat “Trappistenbier het lekkerst smaakt op de plaats waar het wordt gebrouwen.”  Maar bovenal stelt Ben Vinken vast dat Trappistenbieren aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen. Volgens Ben Vinken zijn er weinig of geen commerciële bierbedrijven die zo’n hoge kwaliteit kunnen garanderen als Trappistenbieren. Bij Westmalle zijn er dagelijks 20 mensen bezig om de kwaliteit van de bestaande bieren op zo’n hoog niveau te houden, dat er geen ruimte is voor het ontwikkelen van een nieuw bier. Dit onderstreept voor Ben Vinken de hoge kwaliteitsnormen, die je niet alleen bij Westmalle vindt, maar ook bij alle andere Trappistenbieren. Trappistenbieren zijn ook zeer authentiek en geloofwaardig.

 

Ben Vinken onderschrijft de trend die er momenteel heerst bij de consument. Zoals zijn leermeester en ‘s wereld bekende bierauteur Michael Jackson ooit opperde is er een evolutie naar een quiet revolution of taste. “Mensen gaan niet meer akkoord met wat de marketing over hun bier zegt, maar zoeken naar waarden zoals authenticiteit, traditie, hoge kwaliteit en geloofwaardigheid. Dit vinden ze in Trappistenbieren, vandaar ook het succes bij de consumenten en de drie nieuwe Trappisten, die er sinds kort zijn bijgekomen.” concludeert Ben Vinken.

 

Het nieuwe boek “Trappistenbier van A tot Z” is uitgegeven door Roularta Books en verkrijgbaar vanaf 22 mei bij de betere boekhandel voor de prijs van 24,95 Euro. Een speciale editie is exclusief verkrijgbaar bij Delhaize. Daar maakt het boek deel uit van een verpakking, die ook vier Trappistenbieren bevat naast 2 mooie Trappistenglazen. Verder is het boek vertaald in het Frans en het Engels, wegens groeiende belangstelling voor Trappistenbieren in de Verenigde Staten.

 

Bron: Rony Heymans

Reacties

  • Ben Vinken
    Ben Vinken 3388 dagen geleden

    Lees ook de recensie in de 'Zytholoog' verschenen in september 2014