25 jaar Delirium Tremens

25 jaar Delirium Tremens

Alain De Laet, CEO Brouwerij Huyghe, viert met gepaste trots de vijfentwintig jaar van Delirium Tremens. Het merk, dat toevallig ontstond, zorgde voor een ommekeer in de brouwerij. Het voedde de export, en werd uiteindelijk ook sterk in eigen land. Bierpassie had een gesprek met de groenste brouwer van het moment.

In Melle heerst weer grote bedrijvigheid. Er zijn besprekingen met Krones aan de gang voor een nieuwe afvullijn, een investering van meer dan anderhalf miljoen euro. Alain duimt voor de award ‘ Leeuw van de Export”, waar hij voor de derde keer aan meedoet. Hij exporteert nog altijd 75% van de 172.000 hl die hij vorig jaar brouwde, eind dit jaar zal het bier van de roze olifant in 80 landen te verkrijgen zijn. Op 17 september zullen we het weten of driemaal scheepsrecht is. Maar ook op de thuismarkt groeit het merk, er zijn nu vijf vertegenwoordigers dagdagelijks mee aan de slag. “Vroeger was het motto hier: u vraagt, wij brouwen. Voornamelijk bieren die naar het buitenland gingen.

Parallel met deze activiteiten kreeg Delirium Tremens de tijd om een sterk merk te worden, het betekent nu al meer dan 50% van onze omzet” weet De Laet, die drie jaar geleden besloot om te focussen op zijn drie kernmerken: Delirium Tremens, La Guillotine en het recente Averbode. (nvdr zie vorig nummer – Huyghe brouwt en commercialiseert dit bier voor de Norbertijnen van Averbode)  De brouwerij is daar voldoende rendabel voor, men kan nu investeren in deze merken op lange termijn. De grote investeringen ( nieuwe brouwzaal, afvullijn) worden deels zelf, deels door de bank gefinancierd. Door de fonkelnieuwe installaties is er een grote kwaliteitsboost gekomen. De Delirium Tremens was vroeger niet altijd op dezelfde kwaliteit. Nu wel: het is een strong blond met eigen karakter, niet droog en niet zoet. Heerlijk van het vat en het gekke imago van de roze olifant doet de rest.

Wordt je nu echt zatter van dit bier als van ander? Helemaal niet, de naam Delirium Tremens deed in het begin wenkbrouwen fronsen, maar is nu volledig ingeburgerd en weliswaar een klein, maar toch nationaal merk geworden. “We zijn ook sterk aanwezig op de social media, met 34.000 facebook-likes en 6000 followers op Twitter. Maar zonder de export waren we al lang dood”, weet Alain. 

In de USA zullen enkel de sterke Belgische merken overblijven. Het vet is er van de soep voor de Belgische bieren. WIj doen er nu nog altijd zo’n 20000 hl ( via importeur Martin Wetten) maar op lange termijn zal de omzet toch van andere landen moeten komen. China is high potential, nu al 3500 hl, Brazilië, Rusland…We hebben nu een commercieel directeur voor Europa en een export manager aangesteld. 51% van onze export zit al buiten Europa, en daarmee alleen al maken we kans om die “Leeuw van de Export” te krijgen. Ik heb dit jaar ook 25.000 hl aan loonbrouwopdrachten geweigerd, net om me volledig te kunnen focussen op onze merken. En als ondersteuning voor onze vijfde grootste exportmarkt Nederland openen we op 18/9 het eerste Delirium Café, in de hipste buurt van Amsterdam, aan het IJ, waar alle “love boats” passeren.

Alain heeft nog één grote quote: “ Om sterk te zijn in het buitenland moet je ook sterk staan in het binnenland”. Zijn investeringen in de nationale markt en het dichtbijgelegen Nederland zullen wel renderen, het succesvolle pad van de Olifant is nog lang niet aan zijn einde gekomen!

Bron: Bierpassie Magazine 64