Meestal kom ik bij dergelijke gelegenheden als eerste aan om vooraf de brouwerij zelf te kunnen bezoeken. Maar de steenweg Aalst – Gent (de weg die ik had gekozen omdat daar geen files zijn) was in Kwatrecht onderbroken zodat ik noodgewongen de E40 en de ring rond Gent moest nemen. Daardoor kwam ik Melle binnen vanuit Gent en passeerde de indrukwekkende nieuwe brouwzaal van Huyghe die pas een goed jaar geleden in gebruik genomen werd. De volledige installatie is vanaf de straat zichtbaar, want het gebouw is nagenoeg volledig uit glas opgetrokken. Om het ocntrast tussen vroeger en nu te benadrukken is ernaast een oude roodkoperen brouwketel geplaatst.
Eens deze nieuwbouw voorbij rechts de Geraardsbergsesteenweg in passeren wij de oude brouwzaal waarvan de gevel nog steeds in ‘Delirium – blauw’ geschilderd is. Dit gebouw wordt nu gebruikt als ingang voor de brouwerijbezoeken, het brouwerijmuseum is daar ook ondergebracht.
Even koesterde ik de illusie dat ik toch de eerste was, maar fotograaf Joris Luyten was mij voor. Hij verwees mij meteen naar de bar waar de ‘anderen’ wachten. Die ‘anderen’ waren Jef Verreyken en Frederik Matthaei, leden van het Gusto – panel. Gusto is dat andere blad dat Ben Vinken uitgeeft. Wanneer even later Ben himself komt opdagen met Jean de Laet (onze gastheer) kan de tasting beginnen.
Het thema is ‘nieuwe bieren’, waarbij geen rekening gehouden wordt met brouwstijlen, wij mogen ons dus aan van alles verwachten. Daarenboven is het begrip ‘nieuw’ rekbaar: hoelang is een bier een nieuw bier? Trouwens, het aantal nieuwe bieren dat elk jaar in België gelanceerd wordt is benauwend groot. Een kleine telling – in de Zytholoog worden driemaandelijks alle nieuwe bieren opgelijst – leert dat er jaarlijks ruim 200 nieuwe bieren (of nieuwe biernamen) bijkomen waarvan er het jaar nadien een hele resem verdwijnen. De ‘wegvallers’ worden niet opgelijst, geen idee dus over hoeveel dat gaat!
De selectie van de te proeven bieren op deze tasting blijkt eenvoudig te zijn: uitgever Ben Vinken bracht ze mee van zijn omzwervingen doorheen de Belgische brouwwereld.
Maar genoeg geleuterd, Hugo Meeussen kwam reeds de eerste glazen opdienen. Hij serveert, zoals de BPM-traditie dat wil, de bieren volgens stijgend alcoholpercentage en – uiteraard – blind, dit wil zeggen de proevers weten niet over welk bier het gaat.
Herkomst: Brasserie Artisale de Rulles/Rulles
Fles: groene 75 cl champagnefles met kroonkurk
Alcoholgehalte: 5.2 vol %
Uitzicht: goudblond, van licht gesluierd tot licht troebel, het bier is in de fles hergist. Slechts een lichte pareling en toch een fijn wit en wandklevend schuim.
Geur: frishoppig vat de geur samen, bitter en lichtzurig dus.
Smaak en afdronk: In de mond overheerst de hop alle andere smaken; verder droog en vrij dun, het alcoholgehalte is trouwens hetzelfde als veel pilsbieren. De hop is geen Amerikaanse soort, maar duidelijk klassieke Europese variëteiten. De afdronk is lang en bitter en droogt het gehemelte – letterlijk – op.
Opmerking: voor enkele panelleden is de bitterheid ‘adstringent’ (= wrang), anderen zien er eerder verwijzingen in naar ‘petit Orval’, het tafelbier van de monniken.
Herkomst: Brouwerij Anders/Halen voor iZentit, 1060 Brussel
Fles: bruine 75 cl bouteille belge met kurk en muilbandje
Alcoholgehalte: 5.6 vol %
Uitzicht: goudblond, iets donkerder dan het voorgaande bier, en briljant helder tot de laatste druppel. Fijn wit schuim dat vrij snel invalt.
Geur: Vooral gekookte groenten (DMS in vaktaal) overheerst wat meteen aan lage gisting doet denken. Later komt ook nog lichte karamel opzetten.
Smaak en afdronk: Komt vrij dun over wat gezien het alcoholgehalte (5.6 vol %) min of meer te verklaren valt. De smaak wijkt af van de verwachtingen van een dergelijk blond bier, de bitterheid is ondefinieerbaar. De afdronk is kort en op tong en gehemelte blijft iets plakkerig zoet hangen.
Herkomst: Brouwerij Contreras/Gavere
Fles: bruine 75 cl bouteille belge met kurk en muilbandje
Alcoholgehalte: 6.5 vol %
Uitzicht: Blond en vanaf de eerste druppel gesluierd op het randje van troebel. Daardoor is de CO2 – pareling nauwelijks merkbaar, maar de schuimkraag is fijn, wit en wandklevend.
Geur: De eerste indruk is deze van een hopzolder (of in de modernere brouwerijen een hopfrigo), met andere woorden de geur van hopbloemen. Maar kort daarna neemt een fruitige zoetigheid (overrijpe banaan) de overhand.
Smaak en afdronk: Van die bloemenhop in de neus blijft in de mond nauwelijks wat over, de smaak bestaat slechts uit zachte, zwoele, fruitige en moutige toetsen. De afdronk is kort.
Opmerking: Voor sommige leden in het panel’het beste’, voor anderen ‘te zoet’. De vermelding IPA op het etiket klopt in elk geval niet met de inhoud.
ARMAND
Herkomst: Kasteelbrouwerij Ter Dolen/Houthalen-Helchteren
Fles: bruine 75 cl champagnefles met kroonkurk en staniool
Alcoholgehalte: 7 vol %
Uitzicht: bleekblond en gesluierd; het fijn wit schuim vervalt snel in grove bellen.
Geur: Frisfruitig met verwijzingen naar ananas, bitterig- zurig dus. Het bitter in de neus doet niet echt aan hop denken.
Smaak en afdronk: Bitterder dan de geur laat vermoeden, een fruitige bitterheid die door weinig andere samen aangevuld wordt. De afdronk is kort, een lichte bitterheid blijft hangen.
Opmerking: Volgens sommigen ‘geen diepgang’, maar iedereeen is het erover eens dat het wel aangenaam drinkbaar is.
Herkomst: Microbrasserie de la Principauté/Luik
Fles: groene 37.5 cl champagnefles met kurk en muilbandje
Alcoholgehalte: 7 vol %
Uitzicht: Bleekblond en gesluierd tot troebel wegens hergisting in de fles. Wit schuim met grove bellen.
Geur: Kruidig – bitterig, aangevuld met fruitige toetsen. Naast hop worden in dit bier duidelijk nog andere kruiden gebruikt, gagel is een gok.
Smaak en afdronk: Vrij intense smaak en veel body, meer dan de voorgaande bieren: geen dorstlesser dus. Weinig bitterheid in de smaak, maar fruitigheid – kruidigheid en lichte zoetigheid die in balans zijn. De afdronk is kort.
Opmerking: Het panel is unaniem: dit is een allemansvriend.
Herkomst: Brouwerij Huyghe/Melle
Fles: bruine 75 cl bouteille belge met kurk en muilbandje
Alcoholgehalte: 7.5 vol %
Uitzicht: Zeer bleek blond en briljant helder, pilskleur als het ware. De schuimkraag is fijn, spierwit en stevig.
Geur: Een subtiele geur, maar na enig walsen met het glas valt vooral de aangename zachte hop op.
Smaak en afdronk: Volmondig en mooi in balans: de mout (zacht en rond) houdt de hop (een zachte bitterheid) in evenwicht. De afdronk vloeit uit, mond en gehemelte droogt op.
Opmerking: Een vrij eenvoudig bier dat – volgens het panel – zowel de liefhebber als de doorsnee consument kan behagen.
Herkomst: Brouwerij Van Eecke/Watou
Fles: bruine bedrukte 75 cl champagnefles met kurk en muilbandje
Alcoholgehalte: 7.5 vol %
Uitzicht: Blond en gesluierd tot troebel wegens hergisting in de fles. Mooie witte schuimkraag.
Geur: Eerste indruk: fris – fruitig, verwijzend naar onrijpe banaan, maar later komt een vrij sterke zoetigheid opzetten.
Smaak en afdronk: Zeer volmondig, maar de (te) sterke zoetigheid en de (te) sterke bitterheid zijn niet echt in evenwicht. De bitterheid blijft lang hangen.
Opmerking: Dit bier werd in september 2013 gebrouwen met ‘freshly picked Poperinge hop cones’, zo staat het op de fles.
Herkomst: Brouwerij Anders/Halen voor Delhaize
Fles: bruine 75 cl bedrukte champagnefles met kurk en muilbandje
Alcoholgehalte: 7.5 vol %
Uitzicht: Bleekblond en helder, behalve het laatste van de fles – hergisting! Overvloedig wit en stabiel schuim.
Geur: Vooral de hop valt op in de neus, alhoewel er ook nog ‘iets’ scherps waarneembaar is.
Smaak en afdronk: De eerste indruk is zoet, maar kort daarop komt een lichte bitterheid opzetten zodat het bier uiteindelijk nog vrij evenwichtig is. Verder is deze strong blond rond en vol. Afdronk is er nauwelijks.
Opmerking: ‘Niets spectaculairs maar foutloos’ is de mening van het panel.
Herkomst: Brasserie Novabirra/Louvain-la-Neuve
Fles: 33 cl apo-fles met kroonkurk
Uitzicht: Amberblond van kleur, gesluierd, gebroken witte schuimkraag.
Geur: Een echte fruitkorf in de neus, met daarnaast ook karamel en bittere toetsen.
Smaak en afdronk: Intense, zachte en ronde smaak met minder karamel dan kleur en geur lieten vermoeden. Verder nauwelijks bitterheid, maar wel alcoholzoet. De afdronk is kort, alleen een lichte zoetigheid blijft hangen.
Herkomst: Brouwerij Huyghe/Melle
Fles: 33 cl apo met kroonkurk
Alcoholgehalte: 7.5 vol %
Uitzicht: Blond amber en helder, overvloedig fijn wit schuim.
Geur: Kruidige bitterheid, hier werden duidelijk Amerikaanse hoppen gebruikt, maar ook toch wel een ietsje karamel.
Smaak en afdronk: De smaak lost de belofte van de geur volledig in: kruidige bitterheid overheerst. De smaak is vol en intens, niet zoet ook. De afdronk is zowel droog als opdrogend, de bitterheid blijft hangen.
Opmerking: Dit bier is een try out voor het feestbier dat naar aanleiding van 25 jaar Delirium Tremens op de markt zal gebracht worden.
Jef van den steen