10 + 1 vragen aan Jef Van Den Steen

10 + 1 vragen aan Jef Van Den Steen

Jef Van Den Steen en ondergetekende hebben beiden ten minste een punt gemeen: ze schrijven voor Bierpassiemagazine. Vermits Jef met twee andere kornuiten Dirk De Pauw en Marc De Neef brouwerij “De Glazen Toren” runt werd het tijd om met Jef een 10 + 1 gesprek te houden.

De Glazen Toren

Voor de naam van de brouwerij werd niet ver gezocht, de brouwerij is gelegen in De Glazentorenweg # 13 in Mere. Opgelet, de GPS legt geen link tussen Erpe-Mere en de Glazentorenweg. Dit lukt wel wanneer Mere als plaatsnaam gebruikt wordt.

Speelgoed voor “3 BierVrienden”

“Mijnheer Jef”, zoals oud-leerlingen Jef met veel respect nog begroeten, was destijds wiskunde leraar HSO. Jef deed ook wat aan gemeentepolitiek in Erpe-Mere. Na een van de verkiezingen kreeg zijn partijtje een sleutelrol en zat Jef zonder het te verwachten in de meerderheid van de gemeenteraad. Op een dag werd Dirk De Pauw ( brouwer & jurist ) aangesteld als secretaris van de gemeente. De politieke overtuigingen van Jef en Dirk waren dezelfde, maar toen ze er achter kwamen dat ze beiden thuisbrouwers waren leidden hun gesprekken al vlug tot Bier. Hun respectievelijke Bieren waren niet top en beiden beslisten om bijscholing te volgen aan het CTL, de Gentse brouwerijschool. Hun thuisbrouwsels verbeterden vanaf dan aanzienlijk. Na hun studies richtten ze samen in 2002 een Vennootschap onder Firma “Brouwerij De Glazen Toren” op, die na twee jaar in 2004 uitgebreid werd met een derde vennoot Marc De Neef ( germanist & bibliothecaris ). BVBA brouwerij “De Glazen Toren” was definitief geboren. Het eerste brouwsel werd gebrouwen op 20 augustus 2004 en was de donkere winterscotch Canaster.

De eerste brouwzaal had een capaciteit van 5 Hl. Omdat de eerste verkoop begon op de feestdag van St-Maarten, op 11 november 2004, beschouwden de 3 kornuiten de toenmalige brouwerij als speelgoed voor grote kinderen. In de streek vieren de kinderen niet Sinterklaas, wel St-Maarten. Dit jaar wordt dus het 10 – jarig bestaan van brouwerij “De Glazen Toren” gevierd.

De 5 Hl brouwzaal heeft via een tussenstap in brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem, onderdak gevonden bij brouwerij Maenhout in Tielt. De tweede brouwzaal werd in mei 2006 in gebruik genomen. Per brouwsel kan er nu 20 Hl gebrouwen worden. Er zijn 7 gisttanks van 20 Hl nuttige inhoud. Met de nieuwe vuller kunnen er 1700 à 2000 ¾ literflessen per uur afgevuld worden en in de toekomst verwacht Jef dat er een tot twee brouwsels per week kunnen afgevuld worden.

Onze 3 brouwende biervrienden houden zich al tien jaar, elk weekend, bezig met de brouwerij. De werkshiften zijn vrij ongewoon. Om te beginnen is er één gepensioneerde in de  brouwerij, namelijk Jef. De twee andere BierVrienden hebben nog steeds een voltijdse job. Dat is de reden waarom ze in de brouwerij slechts werken op vrijdag namiddag en op zaterdag. M.a.w. een volle en een halve dag per week. Als het echt moet nemen de twee vennoten van Jef een snipperdag, maar dat gebeurt slechts als het niet anders kan. Toch gebeurt het steeds vaker dat ook in de week wordt gebrouwen. Voor meer mankracht wordt er ondertussen beroep gedaan op een viertal jobstudenten.

Saison. D’Erpe – Mere & Co.

Het eerste Bier was de Saison d’Erpe-Mere, ja een Vlaamse Saison. Moet kunnen en Olivier Dedycker, de brouwer van Saison Dupont, de referentie voor de Saison Bieren, spreekt met veel lof over de Saison d’Erpe Mere en vertelde aan Jef dat het een van de betere Saisons is. De sterkte van dit Bier is 6.9 vol. % alc. Een typische Henegouwse specialiteit, gebrouwen in Mere. Nadien volgden er nog een vijftal Bieren, drie ervan worden heel het jaar door geproduceerd: Ondinneke, of de Oilsterse Tripel, 8.5 vol. % alc. Dit Bier werd door de stad Aalst verkozen al hun stadsBier. Jan De Lichte, een witBier van 7.0 vol. % alc. Cuvée Angelique, een Dubbel Special Belge van 8.3 vol. % alc. Canaster, een WinterScotch van 8.7 vol. % alc. LenteBier, 9.0 vol. % alc. ontwikkeld op basis van de Saison.

Wie drinkt de Bieren van De Glazen Toren ?

De flessen worden niet voorzien van een etiket, wel worden ze door werkstudenten, in een wikkel, een soort van papieren pyjama, gedraaid. De Bieren vinden voor 20% hun weg naar de Belgische consument.

Sedert enige tijd is de brouwerij ook bezig, als aangenomen leverancier van de groep “Delhaize”, met een positieversterking op de Belgische markt, daarenboven  heeft de brouwerij recentelijk een vertegenwoordiger voor West-Vlaanderen in dienst. Die heeft het op een paar maanden gepresteerd om reeds 75 Hl Bieren van “De Glazen Toren” in West-Vlaanderen te verkopen.

Wanneer 20% in België wordt verkocht dan weet wiskundeleraar Jef te vertellen dat  80% naar het buitenland gaat. De Bieren van De Glazen Toren worden uitgevoerd naar landen zoals de USA ( veel in bulk, om ter plekke in vaten afgevuld te worden of om te laten evolueren in houten tonnen, de flessen zelf blijven gebotteld in de brouwerij ), verdere export geschiedt naar Italië, Japan, Zweden, Canada, Oostenrijk, Denemarken en recentelijk Australië.

De ambitie van onze 3 BV’s ( BierVrienden ) is echter op realiteit gestoeld. Zo is de wens van de 3 vennoten om de brouwerij zo efficiënt mogelijk te blijven uitbouwen, maar niet om te veel te groeien. De 3 BV’s van brouwerij “De Glazen Toren” zijn oud en wijs genoeg om geen gekke dingen meer te doen en aan kleine flessen zullen ze niet zo vlug beginnen. De ¾ literfles zorgt niet alleen voor een “goed moment onder vrienden”, maar remt ook de verkoop, zonder dat er “nee” moet worden verkocht… Alhoewel, dit laatste is niet juist, toen ik er was waren er misschien een 20-tal flessen op voorraad…

Zouden onze 3 BV’s, die beweren dat ze elke zaterdag werken, uitsluitend werken of doen ze ook regelmatig “kwaliteitscontrole” en “productcon-frontatie”?

 

Special Belge OR Belgian Ale ? That’s THE Question.

 

De lezers van BierPassiemagazine weten wel dat Jef regelmatig boeken over Bier schrijft. De TrappistenBieren en geuzen komen daarbij regelmatig aan bod.

Nu komt Jef met iets af dat openbarend zal zijn. Vooral voor de vele doorsnee belgen die denken dat de Belgische Biercultuur eeuwenoud is. Tja als je brouwerijen hebt die beweren dat ze een paar eeuwen oud zijn in een land van goedgelovige mensen dan krijg je zo een idee. Vanuit twee verschillende hoekpunten en zonder hierover af te hebben gesproken hebben Jef en ondergetekende zich geïnteresseerd waar & wan-neer het begrip Belgisch SpeciaalBier is ontstaan. Wel wij hebben heel veel aan de Britse brouwers te danken. De roots van het Belgisch speciaalBier ligt in Albion, is Jef’s conclusie. Een conclusie die ik 200% toetreed. Het is interessant dat dit eens uit de doeken wordt gedaan. Jef heeft er zich in vastgebeten en hij heeft er als het ware een “Benedictijnenwerk” van gemaakt.

Jef schreef er een boek over: “SPECIALE BELGE ALE” koop het en vooral, lees het !

1 Er wordt een Biertombola georganiseerd. Alle Bieren die er bestaan zijn te winnen. Je hebt 5 lotjes gekocht en alle loten zijn winnend. Welke 5 Bieren zou je graag willen winnen ?

De Top – 5, in willekeurige volgorde, zijn volgens Jef:

Saison Erpe-Mere.

Oude Geuze.

Oud Bruin ( o.a. Goudenband ).

Orval.

Westmalle Tripel.

2  Michael JACKSON, Pierre CELIS, en OBP liggen aan de basis van de heropstanding en de erkenning van het Belgisch speciaalBier. Welke joernalist, welke brouwer, welke Biervereniging ziet u deze fakkel overnemen en waarom deze personen of verenigingen ? 

Zythos heeft de fakkel van OBP overgenomen. In de OBP periode was het bestuurlijk zwaartepunt van OBP vooral in Antwerpen gelegen. Na een tiental jaren viel er met de Antwerpenaars van destijds minder en minder mee te praten. Een paar mensen wilden over alles beslissen. Dit belette niet dat het ledenaantal van OBP bleef groeien. Spontaan kwam er een verbond van de Bierverenigingen, o.a. De Limburgse Biervrienden, OPA, OBER, De Limburgse Neus... en nog andere Bierverenigingen. Al deze Bierverenigingen maakten deel uit van OBP en ze beslisten om hun eigen weg te gaan. Ze vormden een confederatie en richtten “ZYTHOS” op. ( n.v.d.r. Jef zegt het niet in dit interview, maar hij is wel de bedenker van de naam Zythos. Ere wie ere toekomt).

Opleiding Zythologie ( n.v.d.r. had Jef destijds “Zythos” en de afleidingen van dit woord maar beschermd...) is een zeer positief gegeven voor de mensen die meer kennis over hun favoriete drank willen vergaren. In 1972 was Jef pas afgestudeerd en er was toen heel veel te lezen over wijn, maar niets over Bier. Het was alsof “België Bierland” een woestijn was.

Via Syntra zijn er nu opleidingen tot zytholoog. Op 18 maanden kennen de afgestudeerden nu zoveel als de “Bierpioniers”,  zoals Jef zelf, in 20 jaar. De nieuwe zythologen zijn Bierliefhebbers van verschillende pluimage: gewone mensen die van Bier iets meer willen weten, sommeliers van bekende en minder bekende restaurants, werknemers van brouwerijen enz.  De lessen Zythologie zijn echt nodig want tot zeer recent, reden nog vertegenwoordigers van brouwerijen rond die nog nooit hop hadden gezien.

Sophie Van Rafelgem was de eerste vrouw die het voortouw nam voor de Bierminnende vrouwen. De brouwers houden in feite niet genoeg rekening met de vrouwen. Maar het zijn wel de vrouwen die meestal de boodschappen doen en ze kopen in feite liever een paar flesjes SpeciaalBier dan een bak pils. Het is dus belangrijk dat er een paar Bierminnende vrouwen, met media-uitstraling, zoals Sophie Van Rafelgem, hun Bierkennis op een zeer hoog peil weten te brengen en hun kennis en inzage in het Bier overbrengen naar Bierliefhebsters en waarom niet, ook naar de Bierliefhebbers.

Stefaan Coutteneye van het Bierrestaurant Hommelhof in Watou verdient het om hier vermeld te worden. Stefaan is een van de pioniers van het koken met Bier, zonder daarom fanatiek te zijn. Op zijn heerlijke menu’s kunnen de gerechten met bijpassende Bieren of  bijpassende wijnen opgediend worden. Het is de klant zelf die beslist of hij wijn of Bier wil drinken.

Nu is er ook Simon Coutteneye, de zoon van Stefaan, die de Bierpassie van zijn vader heeft meegekregen en af en toe, wanneer hij de tijd hiervoor heeft, de kookpannen van zijn vader pakt om er Bier in te brouwen. Hier komt nog wel iets van !

Dat de keuken van t’ Hommelhof  heel goede gerechten bereid blijkt uit het feit dat heel veel Franse lekkerbekken massaal de grens overschrijden om hun benen onder de tafels van ’t Hommelhof te steken.

3 Bier & wijn… Ik vind beiden lekker, elk op zijn tijd. Maar daarom moet de Bierkultuur de wijnkultuur niet achternalopen. Of wel ? 

Bier is Bier en wijn is wijn. Beiden hebben hun plaats in deze wereld, maar rondom wijn heeft zich een grote wijnaura gevormd, daarentegen rondom Bier heeft er zich (nog) geen vergelijkbare “aura” ontwikkeld. Kijk bvb. naar de dikke weekendedities van onze kranten en tijdschriften. Bijna allemaal wijden ze wekelijks aandacht aan wijn en geen enkele aan Bier. Inderdaad mogen de inwoners van Belgenland, wanneer Bier ter sprake komt, wat meer chauvinis-tisch zijn.

In bijna heel de wereld wordt het Bier duurder verkocht dan bij ons. Bier mag van de Belg niet duur zijn. Niemand struikelt over het feit dat de meest gedronken zwarte frisdrank in een café duurder geprijsd is dan een pint Bier. In Italië was ik op een terras, daar was op de kaart een fles Prosecco ( Italiaanse schuimwijn ) geprijsd aan 12.5 € en een fles Saison d’Erpe-Mere was er geprijsd aan 13.5 €.  Een fles Bier duurder betalen dan een fles wijn, zoiets kan in “het land van het Bier” niet ! Opgelet, ik ben niet tegen het drinken van een goed glas wijn. Ik kan daar ook van genieten en het mag zelfs wat geld kosten. Het is ook opmerkelijk dat er landen zijn waar, ter begeleiding van een menu, soms voor Bier en soms voor wijn gekozen kan worden, ja Bier & wijn door elkaar. Wij zijn ver van de spreuk “Bier op wijn is venijn en wijn op Bier is plezier” .

4 a In de brouwerswereld heb je de produktiemensen die achter de schermen héél belangrijk werk verrichten. Kent u zo iemand die het verdiend om, bij deze, in het daglicht te worden gesteld en waarom verdient deze persoon uw erkenning? 

Brouwer Olivier Dedycker van Brasserie Dupont is er in geslaagd om de Bieren van Dupont in hoeveelheid te ontwikkelen, de brouwerij te moderniseren en dit allemaal met behoud van en respect voor de vroegere recepten. De Saison Dupont is de wereldwijde referentie van de Saison Bieren.

Brouwer Hugues Dubuisson, was een van de eersten die het risico nam om goed, infectievrij  Bier, met veel respect voor het Bier en de consument, op hout te laten rijpen. De “Bush de Nuit” en de “Bush Prestige” zijn beiden prachtige nieuwe Bieren, waarvan een rustpauze in houten vaten een smaakrijk en lekker resultaat oplevert. Nu zijn er velen die dit doen, maar de meerderheid controleert de temperatuur niet en sommigen doen hun mislukte, verzuurde brouwsels, in houten tonnen. De “Biersnobs” zullen er wel veel, soms heel veel geld voor geven. ( n.v.d.r. Nima Hadian, een Usaanse distributeur proefde eens zo’n gedrocht in een bar: gelukkig had deze man zin voor humor en zei: “50 dollar for a bottle of vinegar, that’s expensive J”).

Op wereldvlak lijken de Belgische brouwers in slaap te zijn gedommeld. Vele van onze nieuwe brouwerijen vinden er niets beters op dan om de zoveelste Dubbel of Tripel op de markt te brengen, maar ze hebben geen schijn van kans dat ze DE referentie, de Westmalle Tripel, kunnen benaderen.

Indien er een vernieuwende & nieuwe brouwerij vermeld moet worden, dan is dat Brasserie de la Senne, deze brouwerij heeft voor lichtalcoholische Bieren gekozen die toch smaakvol en lekker zijn. Gezien het toenemend negatief imago van overdreven alcoholverbruik, zijn zulke Bieren zeker de toekomst.

Over vernieuwende Bieren gesproken, de Château d’Ychouffe is werkelijk iets vernieuwends, dit toont aan dat een brouwerijgroep als DUVEL-MOORTGAT toch ook open staat voor innovatie. Voor dergelijke brouwerijen is het belangrijk dat ze oog blijven hebben op hun klassiekers en daarnaast af en toe nieuwigheden ontwikkelen.

Brouwer Jan Adriaenssens, Van zijn opdrachtgever, de Westmalle brouwerij mag hij niets, maar dan ook niets, veranderen aan de smaak van het Bier. Jan tovert zichzelf steeds weg door steeds hetzelfde te brouwen. Consistentie vereist veel meer brouwkunst dan telkens met iets nieuws af te komen. Daarom ook respect voor zulke brouwers en brouwerijen die bijna een eeuw lang hun “vlaggenschipBieren” blijven verfijnen en verbeteren.

4 b Wie “A” zegt moet “B” zeggen, dus heb je in de brouwerswereld “marketingmensen” en/of “verkoopsmensen” die op een geniale wijze van een Bier een bestseller weten te maken. Kent u zo iemand of een team die het verdient om, bij deze, in het daglicht te worden gesteld en waarom verdient deze persoon uw erkenning? 

Uit de marketingwereld ken ik niemand. Ik ken wel mensen uit de productie wereld, zoals Hedwig Neven, Jean-Marie Rock, Rudi Ghequire...

De marketing kan eerder iets kapot maken omdat ze de voeling met het Bier niet heeft. Rudi Ghequire, de site manager van Rodenbach, vertelde mij dat er  een foeder een uitzonderlijk lekkere Rodenbach basisBier bevatte. Het zou de moeite zijn om zoiets, onder de naam Rodenbach Vintage, apart af te vullen. De marketing hield er zich zolang mee bezig dat het Bier over haar hoogtepunt was en dat het niet meer de moeite loonde om van dit foederBier een aparte afvulling aan te maken.

5 Het is een “must” dat elk Belgisch Biercafé dat zich respekteert een aparte lijst heeft voor de TrappistBieren. Wat vindt u hiervan? 

Het is geen must dat alle trappisten op een aparte lijst voorkomen op een Bierkaart. Een trappist moet er steeds wel bijzijn, een café zonder trappist is als een café zonder Bier. Wel zou het goed zijn zijn dat het woord trappistenBier en het woord abdijBier tussen haakjes, naast de naam van het Bier op de Bierkaart prijkt.

Wat mij stoort in de aparte trappistenlijsten is dat regelmatig de trappist van Westvleteren op de kaart staat. Meestal is dit Bier er niet en wanneer het er is dan ben je zeker dat het in het zwart wordt verkocht want er kan geen Westvleteren op factuur aangekocht worden.

6 Is de slogan « België Bierland » overroepen of terecht ? 

België Bierland is terecht, 

Omdat 1:
wij het enige land ter wereld zijn waar alle gistingswijzen worden toegepast:
De spontane gisting, de gemengde gisting, hoge gisting, lage gisting. (n.v.d.r. met Boon, Rodenbach, Palm & Steenbrugge, Bock Pils en Estaminet presteert Palm het om alle gistingsmethodes in huis te hebben).

Omdat 2:
Wij zijn een land met heel veel klassieke Bierstijlen:  Tripel, Dubbel, Saison, WitBieren, Geuze.

In tegenstelling tot België heeft Nederland haar klassieke Bierstijlen ( stout & witBier, kuitBier ) verloren, en steden als Haarlem, Gouda en Delft zijn hun faam als Bierstad, vooral gespecialiseerd in het brouwen van kuitBier, kwijtgeraakt (n.v.d.r. Kuit of kuitBier is een Bier dat werd gebrouwen uit tarwe, haver en gerst. In tegenstelling tot gruitBier werden de kuitBieren niet op smaak gebracht met een kruidenmengsel).

Dank zij de opkomst van eerst het Belgisch en nu het Duits witBier, begonnen de Nederlandse brouwers terug met het brouwen van witBier. België is in feite “Het Koninkrijk van het Bier”

7 Met de Europese normen is het risiko heel groot dat de kleinere of beginnende brouwers in problemen komen. Een optisch flessenkontroleertoestel kost al gauw € 200 000. Dit is slechts een voorbeeld van wat Europa de brouwers kan opleggen. U kent waarschijnlijk nog andere voorbeelden ? 

Het is heel vriendelijk van Europa om zich om ons te bekommeren, maar het kleinschalige verdwijnt omwille van de hoge kosten die Europa aan onze bedrijven wil opleggen. Mijn relatie met het voedselagentschap is ok, alhoewel wij hier met een kafkajaanse toestand zitten: wij krijgen jaarlijks een opmerking omdat onze autocontrolestatus niet is goedgekeurd. Hier kan aan verholpen worden door beroep te doen op een externe firma. Maar die éénmalige kosten lopen zo hoog op, dat wij goedkoper af zijn door een jaarlijkse boete te betalen.

De ecologische voetafdruk kan de kleintjes ondersteunen, want lokaal zal “hip” worden, het zal zelfs een “must” worden want vroeg of laat zal de ecologische voetafdruk belast worden. De kleintjes zullen er voor moeten zorgen dat ze rondom hun brouwerij hun Bier kwijt raken, want de export zal omwille van de ecologische voetafdruk tegenwind beginnen te krijgen. Een kleine brouwer die lokaal verkoopt heeft ook voeling met zijn markt rondom zijn schoorsteen. Nogal wat kleine brouwers hangen te veel af van de goodwill van hun invoerder. Waar Europa onze instanties een duwtje zou mogen geven is het feit dat alle ambachten niet gelijk zijn voor de wet. Nu kan om het even wie een brouwerij beginnen, daar waar een bakker en een slager de nodige papieren moet kunnen voorleggen.

Onze brouwers zouden er gezamenlijk voor moeten zorgen dat de kwaliteit van de geproduceerde Bieren hoog blijft. Jammer genoeg zijn er een handvol knoeiers, welgekend in ons Bierwereldje, die er in slagen om jaarlijks misschien 5%  in België te verkopen en het overblijvende uit te voeren. Die 95% uitgevoerd “ambachtelijk” Bier haalt wel de reputatie van België Bierland in het buitenland naar beneden. In een tijd dat alles en nog wat gecontroleerd wordt is het ongelooflijk dat dergelijke brouwerijen nog niet gesloten zijn. Het voedselagentschap zou hier toch eens haar neus in mogen steken want hygiëne, kwaliteit en controle moet er zijn.

Het voedselagentschap is soepel met onze brouwerij want ze gaan akkoord dat onze botteldatum eveneens het lotnummer is.

De Belgische Brouwers ( B.B.) zouden een betaalbare deur moeten openen voor de kleinste brouwers van België. Ik denk dat 1/3 van de Belgische brouwers geen lid is van de B.B. omdat het lidgeld voor deze brouwers te hoog is. Het zou goed zijn dat deze kleine brouwers zich verenigen, lidgeld voor 1 vereniging betalen en als dusdanig enkele vertegenwoordigers sturen naar de vergaderingen van de B.B. Met slechts één stem zal dit niet storend zijn voor de B.B. maar op de vergaderingen van de B.B. kan de zienswijze van de kleinste brouwers wel eens verrijkend zijn, want het zijn allemaal mensen die 24/24 uur met hun vak bezig zijn. In feite vormen deze mensen een ideeëntank die tot nu toe nog steeds niet is aangeboord door de Belgische Brouwers.

8 Bij de USANEN is Belgisch Bier momenteel zéér populair. Zo populair dat ze onze Bieren beginnen te clonen. Wat denkt u van deze evolutie ?

Het is fijn dat een groot Bierland onze Bieren erkent. Ze moeten er wel weten dat Belgian niet hetzelfde is als Belgian Style. Champagne is ook niet hetzelfde als “Mousseux”. Daarom blijft het woord “IMPORTED” momenteel belangrijk op onze flessen. Dit zal duren tot het besef “drink local” de bovenhand heeft genomen.

9 Dort, Deense Pils, Engelse Bieren kenden destijds een groter succes in België dan nu. Waaraan kan dat liggen ? Is de Belg dan toch een chauvinist ? 

Het België gevoel is met ons Bier 100% aanwezig. Bier houdt de Belgen samen. De Belgen zijn wel een bizar volkje, ze worden pas Bierchauvinist voor het Belgisch Bier wanneer ze in het buitenland zijn. Van de Fransen kan een Belg toch nog iets leren. De Fransen drinken dikwijls elke zondag een fles Champagne juist om een goed moment op een vrije dag te onderlijnen. De Belg heeft dit niet, hij drinkt alle dagen speciaalBier. Dit maakt volume, maar het product mag niet veel kosten want het is voor dagelijks verbruik. Armand De Belder gaat hiertegen in en stuurt er op aan dat de geuzeliefhebber in de week een gewone geuze drinkt en op zondag een speciale, duurdere geuze.

De quote van het gesprek:

Er moeten meer zondagBieren ( n.v.d.r. hey, een nieuw concept ! ) op de markt komen, alsook het bewustzijn bij het publiek om ’s zondags iets speciaals te drinken. ( Jef VDS, 15 februari 2014 ).

10 Welk is uw « onvergetelijkste » Bierherinnering ? 

Toen ik mijn boek over de trappisten aan het schrijven was, vond ik het verstandiger om met mijn mobilhome naar Chimay te rijden. Ik heb mij dat nooit beklaagd en het werd een van mijn beste Bierige herinneringen Ik werd uitgenodigd om hun Bieren te komen proeven. In gezelschap van  Paul Arnott, de toenmalige schotse brouwer en Père Thomas zaten wij daar in een stille ruimte. Wij waren van elkaar gescheiden door tussenschotten, de Bieren werden uitgeschonken in purperen glazen, wij konden de kleur en de schuim van de Bieren niet zien. De stilte was beklijvend, dit bracht het ervaren van de proefernst op een voor mij ongekende hoogte, het proeven was zeer moeilijk want de Bieren lagen heel dicht bij elkaar. Daarna werd het uiteraard gezelliger, maar deze ingetogen stilte tijdens het proeven vergeet ik nooit.

 
+ 1 Welke vraag had u graag gehad dat ik zou hebben gesteld ? Dus: uw vraag & uw antwoord ? 

Vraag: Jef, wat denkt gij over al die bierfirma’s?

Antwoord: Vroeger, enkele tientallen jaren geleden juichte ik die Bierfirma’s toe! Na al die etiketBieren (Bieren van grotere brouwerijen die verkocht werden onder een eigen etiket) kwamen de zogenaamde Bierfirma’s op de proppen. Zij verkochten geen etiketBieren, maar originele  Bieren  die zij weliswaar niet zelf brouwden. Dat vond ik al een stap vooruit in de goeie richting! Maar dat systeem is uit de hand gelopen: steeds meer dergelijke Bierfirma’s deden zich voor als echte brouwerijen zodat ze de indruk verwekten dat zij ‘hun’ bier zelf brouwden terwijl zij daar voor geen millimeter tussenzaten. Dat is natuurlijk bedrog en  brengt de ganse Belgische brouwwereld schade toe. Besluit: Bierfirma’s die het spel eerlijk spelen en er vooruit komen dat zij hun Bier laten brouwen - voor mij geen probleem, maar die kerels die volhouden dat zij hun Bier brouwen terwijl het ergens anders gebrouwen wordt, daar krijg ik grijze haren van (alsof ik die nu nog niet zou hebben). En wat nog erger is:  niemand doet iets om die kerels te ontmaskeren. De pers (veelal jongens en meisjes die over alles en nog wat moeten  schrijven) bijvoorbeeld laat zich in de luren leggen door die mooipraters (want dat kunnen ze meestal zeer goed)  zonder te controleren of er een brouwinstallatie te bespeuren valt (wat toch niet moeilijk kan zijn). Weg er mee!

“Beersommelier Collection”

Het kan ook anders… en het toeval wil dat Ben Vinken in samenwerking met Delhaize een mooi projekt heeft ontwikkeld. Het gaat hem om de “Beersommelier Collection” dat in de loop van dit jaar 4 Bieren zal uitbrengen: Ben’s IPA, Ben’s Strong Dark, Ben’s Golden en Ben’s Triple. Ben bepaalde in samenspraak met de Bieraankopers van Delhaize en de brouwer van Anders de richting waarnaar de Bieren gebrouwen diende te worden. Alle Bieren zijn momenteel nog niet uit de brouwketels van Br. Anders te voorschijn gekomen. Wel komt dit Bierprojekt met veel respect voor de consument op de markt en is er geen geheimdoenerij is over de herkomst van de “Beersommelier Collection”. Bravo aan de initiatiefnemers en bedankt voor de eerlijke communicatie.

 

 

 

Bron: Chris Bauweraerts, Bierpassie Magazine 64, 2014