Brugse Zot: verfrissend, dorstlessend en smakelijk in sabayons en marinades

Brugse Zot: verfrissend, dorstlessend en smakelijk in sabayons en marinades

Brugse Zot van 6% vol. alcohol, hoge gisting met nagisting op fles is niet alleen verfrissend en dorstlessend, maar ook smakelijk om in gerechten te verwerken. Dit heeft het panel van Bier Passie Magazine kunnen ervaren met de biermaaltijd, die na de degustatie van excentrieke bieren op 25 juli in de brasserie van De Halve Maan in Brugge werd gepresenteerd.

Een mootje verse zeewolffilet verrijkt met een licht schuimige sabayon met een iets zwaarder brouwsel (Dilemma) waaruit de huidige Brugse Zot is voortgekomen, was een aangenaam begin. De zeewolffilet was stevig en subtiel gebakken en omgeven door knapperige rucola en zeekraal. De schaars verwerkte roze peperkorrels gaven raffinement aan dit voorgerecht dat werd begeleid door Brugse Zot. Een zeer geslaagde combinatie!

Dat menig bier en in dit geval Brugse Zot goed in een marinade past, bewees kok Wouter Casier, sinds maart werkzaam in de keuken van de brasserie, met een in dit bier gemarineerd varkenshaasje. Boterzacht van smaak met een subtiele smaak van het bier en geserveerd met verse beetgare groene asperges, knapperige groentjes en een fluweelzachte saus. De versheid van de ingrediënten was duidelijk herkenbaar en wordt gegarandeerd door gewaardeerde leveranciers uit de directe omgeving van Brugge.

In het nagerecht van roomijs met lichtbevroren framboosjes was Liefmans frambozenbier verwerkt. Kortom een smakelijk menu, waarin de bieren goed tot hun recht zijn gekomen.

Op aanvraag worden speciale biermenu’s met Brugse Zot en andere bieren uit de regio bereid. De kaart van de brasserie vermeldt naast biersoep en Vlaamse hoevekazen veel kleurrijke salades, zoals ondermeer Haringsalade met zoete appel en dille, Gandaham met frisse meloen en Charlotte aardappelen met gerookte eendenborst. Na een rondleiding door de familiale brouwerij, waarin tevens een brouwerijmuseum is gevestigd, is het onder het genot van een Brugse Zot goed vertoeven op het terras en in de brasserie van De Halve Maan.

Huisbrouwerij De Halve Maan

Walplein – 9000 Brugge

 

Han Hidalgo

Bron: Ben Vinken