Duvel & Jazz: een wereld op zich

Duvel & Jazz: een wereld op zich

 

Duvel en Jazz hebben iets met mekaar. Het begint allebei met een D. Een Jazzliefhebber is dikwijls ook een Duvel-lover. Hij houdt van een laid-back sfeertje, is gewoonlijk wat ouder, neemt de tijd om kwalitatieve muziek te beluisteren en wil daar een stevige pint bij. Kris Baert, de PR-man van Duvel had dat al lang in de gaten en bouwde de laatste jaren een sponsordossier uit om U tegen te zeggen.

Om dit alles in de verf te zetten nam Kris ons mee naar een optreden van Toots Thielemans op het Blue Note-Jazzfestival in de Bijloke te Gent. Dit festival, genoemd naar het beroemde platenlabel,  werd dit jaar voor de eerste keer gehouden en was meteen een schot in de roos. Meer dan 6000 jazzliefhebbers maakten hun opwachting voor grootmeesters als El-vin Jones, Abdullah Ibrahim, Don By-ron en Dave Holland, om er maar enkelen te noemen. Wij hadden de eer om een heel stemmig concert van de tachtigjarige Toots te volgen, met nog enkele duetjes met Paul Michiels, ook al zo’n notoir Duvel-lover. Het festival had plaats in volle Gentse Feesten, en daar laat Duvel zich ook niet onbetuigd om fors de Jazz-muziek te steunen. Het heeft er een tentenstructuur staan, het “Duvel Droomschip”, op het Gouden Leeuw-plein in Gent. Daar kunnen jonge jazz-musici hun kunsten laten horen en meedingen naar de eervolle titel van ‘Jong Jazztalent in Gent”. Zo sponsorde Duvel de afgelopen tien jaar op de Gentse feesten meer dan 120 optredens. 

We vroegen Kris naar zijn verdere plannen met dit thema. Hij vertelde ons dat “Duvel en Jazz, een wereld op zich” zeker verder gezet wordt, en dat er ook meer Jazz-avonden in Duvel-café’s zullen komen. Het is een sterk thema, dat niet door andere bieren is benomen. Jazz past wonderwel bij Duvel, en je zal die twee nog vaak tegenkomen, als het aan Kris ligt.  De foto bij dit artikel zegt alles: een saxofoon die langzaam overgaat in een Duvel-glas. Om rustig te consumeren en met alle zintuigen te beleven! 

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2002, nr. 16