DUVEL, de referentie

DUVEL, de referentie

Daniel Krug, de jonge international managing director van Duvel Moortgat, heeft zelf roots in de champagne, waar voorouders van hem het merk Krug uitbouwden tot een internationaal topmerk. Gaat hij hetzelfde doen met Duvel?

We vroegen het hem zelf, in zijn bureau te Breendonk, net terug van een field visit in Frankrijk. Sinds Duvel Moortgat beursgenoteerd is, staan de verwachtingen hoog en is de algemene teneur bij de beleggers … dat er nog niet zoveel gebeurd is. 

IIs de ambitie van Duvel Moortgat nog altijd om met Duvel de Heineken van de speciale bieren te worden? 

Beschouw ons eerder als een kleine Guinness. Guinness is een bier met unieke produktkarakteristieken en een zeer sterk merk dat wereldwijd beschikbaar is. Wij zijn kleiner, België is een klein land, en we hebben t.o.v. Guinness nog een lange weg te gaan, maar we hebben zeker heel wat troeven in handen om Duvel met een dergelijke strategie succesvol verder uit te bouwen.

Komt u zelf uit het bier? 

Neen. Ik kom uit de Franse retailgroep “GrandVision”, die 11.000 personen tewerkstelt in 15 landen. Ik was co-algemeen directeur van Benelux, waar we de optiekketens “Grand Optical” en “Clara Clara” hebben gelanceerd en de onderneming Vision Express hebben overgenomen. Je vindt ze vandaag in onze belangrijkste steden.  In Belux realiseerden we in 2000 een klein miljard Bef omzet. 

Uw missie is hier de internationale ontwikkeling? 

Ja, de interne en externe groei verder doorzetten. Onze eigen merken verder uitbouwen in het buitenland in samenwerking met importeurs of door de touwtjes in eigen handen te nemen zoals in Frankrijk met Duvel Moortgat France. Samenwerkingsakkoorden in een bepaald land afsluiten met een brouwerij of een grootdistributeur zou misschien ook interessante perspectieven kunnen bieden voor Duvel. Daarnaast zijn er ook acquisities, zoals recentelijk de brouwerij Bernard in Tsjechië.

Neem Tsjechië. Wat is uw opzet daar? 

Op korte termijn willen we vooral de marktpositie van brouwerij Bernard in het segment van de Premium bieren verhogen, en hiervoor voorziet het investeringsplan in prioritaire inspanningen voor communicatie en distributie. Het hele project is echter ook op lange termijn bedacht. De koopkracht zal stijgen in dat land, en alles is in beweging. Ik zag er tijdens mijn laatste bezoek een nagelnieuwe Carrefour, die je zo in Parijs zou kunnen neerpoten.
Op middellange termijn zal brouwerij Bernard dus ook een springplank kunnen worden om Duvel en de andere speciaalbieren van onze groep te introduceren op de Tsjechische markt en mogelijkerwijze verder in Centraal Europa. Tsjechië is hiervoor een ideale keuze aangezien het net zoals België beschikt over een rijke biercultuur waar vakmanschap centraal staat. 

Een transfer van productie en marketingknowhow?

Zeker, maar er zit ook een heel sterk management. Bernard is een vechter en hij kiest sterke mensen om zijn zaak uit te bouwen.

Komen er nog acquisities?

We volgen de opportuniteiten in de markt, maar zijn selectief. We schenken ook heel veel aandacht aan onze interne groei.

Welk zijn jullie prioritaire markten daar?

Nederland, Frankrijk, Groot-Brittanië en de Verenigde Staten.

Hoe gaan jullie daar groeien?
In Nederland groeien we verder dankzij ons eigen commercieel team die door Frank van Noort geleid wordt. Sinds 2 jaar maken we ook deel uit van het logistiek platform BSB dat een efficiënte logistiek en facturatie verzekert aan de laagste prijs.
In Frankrijk (Lyon) hebben we begin dit jaar ons eigen filiaal Duvel Moortgat France opgericht. We bewerken de horeca en food met een team van zes mensen en lokaal gemanaged door Patrick Grevendonk. Dit wil zeggen dat daar waar we vroeger met een importeur werkten, vandaag onze eigen mensen de aankopers en de “chef de Rayons” van de grote ketens gaan bezoeken, alsook de bierhandelaars die de horeca bedienen. Dit laat ons toe een beter inzicht te krijgen in de Franse markt, de juiste strategie en objektieven vast te leggen en veel sneller en gefocust op de bal te spelen. 
Net zoals in Nederland hebben we tevens een distributieplatform gecreëerd, Groupement des Bières Spéciales genaamd. We doen dit samen met Chimay en Castelain. Waarschijnlijk zullen er in de toekomst nog nieuwe leden bijkomen.
 
Kunt u dat baas met 6 man?

Dit laat ons zeker toe de volgende jaren vooruitgang te boeken. In de grootwarenhuizen moeten we echter onze aanwezigheid nog verhogen. Een contract afsluiten met een keten is één, maar de uitvoering ervan op het terrein is een andere zaak. Daar werken we nu aan.

Krijgt u niet meer concurrenten?Als we vandaag een proeverij met ons magazine zouden organiseren, zouden we zeker 10 bieren vinden die dicht bij Duvel liggen qua product en merkbeeld. Succes wordt altijd gekopieerd.

Dat succes gekopieerd wordt, zal wel kloppen. Dat moet ons echter niet afschrikken. Het spoort ons aan telkens weer vooruitgang te willen boeken door de lat hoger te leggen.

Wat is uw perceptie van het merk na negen maanden on the job?

Naast de uitstekende kwaliteit van het product, is het een zeer sterk merk met een hoge notoriëteit. In het buitenland is Duvel soms meer gekend als verdeeld. Er is dus duidelijk nog veel potentieel.
Duvel is een uniek bier, met een eigen glas en schenkritueel….en er zit een sterk bedrijf achter, waar iedereen heel erg “Duvelminded” is. 

De grote successen in de bierwereld waren altijd “monoculturen” (Jupiler, Palm…)

Inderdaad. Als er voor een merk gevochten wordt, gaat het vooruit. Zoals ik net zei, is het een grote troef een sterke bedrijfscultuur te hebben dat gefocust is op één of een paar merken.

Met Duvel moet de doorbraak toch lukken, want het is de referentie van het Belgisch speciaal bier?

Wij gaan er in elk geval voor. 
In totaal zijn er een tiental mensen bezig met de internationale ontwikkeling. We exporteren al 20% van onze productie en willen dit optrekken naar 40%, hetgeen gemiddeld in België vandaag wordt uitgevoerd. Als Duvel daar het referentiebier qua product en imago van kan zijn, is dat meegenomen.

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2001, nr. 13