Arty Duvel

Arty Duvel

Dat Duvel zich al lang met kunst heeft verbonden, verbaast niemand nog. Het is een ‘arty” biermerk geworden, en dan vooral door te spelen met het glas. Het Duvel-glas is dan ook een ikoon in de Belgische bierwereld en ver daarbuiten. Het was een van de eerste glazen in deze vorm die je op de Belgische terrassen kon zien, zo begin jaren zeventig. Het merk wordt bijna vereenzelvigd met het glas, en het lag dus voor de hand om hier iets mee te doen.
De Duvel Collection

Na een geslaagde eerste editie, lanceert Duvel Collection een tweede reeks. De Belgen Daan en Arne Quinze en de Nederlandse illustrator Stefan Glerum zorgden dit jaar voor een creatief design. 
 
• Arne Quinze (België)

De Belg Arne Quinze maakt beeldhouwwerken, tekeningen, schilderijen en groots opgezette installaties. Deze autodidact, die in het midden van de jaren tachtig begon als straatgraffitiartiest, werkte zich op tot een internationaal succesvolle kunstenaar. Arne Quinze werd wereldberoemd door zijn houten constructies waarbij hij nieuw leven blaast in gebruikte materialen door ze te recycleren in intrigerende nieuwe vormen. Hij creëert ook complexe kunstwerken en video-installaties waarin hij zijn visie weergeeft op hoe mensen zichzelf en de maatschappij zien, nu en in de toekomst. Arne Quinze : “Mijn werk is een uiting van mijn eigen gedachten. De toeschouwer is vrij om ze te interpreteren hoe ze dat zelf willen”. 
In Quinzes schilderij “My Safe Gardens”, zijn eerbetoon aan de grote impressionist Claude Monet, worden verleden en heden op ingenieuze wijze aan elkaar gelinkt. Het schilderij nam een prominente plaats in tijdens het festival ‘Normandie Impressioniste’ 2010 in Rouen, waarin de Franse stad hulde bracht aan haar impressionistische kunsterfgoed. Een speciaal daarvoor ontworpen adaptatie van dat werk is Arne Quinzes bijdrage aan de beperkte uitgave van Duvel Collection 2011.

• Daan Stuyven (België)

Artistieke duizendpoot Daan Stuyven is het best bekend voor zijn muzikale ondernemingen als zanger en gitarist, als dé frontman van de groepen Dead Man Ray en Daan, maar heeft daarnaast ook nog soloprojecten lopen. Fans beschrijven Daan als “The Belgian King of electro-kitsch-rock music” en hij experimenteerde met verschillende stijlen van rock en pop tot elektronische muziek en dance. Hoewel hij dikwijls vergeleken wordt met Johnny Cash, Nick Cave en Serge Gainsbourg, ontwikkelde hij met succes een heel eigen stijl. Daan: “Het leven van een rockster komt nog het dichts in de buurt van dat van een kind.”
Voor Duvel liet hij zich fotograferen als de Bad Boy met als duivels rugnummer 666, in de traditie van de notoire mugshots van Johnny Cash, Sinatra en Steve McQueen.

• Stefan Glerum (Nederland)

Illustrator Stefan Glerum uit Amsterdam is één van de rijzende jonge sterren van de kunstwereld. Glerums aparte kijk op het echte leven is heerlijk nostalgisch maar getuigt ook van veel inzicht en hij voert zijn zwart-humoristische waarnemingen uit met perfect vakmanschap. Stefan Glerum: “Ik probeer typisch jongensachtige passies te combineren met populaire thema’s.”

Stefan Glerum is geïnspireerd door de klare lijn, Bauhaus en Art Deco. Hij tekent het liefst vanuit zijn jeugdfascinaties: raceauto’s, vliegtuigen, ridders. In het ontwerp dat hij voor Duvel maakte, keert het bouwen van blokken terug in volwassen vorm. Hij bouwde met geometrische vormen en typografie een gestileerd duel.

Foto: Daan Stuyven en Arne Quinze bij de lancering in café Storm van het M.A.S., een lokatie geheel in de lijn van het onderwerp!

Hoe verzamelen?

Vanaf einde mei 2011 worden trouwe klanten beloond met een gratis glas bij aankoop van een krat Duvel in geselecteerde supermarkten, drank –en bierhandels. De actie start eerst bij de drank-en bierhandel, nadien in de supermarkten. Daarnaast zijn de Duvel Collection glazen te koop via de website www.duvelcollection.com of via de Duvel Shop (Breendonkdorp 66, 2870 Puurs). Vanaf 7 juni is de Duvel shop elke zaterdag open van 11 uur tot 13.30 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur (behalve op feestdagen) en na een brouwerijbezoek. De prijs voor een designglas bedraagt 8 euro. 

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2011, nr. 51