Bier & gastronomie Brasserie Zytho

Bier & gastronomie Brasserie Zytho

Eindelijk! Antwerpenaren die van beer & food pairing houden kunnen nu massaal afzakken naar Brasserie Zytho in Kontich, een initiatief van Kevin Strubbe. Bierpassie Magazine is bijzonder fier om dit aan te kondigen. Het voelt aan of het jarenlange werk om restaurants met bier te promoten zijn vruchten begint af te werpen. Natuurlijk gingen we ook ter plekke proeven…. En keerden tevreden naar huis.

In het stemmige, ietwat strak ingerichte restaurant is het gezellig druk als we arriveren op een doordeweekse dag. Het aperitief van het huis is verrassend: een parelende Belgische schuimwijn, “zilveren parel Genoelselderen” aangelengd met Liefmans Cuvée Brut. Normaal ben ik niet gek van dit soort toestanden maar ik moet zeggen: het smaakt en is een feest van fraîcheur. Mijn tafelgenoot neemt de garnaalkroketten met frisse zuren van tomaat en Aceto Balsamico als voorgerecht, ik ga voor de carpaccio van Belgisch rund. De garnaalkroketten zijn volgens de regels van de kunst gemaakt, vers, smeuïg met een echte garnalensmaak: dat belooft voor de rest. Uiteraard serveert Zytho hier een klassieke Rodenbach bij. De carpaccio, die een tartaar blijkt te zijn, fijn met de hand gesneden rundsvlees met een emulsie van olijfolie, limoen en pesto van waterkers, heeft alles wat een voorgerechtje moet hebben, licht, tasty…en daarbij dan een frisse Saison Dupont, dat kan niet stuk. Leuk is dat men op de kaart ook de “reason why” vermeldt, de reden waarom de pairing werkt. Hebben ze misschien in mijn boek ‘Bier op het menu’ gezien? 

Onze redacteur Joost kiest als hoofdgerecht “Belgisch varken ‘Brasvar’ uit Nevele, de wang en het haasje, Mechelse asperges, jonge maïs, groene kool en huisgemaakte pickles”. Hij is in de wolken, want zijn lievelingsbier Duvel werd hier uitverkoren voor de pairing. Het klopt als een bus: de bittere groenten vinden een gedroomde partner in de bittere, stevige Duvel, die ook het varkensvlees wat beter doet verteren. Ik ga voor een klassieke zeetong Meunière, met romanesco, gekonfijte tomaat en gebakken Nicola-aardappel. Dit klassieke visgerecht heeft een intense smaak en een vettig karakter (in echte boter gebakken, met nog een kommetje botersaus als toegift). Hier is dus ook een stevig, maar bitter bier nodig, dat door het vet kan snijden en het palet opfrissen: de Chimay Blanche, of Tripel staat hier zijn mannetje.

Als afsluiter nemen we buiten nog een Gouden Carolus bij de sigaar, een pairing die niet op de kaart staat maar die de echte sigarenkenners wel kunnen apprecieren. Deze pairing-kaart is trouwens overweldigend. De keuze van bieren is niet volledig, maar voldoende. Alle grote bierstijlen zijn aanwezig. De gerechten zijn uiterst verzorgd, chef Mathieu Van Laeken (ex-Piva) leerde het vak bij Het District in Ekeren, la Volpe en het Lammeke. Hij heeft grote aandacht voor streekproducten, Mechelse asperges, Brussels witlof, Hoogstraatse aardbeien… voelen zich uiteraard kiplekker bij onze inheemse bieren. De jonge restaurantmanager Cas Goossens (foto) is de innemendheid zelve, iemand die weet wat mensen ontvangen is. Zijn verblijf bij het bekende restaurant Pastorale in Reet laat goede sporen na. Cas is ook leergierig, als ik met hem een praatje sla kom ik te weten dat hij mijn website zowat binnenste buiten gekeerd heeft. Dat horen we graag!

Durf

Een initiatief als Brasserie Zytho is zondermeer gedurfd. Er staan nog drie wijnen op de kaart, een rode, een witte en een rosé, voor de die hards. Een biermenu kan je krijgen met vier gangen voor de prijs van 42,50 eur pp, met aangepaste bieren voor 54 eur pp. Eerlijke en correcte prijzen, perfecte kwaliteit van de gerechten en een vriendelijke bediening, daar ga je voor op restaurant. Kevin Strubbe wilde dit project eerder in hartje Antwerpen opzetten, maar dit kon niet doorgaan. In projectontwikkelaar Tom Van de Plas vond hij de gedroomde partner om in zee te gaan. Het resultaat moet u echt eens gaan bezoeken aan de Koningin Astridlaan in Kontich. We moeten nu niet meer naar Brugge, Oostende, Liedekerke of Watou rijden: in ‘Koengtich’ weten ze ook van wanten!

Brasserie Zytho
Koningin Astridlaan 37
2550 Kontich
Tel. 03/2941441
Info@zytho.be
www.brasseriezytho.be

Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2012, nr. 56