Steenbrugge Blond

Steenbrugge Blond
Type
Abdijbieren
Alcoholpercentage
6,5 %
Kleur
Blond
Brouwerij
Palm Breweries
Website
http://www.palm.be/nl/steenbruggeBieren.php?b=STEENBRUGGE+Blond&page=
Land v. oorsprong
BELGIE

STEENBRUGGE BLOND

Het Abdijbier STEENBRUGGE Blond is een blond bier met een warme, volle smaak en een licht gerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel "Gruut".

Steenbrugge Blond is een Belgisch abdijbier van hoge gisting. Het is genoemd naar de wijk Steenbrugge in Assebroek, een deelgemeente van de stad Brugge.

Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier.

 

BROUWERIJ:

Oorspronkelijke abdij gesticht in 1084 door Sint Arnoldus, patroon der brouwers.

1084  Arnoldus van Tiegem
Arnoldus van Tiegem sticht in 1084 de Abdij van Oudenburg, promoveerde nadien tot bisschop van Soisson en werd later heilig verklaard. Drinkwater was toen nog onzuiver en verspreidde allerlei ziekten. Om zijn gelovigen hiervan te vrijwaren leerde hij hen bier te drinken i.p.v. water. Tijdens de periode van de pest werden zodoende velen van de dood gered. Begrijpelijk dat de brouwers hem benoemden tot hun patroonheilige.

1455 De Brouwerij DE GOUDEN BOOM
De Brouwerij DE GOUDEN BOOM is gelegen in de oude binnenstad van het historische Brugge waar een zekere Jan Hugheins bier brouwde sinds 1455. Generaties lang was er afwisselend een brouwerij, dan weer een stokerij.

In 2003 machtigde de prior van de Sint-Pietersabdij Palm Breweries om het Abdijbier Steenbrugge te brouwen. Hij droeg België’s grootste familiale brouwer op de erfenis van Sint-Arnoldus zorgvuldig te bewaren voor het nageslacht. Palm Breweries beloofde plechtig te waken over het unieke, oude recept.

Huidige Brouwerij:
Palm Breweries
Steenhuffeldorp 3
B – 1840 Steenhuffel

 

 

HET BRUGSE GRUUT

Het geheim van het Abdijbier STEENBRUGGE is het kruidenmengsel "Gruut" genaamd. "Gruut" verleent dit abdijbier zijn zalige smaak. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat karakter bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, "Gruuthuse" genaamd. In STEENBRUGGE Blond wordt deze middeleeuwse traditie verder gezet.

 

DE STEENBRUGGE GISTEN

Hoge gisten kunnen onderverdeeld worden in twee subfamilies: de subfamilie die een fruitig karakter aan het bier geeft en de subfamilie die een (fenolisch) gerookt karakter geeft. Een eigen giststam uit deze laatste subfamilie bepaalt het gerookt aromaprofiel van STEENBRUGGE Blond.

 

HERGISTING OP FLES

STEENBRUGGE Blond ondergaat een tweede gisting op fles. Tijdens de afvulling wordt een hoeveelheid suiker en gist toegevoegd die in de "warme kamer" vergist tot alcohol en koolzuurgas. Daarom hebben de bieren op fles enerzijds een licht hogere alcoholgraad dan hetzelfde bier op vat. De gistresten op de bodem van de fles beschermen het bier tegen oxydatie en dus tegen snelle veroudering van de smaak.

 

SCHENKEN

Eerste biergeut langs glaswand in schuin gehouden glas uitschenken en vervolgens glas recht houden, de fles dichter of verder van het glas weghouden om de hoogte van de schuimkraag te regelen en door het meesleuren van de stikstof uit de lucht een extra stabiele schuimkraag te vormen. Fles uitschenken in één vloeiende beweging zonder kolken, dwz. zorg ervoor dat tijdens het schenken de uitloop van de fles nooit volledig wordt afgesloten door stromend bier. Kolken belet de vorming en de regeling van een stabiele schuimkraag en woelt de 'fond' (= gistbodem die troebelheid en extra bitterheid geeft) op bij op fles hergiste bieren.

Bij het schenkritueel aan tafel laten we een bierrest in de fles. Reden: bij bieren hergist op fles bevat deze bierrest de 'fond' en laten we de consument zelf kiezen, naargelang zijn persoonlijke voorkeur, of hij het al dan niet mee uitgiet.

Bij 75 cl fles met 'fond' wordt bij overgang van het ene naar het andere glas de fles zo horizontaal mogelijk gehouden zodat de 'fond' niet opgewoeld wordt en het bier daardoor niet troebel wordt.

 

 

Ingrediënten:

Water, gertemout, hop, suiker, kruiden.

 

Hergist op fles (6,5 Vol. % Alc.),

Op vat (6,3 Vol. % Alc.)

 

Reacties

  • Jürgen Coudenys
    Jürgen Coudenys 3772 dagen geleden

    Foto en tekst erbij gezet ... en nu genieten van dit heerlijke kruidige gerstenat.