Brouwerij Contreras

Brouwerij Contreras
Adres
Molenstraat, 110
9890 Gavere
Land
BELGIE
Website
www.contreras.be
Jaar van oprichting
1818

1818 - Brouwerij Latte

Op het hoogste punt van Gavere stond in de 19e eeuw het landbouwbedrijf van de familie Latte. Het omvatte, naast de boerderij, ook een windmolen en een brouwerij. Ongewoon was de combinatie landbouwer-brouwer in die tijd niet. Het waren beide arbeidsintensieve stielen, die nog lang niet de huidige vormen van mechanisering kenden. Ze waren bovendien complementair. In de zomer werd op het veld het graan geteeld dat in de winter werd gemout en werd verwerkt in de eigen brouwerij.

De start van brouwerij Latte dateert uit 1818. In de tweede helft van de 19de eeuw werd het bedrijf geleid door Valère Latte. Die was niet alleen landbouwer en brouwer, maar daarbij ook nog eens gemeentesecretaris van Gavere. In 1898 verkocht de familie Latte de brouwerij aan René Contreras.

1898 - Verkoop van de brouwerij aan René Contreras

In 1898 verkocht de familie Latte de brouwerij aan René Contreras. René, ontvanger der accijnzen in Watervliet en afkomstig uit een familie met Spaanse voorouders, bezat reeds een brouwerij in Evergem. Het is onduidelijk wat hij toen gedaan heeft met de Evergemse brouwerij. Waarschijnlijk heeft hij toen de uitbating in Evergem van de hand gedaan of in pacht gegeven. De brouwerij in Evergem werd stopgezet in 1920.

Op het heraldieke familieschild staan een adelaar, een ster en een leeuw en deze wijzen duidelijk op een Spaanse invloed, meer bepaald de streek van Castilië en Estramadura, en leggen verder ook een link naar Bohemen. De oorspronkelijke familienaam was vroeger ‘de Contreras’, maar de kleine ‘de’ werd weggelaten toen de adel tijdens de Spaanse Revolutie in ongenade viel.

1920 - Verkoop van de brouwerij aan Marcel Contreras

In 1920 deed René Contreras zijn brouwerij in Gavere van de hand en verkocht ze aan zijn neef Marcel Contreras, geboren in 1901 te Dikkelvenne. Gezien de jeugdige leeftijd van Marcel werd de verkoopakte opgemaakt op naam van Paul Contreras, vader van Marcel. Paul Contreras zou echter nooit zelf enig uitstaans hebben gehad met de eigenlijke brouwactiviteiten.

1957 - Willy Contreras stapt in de zaak

Marcel Contreras, gehuwd met Marguerite De Bruyne, had twee zonen: Roland (die magistraat werd) en Willy. De oudste zoon Willy Contreras zou het bedrijf van zijn vader voortzetten en ging na het behalen van zijn diploma in 1957 naast zijn vader in de brouwerij aan de slag, om, na de dood van Marcel op 28 februari 1982, uiteindelijk de leiding alleen op zich te nemen.

2002 - Herlancering van het Maarts Tonneke

Vanaf 2000 kwamen Ann Contreras en Frederik De Vrieze in de zaak. Hun eerste 'wapenfeit' was de herlancering van het Maarts Tonneke, dat tot dan eigenlijk nauwelijks buiten de eigen gemeentegrenzen kwam. Een complete restyling – met onder meer een nieuw etiket waarop de naam Mars staat, voorzien van de ondertitel “Contreras’ Especial” om aan de Spaanse roots van de brouwersfamilie te herinneren – gaf het bier onmiddellijk een grotere commerciële bekendheid.

2004 - Start van Het Valeir biergamma

In 2004 werd gestart met het Valeir-gamma, met de lancering van Valeir Blond, een hooggegist bier van 6,5 vol.% alc., hergist op fles. Datzelfde jaar zag ook het X-Mas Beer het levenslicht, een kerstbier dat aanvankelijk in opdracht van een vereniging gebrouwen werd, maar nadien in het eigen gamma van de brouwerij opgenomen werd. In 2006 volgde Valeir Divers, een tripel-type van 8,5 vol.% alc., meteen een veel sterker bier dan ooit door de brouwerij geproduceerd werd. Nog in 2006 volgde dan Valeir Donker, dat eigenlijk in de herfst van 2005 al een try-out kende onder de naam Carlos, ter herdenking van voormalig burgemeester Carlos Dierickx van Gavere.

2005 - Ann Contreras en Frederik de Vrieze nemen de roerstok over

Vanaf de 21e eeuw namen Ann Contreras, de enige dochter uit het huwelijk van Willy Contreras met Madeleine D’Hauwers, en haar echtgenoot Frederik De Vrieze de roerstok geleidelijk over. Sindsdien werd de brouwerij stapsgewijze heringericht.

2007 - 'El Toro' of de Valeir Extra
In 2007 gaf de doortocht van de Ronde van Vlaanderen in Gavere aanleiding tot een nieuw blond bier van 6,5 vol.% alc. onder de gelegenheidsnaam El Toro. In het permanent aanbod bleef het bier nadien voortbestaan als Valeir Extra.

Awards

  • Beerhunter Michael Jackson roemde het streekbier Valeir Blond van Brouwerij Contreras als een van de verborgen juwelen. 

Bronnen

  • Corporate website Brouwerij Contreras
  • Gesprek met Frederik De Vrieze