Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu

Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu
Adres
Val-Dieu, 225
4480 Aubel
Land
BELGIE
Website
www.val-dieu.com
Jaar van oprichting
1997
Volg via
Facebook

De abdij

De abdij van Val-Dieu of abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Godsdal is een voormalige cisterciënzerabdij in de gemeente Aubel in de Belgische provincie Luik. De abdij werd door de monniken van Hocht, vlakbij Maastricht in 1216 opgericht. Volgens de legende, was de onbewoonde vallei waarin zij zich vestigden zo vijandig, dat de lokale bevolking het de "vallei van de duivel" noemden. De monniken hebben de vallei omgedoopt tot "Vallei van God" of «Val-Dieu» in het Frans. Later werd deze naam ook aan de abdij gegeven. De abdij van Val-Dieu is de enige Belgische abdij dat de Franse Revolutie heeft overleefd. 

De brouwerij

De bieren, die tegenwoordig op de abdij worden gebrouwen, vinden hun oorsprong in tradities die zijn overgenomen van de oorspronkelijke Val-Dieu monniken. Historisch stonden de Cisterciënzer ordes bekend als talentvolle brouwers. De ontwikkeling van die activiteit is in eerste instantie ontstaan uit de noodzaak om water drinkbaar te maken en weerstand te bieden aan de destijds veel voorkomende ziekten als dysenterie, cholera en tyfus.

Eeuwenlang, hebben de monniken het gisten bestudeerd. Ze maakten van het brouwen een wetenschap, door het creëren van speciale recepten die telkens weer werden verfijnd. Vandaag de dag worden de bieren in Val-Dieu gebrouwen geïnspireerd door de originele recepten van de monniken, trouw aan de traditie van de bieren met een her-gisting in de fles. De bieren zijn echte originele Belgische abdijbieren, gemaakt zonder toevoeging van aroma's, noch kruiden en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.

De geheimen van de brouwerij zijn het water en de gist. Hun gist wordt gekoesterd in de abdij. Biergist bestaat uit fungi (Saccharomyces cerevisiae) die zeer gunstig zijn voor het menselijk lichaam waardoor de bekende gistingen ontstaan. Dit resulteert in een bier dat rijk is aan vitamine B en mineralen en daarbij een krachtige anti-oxidant is. Het productieproces duurt 6 tot 8 weken, met volledige inachtname van de oorspronkelijke traditie. Het water komt uit het stuuwmeer van Gileppe. 

1984 - drankenhandelaar Corman uit Battice

Het eerste abdijbier Val-Dieu Tripel liet drankenhandelaar Corman uit Battice in 1984 door brouwerij Van Honsebrouck brouwen. Het was meer dan waarschijnlijk een etiketbier van Brigand. Voor het gebruik van deze naam betaalde de drankenhandelaar geen royalty's, zonder dat de paters hier problemen over maakten.

Concurrerend drankenhandelaar Joseph Piron uit Aubel wilde echter ook een abdijbier Val-Dieu laten brouwen en sloot met de paters een contract af, waarbij royalty's betaald werden in ruil voor het alleenrecht op het gebruik van de naam. Piron begon een brouwerij Brasserie d'Aubel op enkele kilometers afstand van de abdij met de bedoeling het abdijbier daar zelf te brouwen. Omdat de merknaam echter door Corman was geregistreerd, zonder medeweten van de paters, was Piron verplicht de merknaam van Corman te kopen. De brouwerij draaide niet zoals het hoort. Infecties maakten het nieuw gebrouwen bier ondrinkbaar en dure processen volgden, waarna de brouwerij in 1995 failliet werd verklaard.

Brouwerij d’Achouffe nam in 1996 een meerderheidsbelang in de in 1993 heropgestarte Brasserie Piron in Aubel. Toen een tijd later de commerciële partner in Brasserie Piron failliet ging Brasserie d'Achouffe niet verder met brouwerij Piron uiit Aubel.

1997 - Nieuwe start van de nieuwe brouwerij

In een oud boerderijgebouw van de abdij werd door Alain Pinckaers en Bernard Humblet een nieuwe brouwerij geïnstalleerd, en vanaf 1997 werd opnieuw abdijbier gebrouwen, deze keer met succes. Eerst een blond en een bruin abdijbier en vanaf 1998 kwam er een tripel bij.

1999 - Erkenning als Belgisch abdijbier

Sinds 1999 draagt het bier het label 'Erkend Belgisch Abdijbier' 

Bronnen:

  • Website Val-Dieu
  • Wikipedia