Kerkom

Kerkom
Adres
Naamsesteenweg, 469
3800 Sint-Truiden
Land
BELGIE
Website
www.brouwerijkerkom.be
Jaar van oprichting
1878

1878 - Evarist Clerinx koopt de afspanning 'La Renaissance'

De brouwerij van Kerkom werd opgericht in 1878 door Evarist Clerinx die in zijn voorlaatste jaar geneeskunde aan de Universiteit van Leuven zijn studentenpet aan de haak hing en brouwer werd. Evarist kocht in Kerkom de afspanning 'La Renaissance' en bracht er een brouwerij onder die hij verder uitbaatte na het overlijden van zijn schoonvader. In de beginperiode van Evarist werd alleen bier geleverd in tonnen en enkel binnen de afstand die een paard heen en terug in één etmaal kon afleggen. Die vaten werden niet alleen geleverd aan cafés maar ook aan bemiddelde burgers die steeds bier in hun kelder in voorraad hadden. ‘De vreugde komt uit de kelder’ is een gezegde dat hier ongetwijfeld zijn oorsprong vindt. De Reuss van Evarist was erg in trek. De 'Reuss' was een bier van hoge gisting dat toen het best vergeleken kon worden met de Jack-op. De kwaliteit van het bier werd mede bepaald door de eigenschappen van het water van de Cicindria-beek, dat bij de bron werd afgetapt.

1914-1918: Wereldoorlog I

In de eerste wereldoorlog namen de Duitse bezetters ook hier de installaties in beslag.

1920: Evarist en Paul Clerinx heropenen de brouwerij

In 1920 werd de productie terug opgestart en vanaf die dag werd Paul Clerinx, de zoon van de stichter ingeschakeld. Het zou echter tot 1932 duren voor men met 37.100 kg mout de vooroorlogse productie kon overtreffen.

Vanaf 1928 - en na het overlijden van Evarist Clerinx - kreeg de brouwerij sterke concurrentie van de pas opgerichte brouwerij van Alken. Het pilsbier werd op zeer korte tijd populair. Brouwerij Kerkom weigerde echter met deze trend mee te gaan en bleef bij zijn streekbieren.

1952: Jean Clerinx stapt in de zaak

In 1952 stapte Paul's zoon Jean in de onderneming. In 1968 hing Jean de roerstok aan de muur en ging hij werken bij de concurrenten uit Alken. Hij geloofde in een streekbier, maar zou de strijd met de pilsbieren uiteindelijk moeten opgeven.

1988 - Jean Clerinx start een nieuwe ambachtelijke brouwerij

Bij zijn pensionering in 1988 startte Jean Clerinx (als laatste van het geslacht Clerinx) een nieuwe kleine ambachtelijke brouwerij en brouwde een donkerblond bitterig bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 5,5 procent. Hij noemde dit bier 'Bink' dat verwijst naar de bijnaam van de Truienaar. Hij ontwikkelde de donkerblonde Bink, een ietwat bitter bier van hoge gisting. Bink staat voor leurder, handelaars die van deur tot deur hun koopwaar aan de man brengen.

1999 - Marc Limet en Marina Siongers nemen de roerstok over

Sinds 1999 heeft Jean de roerstok doorgegeven aan Marc Limet, een brouwer en bierliefhebber in hart en nieren. De brouwerij werd gemoderniseerd. Er kwamen nieuwe biertanks bij en het vroegere koetshuis en de voormalige kuiperij werden omgetoverd tot een verbruikszaal met de sfeer van een bruin café.

Marc ontwikkelde een nieuw en uitgebreid gamma ambachtelijk gebrouwen Binkbieren: de blonde en bruine Bink, de Bloesembink, het Winterkoninkske, het abdijbier Adelardus en de Kerkomse Tripel.