Palm Breweries

Palm Breweries
Adres
Steenhuffeldorp, 3
1840 Steenhuffel
Land
BELGIE
Website
www.palm.be
Jaar van oprichting
1747
Volg via
Facebook
Voorganger

1747 - Dorpsbrouwerij te Steenhuffel

Een akte van volkstelling onder het Ancien Régime vermeldt twee dorpsbrouwerijen  'De Hoorn' en 'De Valck'. Brouwerij de Hoorn was toen eigendom van Anne Theresia  Cornet,  dochter van Theodoor Cornet.

1801 - Jan Baptist De Mesmaecker koopt de brouwerij de Hoorn

Jan Baptist De Mesmaecker koopt brouwerij de Hoorn. De akte vermeldt "een brouwerij met mouterij brandewijnstokerij, herberg en hofstede met stallen".

1908 - Henriette De Mesmaecker huwt met Arthur Van Roy

Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jan Baptist De Mesmaecker, huwt met Arthur Van Roy die in rechte lijn afstamt van Van Rhode (Van Roije - Van Roy), rond 1625 molenaar op de watermolen van Kasteel Diepensteyn, die in latere generaties brouwers werden te Wieze. Arthur Van Roy legde zich onmiddellijk toe op de uitbouw van de brouwerij. De start van de industriele ontwikkeling. Tijdens de opkomst van de pilsbieren blijft hij vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting waarmee hij prioriteit geeft aan de continuïteit en de eigenheid van zijn streekbier, boven de eventuele groeikansen van pilsbier.

1917 - De brouwerij totaal vernield

Het oorlogsgeweld spaart ook de nieuwe brouwerij van Arthur Van Roy niet: de brouwerij wordt totaal vernield. Hij beslist onmiddellijk zijn brouwerij wederop te bouwen waardoor de middelen ontbreken om deze uit te rusten met koude technieken voor het brouwen van het opkomende biertype "pilsener". Zo blijft hij noodgedwongen hoge gistingsbrouwer.

1928 - Alfred Van Roy leert van zijn vader hoe hij bier moet brouwen

Zoon Alfred, 15 jaar oud, start als leerjongen bij vader Arthur en leert goed bier te brouwen: gul en mals, niet te zwaar, maar vol van smaak en rijk aan aroma. Op de Brusselse brouwerijschool vervolmaakt hij zich verder.

1929 - Arthur Van Roy geeft "het bier van Steenhuffel" de merknaam: 'Speciale PALM'

Arthur Van Roy blijft geloven in de meerwaarde van hoge gistingsbier, dat meer smaak en aroma heeft dan pils. Verwijzend naar de bierstijl "Speciale Belge" geeft hij 'het bier van Steenhuffel' de merknaam: 'Speciale PALM', PALM als teken van overwinning van zijn hoge gistingsbier op het steeds populairdere pils.

1935 - De eerste koperen brouwzaal met maalderij wordt gebouwd

De eerste koperen brouwzaal met maalderij wordt gebouwd (huidige brouwzaal 1)

1940-1945 - Wereldoorlog II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog huwt Alfred Van Roy met Marguerite d'Hollander, dochter van een brouwersfamilie uit Moerzeke.

Het wordt de "survival of the fittest", vele brouwerijen overleven de oorlog niet, de anderen kennen na de oorlog een steile groei.
Door de Britse invloed leren de Belgen Engelse Ales kennen waardoor tevens de Brabantse "Speciale Belges" aan populariteit winnen.

1947 - Dobbel Palm ziet het licht 

Ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan, danken Arthur en Alfred Van Roy hun trouwe klanten met een origineel eindejaarscadeau: 'Dobbel PALM'. Een (h)eerlijk feestbier, dat meteen traditie wordt. De toevoeging van extra ambermout geeft de Dobbel PALM een vollere smaak, een rijker aroma en een vleugje meer alcohol.

1952 - Overlijden Arthur Van Roy

Vader Arthur overlijdt, zoon Alfred neemt het roer over.

1958 - Expo 1958

Door loting krijgt Alfred Van Roy de beste plaats op de markt van het 'Ancienne Belgique' op de EXPO '58 te Brussel. Hij bouwt er een indrukwekkend 'PALMhof'. Dit levert PALM meteen nationale bekendheid op en een niet bij te houden verhoogde vraag naar "Speciale PALM". Een uitbreiding van de bestaande brouwerij in het centrum van het dorp was slechts mogelijk door het verplaatsen van de naastliggende pastorij en boerderij.

1967 - Licentie Carlsberg

Brouwerij De Hoorn wordt de Benelux bottelaar voor het importbier "Carlsberg".

1968 - Tweede huwelijk Alfred Van Roy

Na het overlijden van zijn eerste vrouw in 1966 treedt Alfred Van Roy in het huwelijk met Aline Verleyen. Als dochter van Maria Roman uit het brouwersgeslacht Roman te Mater - Oudenaarde, brouwers sedert 1545, zal ze samen met Alfred belangrijke impulsen geven aan de groei van de brouwerij.

1972 - Alfred Van Roy bouwt een 2e koperen brouwzaal

Om aan de stijgende vraag naar Speciale PALM te kunnen voldoen bouwt Alfred Van Roy een 2de koperen brouwzaal met een capaciteit van 5 brouwsels van 300 HL per dag.

1974 - De familiecontinuïteit wordt verzekerd door neef Jan Toye

Om de familiecontinuïteit te verzekeren wordt Jan Toye, neef van Aline Verleyen en kleinzoon van Maria Roman, gevraagd aan de dagelijkse leiding deel te nemen. Als bouwkundig ingenieur vult hij zijn diploma aan met een 'postgraduaat brouwerij' en een management opleiding aan de Vlerick School.

1975 - Naamswijziging van brouwerij 'De Hoorn' naar  brouwerij 'PALM'

Brouwerij 'De Hoorn', meer en meer gekend als de brouwer van het PALM bier verandert haar naam in 'Brouwerij PALM' om zich te vereenzelvigen met haar bier. Om te beklemtonen dat PALM een Brabantse specialiteit met traditie is, wordt het Brabants trekpaard als logo toegevoegd.

1980 - Jan Toye huwt met Carine Van Goethem

Jan Toye huwt met Carine Van Goethem, brouwersdochter uit Steendorp Temse en kleindochter van brouwer Van Steenberge uit Ertvelde.

1989 - PALM verovert Nederland

PALM steekt de grens over en verovert vanuit het zuiden heel Nederland. Dochteronderneming Brouwerij PALM B.V. wordt opgericht. Nederland zal uitgroeien tot de belangrijkste exportmarkt voor PALM.

1990 - Belangrijke investeringen met het oog op groei

Belangrijke, op groei gerichte, investeringen worden doorgevoerd: Brouwzaal 3, cylindroconische tanks, bottellijn 60.000fl/u, nieuwe los- en laadhall, nieuwe toegangsweg naar de logistieke afdeling, anaërobisch afvalwaterzuiveringstation.

1990 - Joint Venture met Brouwerij BOON

Om het voortbestaan van het met verdwijning bedreigde traditionele geuze bier te vrijwaren sluit Brouwerij PALM een joint-venture met Frank Boon uit Lembeek, bakermat van de bieren van spontane gisting. Europese bescherming wordt verkregen voor het authentieke brouwproces, gistingswijze en rijping op eiken vaten onder de benaming 'oude Geuze'.

1993 - start van de wederopbouw van het kasteel Diepensteyn

De gronden van het tot boerderij verworden kasteel Diepensteyn werden in 1989 aangekocht als waterwinningsgebied voor de stijgende bierproductie. De boerderij werd meteen bevolkt met enkele trekpaarden, levend logo van PALM. Om het historisch erfgoed van Steenhuffel in ere te herstellen en onderdak te kunnen bieden aan het met uitsterven bedreigde levend Belgisch patrimonium "het Belgisch trekpaard" werd het quasi verdwenen domein Diepensteyn (kasteel, stoeterij, vijvers, landschap) totaal wederopgebouwd. De kasteelvijvers en wallen worden gevoed met het gezuiverd afvalwater van de brouwerij, bewijs van haar ecologische zuiverheid.

1995 - Aanboren van nieuwe markten

Om de groeistrategie (verdubbeling om de 10 jaar) te bestendigen worden steeds grotere markten aangeboord. Dit doet Brouwerij PALM in 1995 door naar Polen trekken. De nieuwe state of the art 'Browar Belgia' te Kielce wordt in september 1999 officieel geopend en zal een verkoopsvolume van 1,3 miljoen hectoliter bereiken. Om dit te vieren bracht kroonprins Filip van België een bezoek aan de brouwerij. Brouwerij PALM blijft actief in Polen tot eind 2007.

1996 - Mediastunt 

PALM organiseert de 'Trekparade Brussel - Amsterdam'. Met een honderdtal trekpaarden en aanspanningen wordt de tocht van Brussel naar Amsterdam een ware mediastunt. Daarmee is de aanzet gegeven om het Belgische Trekpaard opnieuw in de publieke belangstelling te brengen. Vervolgens organiseert de brouwerij de PALM Challenge Cup, de start van het competitiemennen met trekpaarden.

1997 - Viering van 250 jaar

De brouwerij bestaat 250 jaar. Het wordt een feestelijk jaar met tal van festiviteiten en evenementen. Het paard in het logo verandert zijn blik van het verleden (links) naar de toekomst (rechts).

1998 - Overname Brouwerij Rodenbach

PALM neemt Rodenbach over, dé brouwerij die model staat voor 's werelds meest unieke bierstijl: het Vlaams Rood Bruine Bier van gemengde gisting. Hiermede verruimt Brouwerij PALM haar uniek aanbod van authentieke Belgische rasbieren. Het gebouwencomplex dat niet minder dan een driehonderdtal eikenhouten foeders huisvest wordt gerestaureerd en door de Vlaamse Gemeenschap als industrieel patrimonium beschermd. Een bezoekerscentrum met museale functie omtrent de unieke familie Rodenbach en het unieke bier Rodenbach wordt op 23 juni 2000 geopend. In januari 2002 wordt een nieuwe ultramoderne brouwzaal in gebruik genomen.

1999 - 'De Gouden Klomp' voor PALM bier in Nederland

'De Gouden Klomp' de exportprijs van De Belgisch Luxemburgse handelskamer voor het best presterende Belgisch bedrijf in Nederland, wordt door Eerste Minister Jean-Luc Dehaene aan Brouwerij PALM toegekend. In 10 jaar tijd werd het PALM bier met 2 % van de totale biermarkt ruim marktleider in het "speciaal bier" segment in Nederland.

2000 - Nieuw bezoekerscentrum te Steenhuffel

In september wordt het nieuwe bezoekerscircuit voorgesteld en het bezoekerscentrum 'De Oude bottelarij' opengesteld. Zestienduizend PALMfans maken van, de gelegenheid gebruik hun lievelingsbier en -dier van nabij te leren kennen. Dagelijks staat het professioneel ontvangstteam paraat om de vele belangstellenden met alle zintuigen de leefwereld van PALM te laten ontdekken.

2001 - Overname van brouwerij De Gouden Boom te Brugge

Brouwerij PALM verwerft de historische Brouwerij De Gouden Boom te Brugge, bekend voor haar Brugse Stadsbieren en Abdijbieren van Steenbrugge, allen van hoge gisting en verrijkt met het Brugse kruidenmengsel 'Gruut' genaamd. Opnieuw een uitbreiding van haar uniek aanbod authentieke rasbieren.

2003 - Brouwerij PALM NV wordt PALM Breweries NV

Brouwerij PALM NV werd een groep van 3 gespecialiseerde brouwerijen onder de benaming van PALM Breweries NV, de enige brouwerijgroep ter wereld die authentieke Belgische rasbieren brouwt volgens de 4 aloude gistingswijzen.

  • Brouwerij Palm te Steenhuffel: 90% hoge gisting / 10% lage gisting
  • Brouwerij Rodenbach te Roeselare: 100% gemengde gisting
  • Brouwerij Boon te Lembeek: 100% spontane gisting 

Nederland wordt voortaan beschouwd als een tweede thuismarkt.

2005 - Verdere professionalisering van de familiale brouwerij

Jan Toye zet een verdere stap in de professionalisering. De Raad van Bestuur wordt met externe bestuurders uitgebreid. Deugdelijk bestuur wordt ingevoerd.

2005 Rodenbach en Rodenbach Grand Cru krijgen het label streekproduct

Rodenbach en Rodenbach Grand Cru krijgen het herkomstlabel streekproduct. De streekeigenheid, de grondstoffen, de brouwwijze en het rijpingsproces vormen de basis voor de erkenning als traditioneel vlaams streekproduct.

2008 - PALM en Dobbel PALM krijgen het label streekproduct

PALM en DOBBEL PALM mogen nu ook het herkomstlabel streekproduct dragen. Het erkenningdiploma werd door Minister-president Kris Peeters te Brussel overhandigd.

2009 - Overlijden brouwer Alfred Van Roy

Op 24 januari overlijdt brouwer Alfred Van Roy op 96 jarige leeftijd. Hij was 75 jaar lang actief in de brouwerij. Het ereburgerschap van Londerzeel werd hem einde 2008 toegekend.

Awards

  • Palm Breweries wordt op 8 november 2005 door het Instituut voor het familiebedrijf bekroond als 'het professioneel geleid familiebedrijf 2005'

Bronnen

  • Corporate website Palm Breweries
  • Masterclass Palm Breweries