1642 - Haspengouwse winning
De geschiedenis van brouwerij van Wilderen gaat terug tot het jaar 1642. De herenboerderij, een Haspengouws winning, stond in voor eigen behoefte. Met het hout van de bomen timmerde men de schuur en met de grond leemde men de muren. Schapen en runderen zorgden voor melk, wol en leer. Landbouw en veeteelt zorgden voor voedsel.
1743 - Eerste brouwerij
Grote winningen zoals die van Wilderen hadden hun eigen brouwketels waarvan de draf dan weer richting ossenstal ging. De brouwerij dateert van 1743. Dit authentiek industrieel monument anno 1743 in het hart van het Truiense streekdorpje Wilderen te midden van uitgestrekte fruitboomgaarden is als een van de weinige brouwerijen tot vandaag goed bewaard gebleven.
1890 - Installatie van een alcoholstokerij
De stokerij anno 1890 viel binnen accijnsgebied onder de zogenaamde landbouwstokerijen. Er werd alcohol van 95° gestookt die aan jeneverstokerijen over heel België werd verkocht. Grondstof voor de stokerij was gemout graan, in dit geval vooral gerst.
1913 - Uitbreiding van de alcoholstokerij
In 1913 breidde de alcoholstokerij uit met een gigantische rectificeerkolom zodat ook ter plaatse een fijn stooksel kon worden gedistilleerd. Vooral de enorme stoomketel valt op. Deze stoommachine van 40 pk is het enige voorbeeld in Limburg van een machine met liggende zuigers. De opgewekte stoom werd gebruikt voor o.a. het opwarmen van het brouwsel. Met de stoommachine werd ook elektriciteit gemaakt. Het was zelfs de bedoeling om ook stroom te leveren aan het dorp zelf. En ook werd de gehele boerderij van stroom voorzien maar aangezien er 's avonds, wanneer men precies verlichting nodig had, niet gestookt werd, moest de geproduceerde elektriciteit opgeslagen worden in accu's.
Het gebouw, de schoorsteen en de technische installatie is quasi volledig bewaard en vormt daarmee een uniek stuk industrieel erfgoed op Europees niveau.
De stokerij waar een 15-tal arbeiders werkten kon per dag een productie draaien van ca 10.000 flessen.
1939 - Sluiting
In 1939 deed August Nicolai, toenmalig burgemeester van Wilderen, het licht uit in de oude stokerij. Aan de vooravond van de tweede wereldoorlog zette eigenaar Nicolai de stokerij op non-actief.
2007 - Mike Janssen en Roniek Van Bree kopen de vervallen herenboerderij en brouwerij
In 2007 kochten Mike Janssen en Roniek Van Bree de vervallen Haspengouwse vakwerkhoeve (1642), brouwerij (1743) en distilleerderij (1890).
Mike Janssen, econoom van opleiding, was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Na Brouwerij 'Ter Dolen' & Kasteel Sint Flora in Veurne zette hij alweer succesvol een derde 'historisch' project op.
3 jaar was het wachten op alle nodige vergunningen waarna een intense restauratieperiode van een jaar werd aangevat. Bij de restauratie zijn de oude voorgevels van het gebouw volledig gestut en gerenoveerd. Het hedendaagse architecturale ontwerp zorgt voor een aangename spanning tussen het monument van de oude stokerij en het moderne gebouw van de brouwerij.
In de gebouwen - op de plaats van de vroegere ossenstallen - werd een nieuwe brouwerij van Italiaanse makelij en distilleerderij geïnstalleerd.
Dit prachtig gerestaureerde domein is de moeite om te bezoeken. De oude distilleerderij - volledig intact - en de brouwerij kan in de weekenden bezocht worden.
2011 - Start van de 2e brouwerij
Mike en Roniek hebben de deur die in 1939 door August Nicolai werd gesloten in 2011 terug opengedraaid. Sinds augustus 2011 brengt men weer bieren, een jenever, een gin, een 'eau de bière' en een whisky op de markt.
Brouwmeester Roland Vanderlinden brouwt telkens brouwsels van 22 hl en de vijf gist- en lagertanks hebben een totale capaciteit van 220 hl.
2013 - Uitbreiding van de brouwerij
In 2013 werden er 3 gisttanks bijgeplaatst die de capaciteit verhogen tot 670 hl.