Een vergeten pareltje

Een vergeten pareltje

Bourgogne des flandres is een vergeten pareltje uit onze vaderlandse brouwgeschiedenis. Hoog tijd om hem weer te ontdekken.

Ik kwam het bier terug tegen tijdens de voorbereiding van mijn boek met kaasmeester Van Tricht. Ik was het zelf wat uit het oog verloren, maar bij het herproeven werd ik aangenaam verrast. En vond maar dat ik er een stukje over moest schrijven.

Het bier wordt thans in de brouwerij Timmermans te Itterbeek gebrouwen, en heeft een lange geschiedenis. De merknaam werd reeds in 1911 gedeponeerd door de Brugse-Loppemse familie Van Houtryve die het bier tot 1957 brouwde. Sedert begin de jaren negentig is het in handen van de brouwerij Timmermans, een lambiekbrouwerij uit het pajottenland. Brouwmeester en eigenaar Jacques Van Cutsem ontfermde zich over dit op eiken vaten gerijpt bier van gemengde gisting. Hij had er natuurlijk de foeders voor, en ook de know-how. Want het is wel een buitenbeentje: bruin, slechts vijf graden alcohol, en zoetzuur. Een frisse dorstlesser is het, maar toch helemaal anders dan de klassieke roodbruine bieren van gemengde gisting uit Zuid-West Vlaanderen: het is immers een blend van een speciaal gebrouwen donker bier van hoge gisting en lambiek van Timmermans. Dat het uit Brugge komt, en later nog een tijd gebrouwen werd door de verwante familie Verhaeghe uit Vichte ( zij kwamen later met een “Duchesse de Bourgogne” op de proppen), wijst duidelijk op de roots van het bier, uit een streek waar gemengde gisting de norm is. Verhaeghe speelde de productie kwijt aan Timmermans, dat op zijn beurt opging in de groep rond Anthony Martin. Vandaag maakt het bier dus deel uit van de Martin’s Finest Beer Selection en wordt het internationaal verkocht. Daar scoort het beduidend beter dan in ons eigen land, waar het wat weggedeemsterd is en niet overal verkrijgbaar.

De naam verwijst naar de belangrijke Bourgondische periode die Brugge doormaakte, enkele jaren geleden nog te bewonderen in de succesvolle tentoonstelling rond Karel de Stoute. Dat was een tijdperk van pracht en praal, en dit bier zou daar goed in gepast hebben, want het is rijk van smaak voor zijn relatief lage alcoholgraad. Dat het in Frankrijk en Spanje gewaardeerd wordt, twee explisciete wijnlanden, hoeft dan ook niet te verwonderen. Zij weten immers hoe goed het leven in Vlaanderen is!

PROEVEN

Bourgogne des Flandres
Herkomst: Brouwerij Timmermans, Itterbeek.
Fles: 33cl met kroonkurk of 75cl met kurken stop
Alcoholgehalte: 5 vol%alc
Uitzicht: bruin met rode schijn, lichtbruin en rotsachtig schuim.
Aroma: moutig, lichtjes gebrand.
Smaak en afdronk: zacht, licht zoetig-zurig (zoethout) met mooie ronde en korte afdronk van gebrande  mouten.

Food pairing 

Dit is een lekker bier in een klassiek stoofpotje van rundsvlees, soms werkt bier in de saus wel! Kaasmeester Van Tricht heeft er een zachte kaas uit Macon bijgezocht, de Maconnais.

 

 

Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine