Tasting Out of the Box - bieren

Tasting Out of the Box - bieren

De keuze van de locatie voor deze tasting, brouwerij De Halve Maan in Brugge, was alles behalve lukraak! Op de dag van de tasting lanceerde deze brouwerij immers zelf een ‘out of the box – bier’, plaats en datum waren dus zeer goed gekozen.

Omdat parkeren in de binnenstad van Brugge niet evident is parkeerde ik de auto aan het station - € 3.5 voor een ganse dag en gratis openbaar vervoer inbegrepen. Maar dat bleek overbodig, het Walplein waar de brouwerij gelegen is ligt op een tiental minuten wandelen van het station, gewoon het Minnewater door en dan onmiddellijk links.

Dit bleek een goede keuze, want ondergetekende kwam als eerste aan in de Ridderzaal op de eerste verdieping van het brouwerijcafé. In afwachting  van de komst van de andere panelleden bekijk ik de portretten van de leden van de families Maes en Vanneste die de brouwerij ooit hebben geleid. Zij hangen mooi naast elkaar in deze zaal. Van Leon Maes (alias Henri I)(1822 – 1867) over Henri II (1856 – 1905) en Clémence Vanneste (1865 – 1928) naar Henri III (1887 – 1966) en Henri IV (geen data vermeld) om te eindigen met Véronique Maes, de moeder van de huidige baas Xavier Vanneste, die stipt op het voorziene begin uur de ridderzaal binnenwandelt.

Slechts met een kleine vertraging vallen ook Ben Vinken (uitgever van BPM) en Hugo Meeussen (medewerker van het blad) binnen. Wanneer tenslotte ook fotograaf Joris Luyten en de twee Nederlandse panelleden Edwin Neele (Ritzenhoff Cristal) en Michaël Moen (Keyme) behoorlijk te laat en reeds duidelijk in een plezante stemming kan de tasting met enige vertraging beginnen.

Het thema van deze tasting is moeilijk te omschrijven. Iemand stelde voor ‘Experimentele bieren’, een andere ‘Specialekes’, maar tenslotte heeft de uitgever het laatste woord en werd het: Out of the box – bieren. Maar ‘in’ of ‘out’ the box, ook deze bieren werden zoals steeds blind geproefd in stijgende volgorde van alcoholgehalte.

 

SOGNO

Herkomst: Cascina Baricchi Piemonte (Italië)                                                                                                                                                             Fles: groene 75 cl – fles met champagnekurk, muilbandje en staniool.

Alcoholgehalte: 6.5 vol %

Uitzicht: wat het eerste opvalt is de troebelheid! Het bier heeft daardoor zowat het uitzicht van melk met een rozige schijn. CO2 – pareling is dan ook volledig onzichtbaar, de dikke schuimkraag met grove bellen zakt snel in. Dit is duidelijk een ongefilterd en artisanaal bier.

Geur: Vreemde geur is het minste wat kan gezegd worden. Kruidig (kruidnagel?), fruitig maar dan van groen fruit zoals rabarber of granny smith appel, zurig dus maar ook bitterig.

Smaak en afdronk: In de mond is deze Sogno (Italiaans voor droom) been – beendroog en sterk zurig. De afdronk is kort, maar de ganse mond droogt er van op.

Opmerking: Het basisbier van deze droom (of nachtmerrie) blijkt achteraf een bier te zijn, gebrouwen in de Kölsch – stijl waaraan  wijnmost van een roséwijn uit de Barolo – streek is toegevoegd.

 

1894

Herkomst: Brouwerij De Brabandere/Bavikhove

Fles: Bedrukte 75 cl – fles met champagnekurk en muilbandje

Alcoholgehalte: 8 vol %

Uitzicht: goudblond van kleur, helder, fijne en rustige CO2 – pareling, mooi fijn wit schuim dat wandklevend is. Alleen naar het einde van de fles toe wordt het bier licht gesluierd.

Geur: Een vrij gesloten neus, alleen na enig walsen geeft deze 1894 zijn geheimen prijs. Je ruikt alleen bitterheid en gerookte, vlezige toetsen die techneuten 4VG noemen.

Smaak en afdronk: De eerste indruk is lichtzoet, maar kort daarop komen zeer bittere en ook zurige toetsen opzetten. Bitter en zuur zijn een zeer moeilijke smakencombinatie! Het bier is weinig complex, eerder rechttoe, rechtaan. De afdronk is droog en vloeit uit, een lichte zurigheid blijft hangen.

Opmerking: Dit bier werd gelanceerd bij de intrede van Bert De Brabandere in het bestuur van de brouwerij en was meteen het eerste bier waar Bavik door De Brabandere werd vervangen. Het is een mengbier van Petrus tripel en Petrus Aged Pale.

 
Tripel Klok

Herkomst:Brouwerij Boelens/Belsele

Fles: bruine 75 cl – fles met kroonkurk

Alcoholgehalte: 8.5 vol %

Uitzicht: Amberblond, licht gesluierd, zeer mooie witte fijne schuimkraag

Geur: Ruikt naar een distillaat, wij twijfelen tussen cognac en armagnac. Verder zijn er medicinale toetsen die aan jodium doen denken.

Smaak en afdronk: Bij de eerste slok proeft men meteen dat het distillaat geen cognac of armagnac is, maar whisky, de turf overheerst de biersmaak. Maar ook iets dat doet denken aan de zee valt op. Het bier heeft ook een grote viscositeit, met andere woorden het komt vrij ‘dik’ over. De afdronk is lang, er blijft op het gehemelte en de lippen een honingzoet achter.

Opmerking: Dit is geen mengbier, maar wel een tripel die rijpte op Bruichladdich – vaten.

 
Dame Jeanne

Herkomst: Brouwerij Den Triest/Kapelle op den Bos

Fles: groene 75 cl – fles met champagnekruk die met een touwtje vastgemaakt is.

Alcoholgehalte: 9 vol %

Uitzicht: Van kleur ergens tussen blond en lichtamber, mistig maar met mooi fijn wit schuim dat sterk wandklevend is.

Geur: Zeer frisse neus met vooral een  kruidige bitterheid (eerder van gagel dan van hop) en een lichte zurigheid, vooral zacht melkzuur.

Smaak en afdronk: De eerste indruk is zeer intens, maar de smaak valt snel in. Het bier komt in de mond zowel rond en zacht als droog en bitter over. Vrij weinig verzadigd alhoewel het als ‘champagnebier’ aangekondigd is.

Opmerking: Het panel denkt dat hier champagnegist werd gebruikt maar dan zonder remuage en dégorgement, vandaar ook het mistig uitzicht.

 

Château d’Ychouffe

Herkomst: Brasserie d’Achouffe/Achouffe

Fles: bruine 75 cl – fles met champagnekurk en muilbandje

Alcoholgehalte: 9 vol %

Uitzicht: Goudblond en briljant helder, zeer weinig koolzuurgaspareling en daardoor ook zeer weinig schuim dat daarenboven snel invalt.

Geur: Eerst valt het zurige op, sommige panelleden gokten op rabarber of groene appel. Maar daarna komt ook zoet opzetten.

Smaak en afdronk: In de mond komt deze ‘Château’ eerder over als een zoete witte wijn dan als bier, ook de afdronk is zoet.

Opmerking: ‘Is dit bier of wijn?’ was de vraag van verscheidene panelleden. In werkelijkheid is het een mengsel van bier en wijnmost die samen vergist zijn. Om dit wijnaspect te benadrukken werd bewust het CO2 – gehalte laag gehouden.

 

Straffe hendrik 2014 Wild

Herkomst:; Brouwerij De Halve Maan/Brugge

Alcoholgehalte: 9 vol %

Uitzicht: Roodamber en vrij troebel waardoor de koolzuurgas belletjes niet zichtbaar zijn. Weinig CO2 ook waar door het fijn wit schuim snel invalt.

Geur: Een vrij sterke geur die overheerst wordt door hop, maar ook door zwavelige stalgeuren, typisch voor wilde Brettanomyces – gisten. Meteen een verklaring voor het adjectief ‘wild’ in de naamgeving van het bier. Ergens ook wel een weinig vineus, de wijnkenners menen zelfs pinot noir te herkennen.

Smaak en afdronk: Rond – romig, lichte karamelsmaak die niet plakt, maar ook fris met nauwelijks bitterheid. Het zoet wordt mooi gecounterd door de moeilijk te benoemen smaak van de Brett’s. De afdronk is zowel droog als opdrogend.

Opmerking: Alhoewel deze ‘straffe’ piepjong aandoet is het bier toch reeds drie maand op fles. Dank zij de Brett’s zal de smaak lang ‘in shape’ blijven maar de fruitigheid zal toenemen terwijl de bitterheid zal afnemen. Het gaat – voorlopig – om een éénmalig experiment. 

 

Kasteel Trignac

Herkomst: Brouwerij Van Honsebrouck/Ingelmunster

Fles: bruine 75 cl – fles met champagnekurk en muilbandje

Alcoholgehalte: 12 vol %

Uitzicht: Oudgoud, neigend naar koperkleur, gesluierd, fijn wit stabiel schuim.

Geur: Zwoel! Je ruikt van ver de alcohol, maar ook fenolisch (hogere alcoholen) en een zweem van poire williams.

Smaak en afdronk: De smaak is zeer intens, alcohol en zoet overheersen, bitterheid valt nauwelijks te bespeuren. Toch is de afdronk vrij droog en geeft de indruk van één of ander destillaat.

Opmerking: Deze Kasteel Trignac blijkt een tripel te zijn gerijpt op cognacvaten, alhoewel niemand enige houtimpressie opmerkte. Trignac is duidelijk een samentrekking van TRIpel en coGNAC.

Algemeen besluit: Zoals bij dergelijke experimentele bieren zijn ze niet allemaal even geslaagd.Maar als onderwerp van een tasting zijn ze wel zeer interessant, er zitten zelf enkele zeer lekkere uitschieters bij.

 

Jef van den steen

Bron: Jef Van Den Steen, Bierpassie magazine 2013, Nr. 63

Reacties

  • Rony Heymans
    Rony Heymans 3424 dagen geleden

    Dag Ben, je zou deze tastings beter bij 'tastings' hebben gezet.. Beter op zijn plaats.. Groet